A plecat dintre noi arheologul şi profesorul Gheorghe Popilian

0
637

A plecat dintre noi arheologul şi profesorul Gheorghe Popilian, unul dintre cei mai serioşi oameni de ştiinţă şi cultură din Oltenia. După o viaţă plină de experienţe, dr. Gheorghe Popilian a decis că este momentul să se alăture iluştrilor săi profesori, colegi şi prieteni, trecuţi deja în lumea umbrelor.

După 89 de ani de viaţă, a plecat dintre noi liniştit. A trăit, a muncit, a suferit. Foarte mulţi l-au cunoscut, dar şi mai mulţi l-au respectat.

Figură marcantă a arheologiei clasice româneşti, Gheorghe Popilian poate fi aşezat alături de marii profesori de istorie veche şi arheologie din ultimul secol. Lucrarea sa de căpătâi „Ceramica romană din Oltenia”, tipărită la Craiova în anul 1976, este citată în toate cărţile şi lucrările de specialitate din ţară şi din Europa. Preocupările sale în domeniul istoriei vechi nu s-au limitat însă doar la ceramica romană. A publicat deopotrivă studii cu privire la circulaţia monetară, obiecte de podoabă şi accesorii vestimentare, necropole, aşezări, evenimente politico-militare, culte şi credinţe religioase etc. Pentru cei care l-au cunoscut, a reprezentat şi reprezintă un exemplu de muncă, seriozitate şi corectitudine. Numeroasele, lungile şi istovitoarele campanii arheologice i-au dat posibilitatea acumulării unei bogate experienţe, pe care a împărtăşit-o cu generozitate celor care i-au cerut sfatul.

Astfel că, la final de viaţă şi de carieră, cu toţii îi putem ura:

Sit tibi terra levis, GHEORGHE POPILIAN!

DOREL BONDOC

Profesorii de istorie de la Universitatea din Craiova îşi exprimă regretful faţă de trecerea în eternitate a distinsului istoric Gheorghe Popilian, personalitate remarcabilă a istoriografiei româneşti.

Dumnezeu să-l odihnească în pace!

 

Colectivul Institutului de Cercetări Socio-Umane „C. S. Nicolăescu-Plopşor” din Craiova regretă profund trecerea în nefiinţă a cercetătorului ştiinţific I dr. Gheorghe Popilian, fost director al Muzeului Regional Porţile de Fier din Drobeta-Turnu Severin şi, mai târziu, al institutului nostru. A fost deţinut politic în perioada comunistă. Personalitate marcantă a vieţii ştiinţifice şi culturale româneşti, conducător a mai multor şantiere arheologice, autor a numeroase cărţi şi studii ştiinţifice, conducător de doctorate, regretatul Gheorghe Popilian a avut o contribuţie însemnată la cercetarea arheologică din Oltenia.