Războiul dintre liceele „Odobleja” și „Voltaire” continuă

1
868

Liceele „Odobleja” și „Voltaire”, care împart de anul trecut unele săli de clasă, nu coabitează pașnic nici până acum. De această dată, scandalul s-a pornit de la orar, orele de studiu fiind de numai 40 de minute pentru elevii de la Odobleja din lipsă de spațiu, dar și de la cele două săli de sport pe care le deține liceul-gazdă și pe care nu vrea să le împartă cu celălalt colegiu. Consilierii PNL și PSD, care se plasează și ei în câte o tabără, au cerut explicații și o comisie care să meargă la fața locului.

Discuțiile au pornit de la proiectul de hotărâre ce a vizat aprobarea rețelei școlare pentru anul școlar următor. Consilierii liberali au luat cuvânt și au precizat că ei nu vor vota această propunere în semn de protest față de modul cum se desfășoară lucrurile la Colegiul „Odobleja” din Craiova, acolo unde municipalitatea i-a dus și pe cei peste 300 de elevi ai Colegiului „Voltaire”, înființat relativ recent (anul 2015). „Am avut o întâlnire cu niște reprezentanți de la „Odobleja” și ceea ce vă avertizam s-a întâmplat deja. Oamenii abia mai pot să mai desfășoare actul educațional, sunt supuși la niște presiuni fantastice în procesul civil pe care l-au intentat. În momentul de față, elevii de acolo desfășoară ore de 40 de minute, schimbă clasele în mod frecvent. Pleacă cu ghiozdanul în spate și se duc la etaj unde au oră, în acest mod se desfășoară orele de curs la „Odobleja”. Este un dezastru, într-un cuvânt. Înțeleg că se intenționează să li se ia și una dintre sălile de sport pentru a deservi celălalt liceu”, s-a adresat consiliului liberalul Flavius Sirop. Alesul PNL a cerut executivului și consilierilor să găsească împreună o soluție pentru dezamorsarea conflictului permanent dintre cele două licee. „Deși poate ați sperat că acest conflict se va dezamorsa cu timpul, acesta nu a făcut decât să escaladeze și să genereze probleme din ce în ce mai mari”, a cerut Sirop.

Mănescu (ALDE): „Există probleme interne la liceul Odobleja”

Dumitru Mănescu, consilier ALDE, face parte din Consiliul de Administrație al Colegiului Voltaire. Acesta susține că nu există probleme legate efectiv de spații și că tot scandalul este întreținut de unii dintre profesorii de la Colegiul Odobleja. „Aș dori să nu politizăm situația de acolo, să lăsăm cele două licee să-și rezolve problemele. Eu, personal, susțin punctul de vedere al primăriei. Liceul Voltaire a primit un spațiu, că e bun sau rău, asta este situația acolo, dar sunt elevi ai orașului Craiova și toți au dreptul să-și desfășoarele orele în condiții bune. Nu este afectat procesul de la Odobleja din cauza liceului Voltaire, ci din cauza problemelor lor interne. Acele probleme ar trebui să și le rezolve înainte și apoi să ridice problema de la Voltaire. Și liceul Voltaire are dreptul să-și desfășoare activitățile sportive. Există două săli de sport care sunt închiriate și încep să aibă alt regim decât cel pentru care au fost făcute”, a atras atenția Mănescu.

Dindirică (PSD): „Un război între anumite cadre didactice”

Același lucru este susținut și de reprezentantul CLM Craiova în Consiliul de Administrație al Colegiului Odobleja. Consilierul PSD, Lucian Dindirică, a declarat că problemele pleacă de la anumite cadre didactice care nu doresc pur și simplu să desfășoare ore de 50 de minute, deși există săli de clasă disponibile. „Ce să spun vă spun din interior, nu am primit informațiile în altă zonă. Este adevărat că orarul se desfășoară cu o oră de 40 de minute, dar asta pentru că nu se dorește să se treacă la ora legală de 50 de minute. Problemele sunt în interior, între anumite cadre didactice care sunt susținute de doi lideri de sindicat. La ultima ședință a CA, am încercat  să supunem – a și trecut – un orar de 50 de minute, pentru că există săli care pot să acopere acest program. Dar există un război între anumite cadre didactice de acolo care și-au făcut un țel de a lupta pentru clădirile ce nu le aparțin. Aceste probleme au făcut să degenereze și între elevii de la cele două licee, între cadrele didactice”, a subliniat consilierul Lucian Dindirică, acesta cerând să nu se mai politizeze problema de către cei doi lideri de sindicat ai Colegiului Odobleja.

PNL: Comisia celor șapte sau „să mergem toți!”

Liberalii nu au acceptat aceste explicații și au cerut, în schimb, să se formeze o comisie de șapte consilieri, ba chiar să meargă toți aleșii locali la fața locului pentru a vedea de unde pleacă toate problemele. „Nu aș vrea să politizăm această problemă de la licee, dar sunt trei elemente concrete care sunt departe de poltică: ora este de 40 de minte, elevii iau ghiozdanul în spate și se desplasează de la o clădire la alta în pauza dintre ore și au fost situații când au stat și doi copii pe același scaun. Cred că această situație nu mai poate să continue așa și trebuie să găsim soluții. O primă soluție ar fi o comie mixtă, formată din șapte consilieri locali, care să meargă acolo și să vadă dacă este posibil să se desfășoare orele de 50 de minute, dar nu se dorește. Eu vreau să fac parte din această comisie”, s-a oferit liberalul Marinel Florescu. „Scandalul este continuu și este mai bine să megem cu toți, nu numai cei de la PSD, că nu este nici unul de la PNL în consiliile de administrație”, și-a completat colegul de partid și consilierul Adriana Ungureanu.

Primăria Craiova: „Ce fac acum este un abuz!”

Autoritățile locale susțin că nu este nevoie de nici o comisie, punctele de vedere și observațiile făcute de cei doi reprezentanți ai CLM Craiova în consiliile de administrație de la Odobleja – Lucian Dindirică (PSD) și Voltaire – Dumitru Mănescu (ALDE) fiind oficiale și suficiente. „Haideți să nu încercăm să luăm apărarea unuia și altuia, atâta timp cât avem în CA-ul de la Voltaire un consilier și în celălalt, un alt consilier, iar punctele lor de vedere sunt efectiv oficiale. Din dorința de a-i ajuta pe cei de la Odobleja s-ar putea să le faceți mai mult rău”, este de părere primarul Mihail Genoiu. Totuși, în opinia edilului-șef, cei de la Colegiul Odobleja sunt cei care comit un abuz prin faptul că au deja săli de clasă reabilitate și două săli de sport. „Ceea ce fac ei acum este un abuz. La liceul Odobleja a fost reabilitat un corp de clădire, un anumit număr de laboratoare și săli de clasă. Aceste săli de clasă ar fi suficiente pentru buna desfășurare a activității. Problema este că ei le folosesc, în continuare, abuziv ca laboratoare. Colegiul Odobleja are și două săli de sport obținute prin fuziunea a două licee. Nu consider că este o problemă ca liceului care este găzduit la tine să-i dai una dintre ele, că tu ce faci cu două?”, este punctul de vedere al Primăriei Craiova.

Coabitare cu scandal din 2018

 Cei 340 de elevi ai Colegiului Voltaire, primul liceu în limba franceză din Craiova, înființat în anul 2015, au fost mutați de la Facultatea de Mecanică, în august 2018, într-una din clădirile de la Colegiul Odobleja. Cum spațiile școlare aparțin Primăriei Craiova, consilierii au votat în acest sens în luna iunie 2018. Pe motiv că se aglomerează clasele, iar unele laboratoare reabilitate printr-un proiect european s-ar degrada, profesorii de la Odobleja nu au fost de acord să-i primească pe cei de la Voltaire. Propunerea a iscat discuții aprinse în CLM Craiova – liberalii susținând punctul de vedere al celor de la Odobleja pe motiv că, de-a lungul timpului, acolo au mai fost aduse încă trei licee.

1 COMENTARIU

  1. Ca de obicei se dezinformează. Liceul Voltaire nu împarte cu Odobleja nici o sala de clasă, ocupă o clădire cu 21 săli de clasă pentru 14 clase, iar Odobleja are 16 săli de clasă pentru 54 clase, în două ture. Voltaire nu este liceu cu predare în limba franceză – se vede poate verifica pe actele de înființare.

Comments are closed.