“Redescoperim istoria împreună”: Cine suntem şi de unde venim ?

0
1058

dezbatereAsociaţia Studenţilor Basarabeni şi Asociaţia Studenţilor Timoceni, ambele din Craiova,  în parteneriat cu Biblioteca Judeţeană “Alexandru şi Aristia Aman”, Consiliul Judeţean Dolj şi cotidianul regional “Cuvântul Libertăţii”, a organizat ieri,  prima dezbatere  din cadrul proiectului “Românii de dincolo de graniţe”. Tema propusă a fost  “Redescoperim istoria împreună”. Evenimentul, care s-a bucurat de un public numeros, a avut loc  la Sala “Dinu C. Giurescu” a Bibliotecii Judeţene “Alexandru şi Aristia Aman”. În Craiova, la centrele universitare, studiind un grup numeros de studenţi din Basarabia şi Serbia, cele două Asociaţii, prin reprezentanţii lor, vor  încerca să redescopere şi să aducă în atenţie file din istoria poporului român.

 dezbatere2Cine suntem, ca neam, de unde şi de când venim, ce religie avem, ce dialecte păstrează încă limba română – sunt întrebări şi tot atâtea provocări la care studenţii, elevii, profesorii, istoricii, oamenii de cultură şi de administraţie din Craiova, Republica Moldova şi Serbia vă vor stârni, cu siguranţă, interesul de a participa la fiecare dezbatere, care are onoarea de a fi găzduită şi într-un cadru extrem de primitor patronat de cea mai elegantă instituţie de cultură din judeţul nostru. Cuvântul de deschiderea l-a avut doamna Aurelia Grama, reprezentantul Bibliotecii Judeţene care le-a făcut studenţilor o primire caldă şi le-a oferit mici suveniruri, îndrumându-i către lectură. “Ne bucurăm că şi de această dată suntem gazdele dumneavoastră în noul proiect lansat astăzi (n.r ieri), proiect pe care îl veţi derula în acest an. Îmi pare bine că oameni aşa tineri şi frumoşi sunt implicaţi şi doresc să-şi cunoască istoria şi să participe cu ceva la viitorul acestei ţări. Noi avem toată deschiderea pentru mediul studenţesc, pentru tinerii care vin către instituţia noastră”, a subliniat Aurelia Grama.

“Sunt fapte care au marcat istoria comunităţilor româneşti…”

debatere1Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Cosmin Vasile a onorat cu prezenţa domniei sale deschiderea proiectului şi i-a încurajat pe studenţii prezenţi în sală să promoveze  în continuare limba, obiceiurile şi spiritualitatea românească. “Cu studenţii celor două Asociaţii m-am mai întâlnit, nu este pentru prima dată şi pot să spun că fac un lucru deosebit. Mă bucur că sunt şi astăzi alături de dumneavoastră. Proiectul pe care îl lansaţi mi se pare unul extraordinar. Şi nu cred că tinerii trebuie să se oprească doar la finalul lui. Acest proiect trebuie să genereze alte şi alte proiecte. Despre românii din Basarabia şi Valea Timocului ştim multe, dar cred că ar trebui să ştim şi mai multe. Despre istoria noastră, despre istoria poporului român, dar şi despre istoria românilor din Republica Moldova şi a românilor de la sud de Dunăre, cred că toţi românii ar trebui să cunoască mult mai multe lucruri. Am trecut prin Serbia şi am fost surprins să constat cât de multă lumea vorbea româneşte. Despre Basarabia cred că sloganul pe care îl vedem cam peste tot “Basarabia e România !” este cel mai relevant. Sunt personalităţi pe care toţi trebuie să le cunoaştem, sunt fapte care au marcat istoria comunităţilor româneşti şi care poate nu au fost destul de bine puse în valoare şi destul de bine cunoscute de noi.  “Cine nu cunoaşte istoria…poate repeta greşelile”. Până la urmă chiar trebuie să cunoaştem cu toţii istoria poporului român, dar şi istoria de la sud de Dunăre, precum şi Istoria Basarabiei. Suntem un popor care ne-am format acum mii de ani, avem o cultură, avem o limbă, avem un spirit şi chiar dacă în diferite perioade ale istoriei s-a încercat să fie suprimat acest spirit, dar a rezistat tot timpul. Vorbim de românii din Serbia, care mult timp nu au avut voie să aibă şcoală în limba maternă şi acum ştiu că sunt ceva probleme, dar şcoala de acasă a fost şcoala unde elevii români din Serbia au învăţat şi învaţă de sute de ani limba română. Ca reprezentant al Consiliului Judeţean Dolj vă felicit pentru acest proiect şi poate, pe viitor vom continua proiectul, chiar într-o colaborare cu Muzeul Olteniei şi cu alte instituţii de cultură din subordinea CJ Dolj    ”, a mai completat Cosmin Vasile, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Dolj.

“Îmi este foarte uşor să vorbesc despre vlahi în Evul Mediu”

dezbatere3Invitat de către studenţii Universităţii din Craiova, lect.univ.dr Liviu Ilie, de la Facultatea de Ştiinţe Sociale le-a vorbit acestora despre vlahi în Evul Mediu.O prezentare extrem de interesantă, o lecţie de istorie succintă, dar la obiect şi cu un important impact asupra celor prezenţi în sală. “Prin profesia mea sunt foarte aproape de acest mediu. Este o bucurie mare  pentru Universitatea din Craiova  să constate că studenţii au pus bazele acestui proiect, prin care înţeleg, că vor să cunoască mai bine, cultura, istoria şi civilizaţia poporului român, atât din interiorul actualelor graniţe ale României, cât şi din afară. Având în vedere că sunt profesor de istorie, că studiez Evul Mediu, am să vă spun câteva cuvinte şi despre acest aspect. Nu o să ţin un curs, pentru că nu vreau să vă plictisesc, pe de altă parte, studiind şi analizând de-a lungul timpul îmi este foarte uşor să vorbesc despre vlahi în Evul Mediu. Ţinând cont că proiectul se va desfăşura pe mai multe luni, în mod cert, vor fi invitaţi şi alţi profesori de istorie, care se vor referi şi la românii din perioadele mai noi : perioada modernă sau chiar perioada contemporană. Evul Mediu este perioada în care atât  românii din interiorul ţării, cât şi cel din afara ţării purtau acelaşi nume. Numele prin care în Evul Mediu erau cunoscuţi românii a fost acela de vlahi şi nu vreau să interferez cu niciun fel de interpretare care se face astăzi în Serbia, vlah versus români. Vreau să vă spun doar că numele vechi al românilor atât de la nord, cât şi de la sud, cât şi din vestul Dunării era acela de vlahi…”, a subliniat lect.univ.dr Liviu Ilie.

                               Cuvinte frumoase, pline de sentimente patriotice au fost spuse şi de tânărul Constantin Mahovici, din Republica Moldova, căruia îi place istoria şi literatura. Emoţia din glasul lui a vribrat în întreaga sală, iar vorbele pline de spiritualitate nu aveau cum să nu te mişte în planul conştiinţei naţionale.

***

Liuba Eremia, preşedinta Asociaţiei Studenţilor Basarabeni din Craiova :

“O să vă spun de ce ne aflăm aici şi care sunt obiectivele noastre şi cât va dura colaborarea noastră.  Asociaţiile noastre nu sunt la prima colaborare, noi am mai colaborat şi în alte proiecte, care au pus în valoarea personalităţile culturale din fiecare comunitate în parte. Acum noi dorim să vorbim despre istoria noastră comună şi vrem să arătăm punctele comune. La intrarea în sală, noi v-am aşteptat pe fiecare în parte, cu câte un mic citat. Citatul meu preferat este următorul : “Un popor care nu îşi cunoaşte istoria este ca un copil care nu îşi cunoaşte părinţii”. Practic, dacă nu ne cunoaştem părinţii, nu avem identitate. Dacă nu ne cunoaştem istoria, nu avem o identitate ca ţară”

***

Djordje Petrovic, preşedintele Asociaţiei Studenţilor Timoceni :

 “Am fost voluntar al acestei Asociaţii timp de patru ani, iar acum îndeplinesc funcţia de preşedinte. De aceea este foarte importantă susţinerea voastră şi vă mulţumesc că aţi venit. Noi suntem puternici, dacă suntem mai mulţi studenţi în Asociaţie. Acesta este motivul pentru care noi încercăm să ne asociem câţi mai mulţi studenţi pentru a deveni o voce puternică atât în Craiova, dar mai ales în comunitatea românilor din Serbia. Sper ca acest proiect să fie cu succes şi vă invităm deja la următoarea noastră dezbatere, care va avea loc luna viitoare”

***

Jurnalistul Dan Lupescu, directorul revistei Lamura :

“Sunt bucuros să particip şi de această dată alături de dumneavoastră. Sunt bucuros că aţi rămas la fel de tineri şi de frumoşi şi de încrezători şi mă bucur de asemenea de faptul că aproape toţi dintre vorbitori au emoţii. Iar ca să ai emoţie, înseamnă să ai sufletul curat şi să fii receptiv la ceea ce ţi se întâmplă şi la ceea ce trăieşti”