Sâmbătă, la Bucureşti: / Manfred Weber, prezent când se va face publică lista PNL la alegerile europarlamentare

0
513

PNL îşi va anunţa oficial candidaţii, sâmbătă, 16 martie, în prezenţa  lui Manfred Weber, candidatul Popularilor Europeni la preşedinţia Comisiei Europene. Europarlamentarul Marian Jean Marinescu, în cadrul conferinţei de presă susţinută ieri, la Craiova, a spus că e vorba de un eveniment cu peste 4000 de participanţi, care va avea loc la Romexpo şi care este organizat de Comitetul Regiunilor Grupului PPE. Vicepreşedintele Grupului Popularilor Europeni din PE a mai vorbit despre etapele ce vor urma în procesul de definitivarea a desemnării procurorului general al Parchetului European, dar şi depre Politica de Transporturi a Europei şi impactul asupra transportatorilor români.       

„PNL va prezenta lista cu candidaţii pentru alegerile europarlamentare săptămâna viitoare, pe 16 martie,  la Romexpo, în Bucureşti, unde va fi un eveniment foarte mare, cu foarte mulţi participanţi,  organizat de Comitetul Regiunilor Grupul PPE şi va veni şi domnul Malfred Weber, fiind vorba şi de campania lui. Vorbim de peste 4000 de oameni prezenţi. Cred că atunci se va anunţa şi lista. Joi suntem chemaţi la Bucureşti să ne prezentăm şi noi, personal, în faţa Biroului Executiv al PNL. Atunci vom vedea mai exact cum stăm”, a explicat europarlamentarul Marian Jean Marinescu.

„Nu mi-am asumat rolul de comunicator pe problema procurorului şef european”

Vicepreşedintele PPE susţine că nu şi-a asumat în niciun fel rolul de comunicator în povestea desemnării procurorului-şef european, dar aşa a fost să fie. Nu este nici pentru prima oară când el îl înlocuieşte pe colegul Manfred Weber la conducerea Conferinţei Preşedinţilor, mai ales pe subiectele despre buget.”Nu mi-am asumat rolul de comunicator pe problema procurorului şef european. Eu ştiam că o să-l înlocuiesc pe domnul Weber încă de acum mai bine de trei săptămâni, pentru că joi, grupul a fost la Varşovia, unde trebuia şi eu să conduc un panel, însă eu am avut un trilog, joi seara, pe la ora 17.00, care s-a terminat la 3 dimineaţa, pe Politica de Transport a Europei şi nu m-am putut duce la Varşovia. Am primit atunci un mesaj de la secretarul general ca să fiu disponibil pe 7 martie. I-am spus că  sunt de acord, dar cu condiţia să am înlocuitor la Varşovia şi am ajuns în Conferinţa Preşedinţilor, dar nu e prima oară, am fost de mai multe ori, mai ales când au fost subiecte legate de buget. Acum, au fost două subiecte în comisia respectivă, unul legat de procurorul european şi aţi văzut care a fost situaţia, dl Claude Moraes ar fi vrut să fie singur, doamna Grassle a trimis şi domnia sa o scrisoare solicitând să facă parte din echipa de negociatori şi eu am venit cu o propunere la punctul respectiv, bazată pe un lucru normal în PE. Şi asta pentru că echipa Consiliului avea trei persoane, trei ambasadorii şi atunci şi PE ar fi fost normal să aibă o comisie formată din trei persoane… două erau aproape clare şi al treilea, l-am propus eu şi anume vicepreşedintele PPE, doamna Sargentini de la Grupul Verzilor, iar la momentul acela Grupul Verzilor a spus imediat că este de acord, o altă colegă de la Socialişti a spus că este o propunere foarte bună şi s-a încheiat foarte repede”, a explicat deputatul european.

O analiză tehnică e mai importantă ca una politică

Marinescu spune că este vorba de un candidat din România care a fost pe primul loc pe lista de referinţă a evaluatorilor tehnici, iar în mod normal, dacă nu ar fi existat demersurile ruşinoase făcute de PSD – Alde în ţară şi la Bruxelles, astăzi era încheiată treaba. „De fiecare dacă, primul pe listă a fost mereu cel selectat şi asta pentru că o analiză tehnică e mai importantă ca una politică. Acum avem această situaţie, Parlamentului îi va fi greu să dea înapoi, foarte greu, cumva este similar, dar mult mai clar cu negocierea unui dosar. Eu am datoria, ca raportor să susţin ce a votat Parlamentul European. Parlamentul a votat un nume, aici nu poţi să dai înapoi, la Consiliu se poate da înapoi, pentru că acolo s-a votat pe puncte şi nu au votat toţi. Candidatul din Germania a luat doar un vot şi atunci nu mai poate să între în discuţie…adică, ar trebui să revină şi să reanalizeze situaţia. Laura Codruţa  Kovesi mai are şi un alt mare avantaj pentru că este doamnă şi acolo situaţia este puţin altfel. Se susţine foarte mult o doamnă într-o anumită poziţie, în plus, doamna respectivă este prima pe lista comisiei experţilor….”, a explicat europarlamentarul liberal.

„Pachetul de mobilitate”, un subiect controversat

Vicepreşedintele PPE a vorbit şi despre „Pachetul de mobilitate”, un subiect controversat, care afectează foarte mult şi pe transportatorii români. „Un subiect important pentru noi pentru că este vorba despre transportatorii frontierelor externe ale UE, majoritatea fiind mai îndepărtate de centrul Europei. Un pachet foarte controversat, care a avut fel şi fel de situaţii, A fost o dezbatere şi o situaţie extraordinară, a fost un pachet rejectat în plen şi apoi la reluare în Comisia pentru Transport şi acolo a fost refuzat. Din păcate, există o presiune foarte mare din partea unor ţări şi a unui grup de politic, care se numeşte ALDE, unde sunt şi români şi nu fac nimic acolo, în această privinţă.  Grupul ALDE a propus înscrierea pe ordinea de zi a acestui pachet şi culmea şi cu o situaţie mai neclară…textele nu erau în consultanţă cu raportorii din umbră, a celorlalte, iar unul dintre texte era propus de un raportor din umbră, adică, de la ALDE. Eu am avut mandat de la Grupul PPE, pentru că am forţat un vot în acest grup, pentru că şi grupul nostru este divizat, cu Germania şi Franţa care susţin pachetul, iar cu noi, ceilalţi care-l respingem. PPE-ul a avut un mandat de abţinere, am spus că nu este normal ceea ce se întâmplă, pentru că noi nu avem textele şi s-a amânat. Va fi foarte interesant,  mâine ( nr. astăzi), la ora 17.00, la Strasbourg, pentru că mâine pot fi propuneri din partea grupurilor politice a agendei  plenare şi există zvonuri că ALDE va reveni cu această propunere…”, a mai spus Marian Jean Marinescu.

 

Alături de europarlamentarul Marian Jean Marinescu a mai fost prezent la conferinţa de presă şi Mihai Firică, preşedintele Comisiei de Cultură a PNL Dolj, care a prezentat în premieră, un proiecte extrem de interesant şi care se referă la „voucherele culturale”. „Concret, noi propunem ca aceste vouchere culturale să fie oferite craiovenilor, pe care să le poată utiliza fie pentru participarea la spectacole sau pentru vizitarea expoziţiilor găzduite de diverse instituţii din Craiova. Mai exact la două evenimente în decursul unui an. Ele nu au valoare în sine, ele sunt menite să acopere zona aceea disponibilă, locuri rămase libere…”, a explicat Mihai Firică.