Klaus Iohannis, după participarea la Consiliul European: Nu s-a discutat viitorul Uniunii Europene

0
66

Klaus IohannisPreşedintele Klaus Iohannis a declarat ieri, după participarea la discuţiile informale de la Consiliul European, că nu s-a discutat despre viitorul Uniunii Europene, însă reprezentanţii celor 27 de state au pregătit, într-o primă formă, declaraţia de la Roma, din 25 martie.

”A fost o discuţie informală despre declaraţia care se va face la Roma, unde serbăm 60 de ani de la semnarea tratatelor. Declaraţia a fost pregătită într-o primă formă şi cu toţi 27 ne-am referit la acest text propus. Contrar aşteptărilor multor analişti, nu s-a discutat viitorul Uniunii Europene, ci s-a discutat textul care va fi cu siguranţă semnat la Roma, un text care subliniază realizările Uniunii de până acum, care arată nivelul de ambiţie pentru viitor. În ansamblu, ne dorim un text pozitiv, care ne dă curaj să continuăm în Uniunea Europeană”, a declarat preşedintele Klaus Iohannis.

S-a discutat şi despre ideea de ”Europa mai multor viteze”, iar, conform preşedintelui Klaus Iohannis, o Europă cu mai multe viteze ”nu este o soluţie bună” şi care s-ar putea ”să ducă chiar la scindarea Uniunii Europene”. ”E o realitate, dar nu înseamnă că trebuie să ne facem un obiectiv din asta. Faptul că acum ne mişcăm cu viteze diferite nu înseamnă că ne dorim la infinit să ne mişcăm tot cu viteze diferite. (…) Apar anumite temeri, în naţiunile industrializate, ţările care au un nivel de trai mai ridicat, evident apare temerea că vor dispărea locuri de muncă fiindcă salariile sunt mai mici în Europa de Est, apar temeri că vor avea pierderi din industria serviciilor. Iar în Est apare temerea profundă că oamenii vor fi lăsaţi în urmă”, a mai declarat Iohannis.

Preşedintele a spus însă că nu ar trebui să existe temere faţă de unele proiecte care se desfăşoară cu viteze diferite şi a dat exemplul Procurorului European, proiect la care 17 state, între care şi România, au semnat deja. Iohannis a catalogat proiectul ca unul ”în care unii intră mai repede şi alţii vor să intre mai târziu”.