La standarde europene / Un campus universitar de 10 milioane de euro

0
605

Campusul Facultăţii de Mecanică în care s-au investit 10 milioane de euro, din fonduri europene, a fost inaugurat ieri, cu mare fast, în prezenţa prof.univ.dr Gigel Paraschiv, ministru secretar de stat în Ministerul Educaţiei şi Cercetării şi a preşedintelui Consiliului Naţional al Rectorilor din România, fost ministru al MEC, prof.univ.dr Sorin Câmpeanu. Invitaţia a fost onorată şi de reprezentanţii administraţiei publice locale şi centrale.

                Proiectul a prevăzut reabilitarea, modernizarea clădirilor existente, extinderea şi refuncţionalizarea unora dintre acestea, crearea de condiţii conform unor norme de elită pentru desfăşurarea proceselor educaţionale.  Astfel, au fost amenajate la standarde europene spaţii destinate predării cursurilor, desfăşurării laboratoarelor, spaţii pentru birourile profesorilor, pentru consultaţii, secretariat, dar şi birourile de informare. De asemenea, a fost construită o bază sportivă şi au fost amenajate spaţii ultramoderne de cazare dotate la nivel hotelier. Proiectul a fost realizat de firma Getrix din Craiova, iar constructorul capusului a fost SC Recon SA. Atât arhitectul şef, Marian Trif, cât şi acţionarul majoritar al firmei de construcţii, Marian Petcu au fost ieri prezenţi, susţinând importanţa acestor proiecte, mai ales din punct de vedere al dezvoltării resursei umane. „Aţi văzut doar o parte din campusul  „Mecanică”, este de fapt o foarte mică parte iar prin inaugurarea de astăzi ( n.r ieri) nu s-a dorit altceva  decât un omagiu adus întregii comunităţi academice craiovene, un omagiu adus profesioniştilor de excepţie, acestei echipe minunate formată din reprezentanţi ai Agenţiei Regionale de Dezvoltare Sud-Vest Oltenia, arhitecţi, constructori, care au făcut posibil transformarea unui vis în realitate. De fapt astăzi ( n.r ieri) asistăm cu toţii la un minunat curs de arhitectură şi construcţii civile. Aţi văzut până acum un ţesut urban fracturat compus dintr-o clădire veche, de patrimoniu şi înconjurat de clădiri care păreau nesemnificative, specifice construcţiilor anilor 1950-1960… Totul integrat într-un spaţiu arhitectural dinamic şi foarte modern. Povestea de succes al acestui proiect nu s-a terminat, va continua cu modernizarea completă a acestui spaţiu devenind cel mai frumos campus universitar din ţară. Un spaţiu în care predarea, cercetarea, învăţarea, relaxarea, viaţa studenţească se domolesc în cel mai fericit mod posibil”, a subliniat prof.univ.dr Cristiana Teodorescu, prorectorul Universităţii din Craiova.

Săli de proiectare dotate cu echipamente şi soft-uri de ultimă generaţie

        Tot cu fonduri europene, au fost achiziţionate şi implementate echipamente şi aparatură de laborator de ultimă generaţie. În acelaşi timp, a fost realizată o infrastructură modernă şi performantă pentru biblioteca facultaţii cu acces direct la informaţia ştiinţifică de actualitate. Principalul scop al proiectului este de a asigura un proces educaţional la standarde europene, de a creşte rolul economic, social şi cultural al centrului universitar, precum şi de a creşte postofoliul de colaborări cu instituţiile şi universităţile naţionale şi internaţionale. „În calitate de decan al Facultăţii de Mecanică pot să spun că sunt un om fericit, pentru că am reuşit să implementăm un proiect complex, un proiect frumos, un proiect dedicat studenţilor. Aş vrea să vă spun că viitorul Facultăţii de Mecanică a fost o preocupare permanentă al întregului corp didactic al Facultăţii de Mecanică, iar acest viitor a început să prindă contur graţie acestui proiect de reabilitare şi modernizare. Acesta este un proiect cu caracteristici speciale. Este primul proiect din ţară care tratează într-un sistem integrat de o înaltă calitate şi în acelaşi timp, spaţiile de învăţare şi spaţiile de cazare. Proiectul acesta plasează Facultatea de Mecanică în plin secol al XXI-lea, printr-o infrastructură educaţională modernă, cu dotări de ultimă oră şi cu spaţii speciale de învăţare pentru studenţi. Aţi văzut şi clădirea de laborator, unde sunt săli de proiectare dotate cu echipamente şi soft-uri de ultimă generaţie. Această trecere subtilă de la cămin la complexul de laborator este ceva special şi acest lucru face ca acest proiect să fie special…”, a prezentat prof.univ.dr Nicolae Dumitru, decanul Facultăţii de Mecanică.

Prof.univ.dr Sorin Câmpeanu :

„Universitatea din Craiova a înregistrat în ultimul timp foarte multe progrese şi este pe un loc fruntaş, pe care, din păcate, nu se regăsesc multe dintre facultăţile din România. Apreciez Universitatea din Craiova nu numai din punct de vedere al infrastructurii, dar am constatat o preocupare şi în ceea ce priveşte poziţionarea în ratingurile internaţionale Apreciez Universitatea din Craiova nu numai din punct de vedere al infrastructurii, dar am constatat o preocupare şi în ceea ce priveşte poziţionarea în ratingurile internaţionale. Am observat o atenţie acordată programului de studiu şi mai ales am observat o atenţie acordată studenţilor şi accesul acestora la un act educaţional de calitate. Chiar proiectul de astăzi, spuene foarte multe. Faptul că v-aţi gândit să dezvoltaţi infrastructura didactică şi de cercetare, ţinând cont şi de infrastructura socială -de partea de cămin. Aţi lansat o provocare…”

Prof.univ.dr Gigel Paraschiv :

„Vreau să vă mulţumesc pentru invitaţie. Domnul decan le-a mulţumit celor implicaţi în proiect. Eu nu vreau să le mulţumesc, ci vreau să-i felicit. Vreau să vă spun că atunci când eram sunat de cineva din Craiova şi spunea că vine la Bucureşti, eu trebuia deja să mă gândesc la o soluţie, pentru că sunt oameni care ştiu ce vor şi dacă ştiu ce vor, nu se lasă până nu rezolvă problema. Acesta este motivul pentru care vă felicit astăzi ( n.r ieri).  Dacă vreţi să devină cu adevărat cel mai mare campus din ţară trebuie să aveţi în continuare rezerve de curaj, de credinţă, de idei, de dorinţă…”

Arhitect Maria Trif, SC Getrix SA, firma care a făcut proiectul :

„Provocarea  fost din partea Universităţii, din Craiova în calitate de beneficiar de a face toate aceste  obiective într-un singur mare proiect de investiţii. Sigur că nu a fost uşor nici pentru echipa de proiectare, care nu este formată numai din arhitecţi sau numnai din arhitecţi cu experinţă, ci şi din foarte mulţi arhitecţi tineri. Echipa a fost formată aşadar, din mai mulţi tineri, cu diverse specializări şi toţi şi-au adus contribuţia  la acest proiect”

Prof.univ.dr Dan Claudiu Dănişor, rectorul Universităţii din Craiova :

„Este o onoare pentru mine să fiu astăzi ( n.r ieri) la finalul unui proiect care reprezintă cel mai bine Universitatea din Craiova. Vreau să vă spun că în mod clar că Universitatea din Craiova este o universitate de cercetare avansată, iar proiectul pe care Facultatea de Mecanică în finalizează astăzi, aduce cercetarea ştiinţifică în prim plan, ştim cu toţii de clădire frumoasă de cercetare şi de studiu au putut să realizeze colegii noştri. Este o tendiţă pe care Universitatea trebuie să o păstreze şi să o încurajeze. Dezvoltarea infrastructurii de cercetare este prioritară pentru noi, iar Senatul a stabilit că una din preocupările noastre va fi atragerea de fonduri europene. Universitatea din Craiova este centrală în mod real pe studenţi. Acest campus o dovedeşte…”