Elevii de liceu din Craiova care îşi doresc să se implice în activităţi extraşcolare au posibilitatea să se înscrie într-un stagiu de voluntariat la Muzeul Olteniei, care le va aduce ca beneficii, pe lângă participarea la programele Secţiei de Ştiinţele Naturii, și gratuități la evenimente, pentru ei și pentru cei dragi. „I like the museum” – proiect de voluntariat organizat pentru prima oară într-o instituţie muzeală din judeţul Dolj – este derulat de Muzeul Olteniei, cu sprijinul Consiliului Judeţean Dolj, pe o perioadă de cinci luni, începând din martie până la sfârșitul lunii iulie 2014. Adolescenții vor fi aleşi în urma unui proces de recrutare pe baza CV-urilor depuse până la data de 23 februarie, cei selectați urmând să se implice, în medie, opt ore pe lună în activităţile instituţiei.
Muzeul Olteniei – Secţia Ştiinţele Naturii doreşte să ofere un program inedit de voluntariat, în cadrul căruia adolescenţii înscrişi în proiectul „I like the museum” să interacţioneze în maniere interesante cu publicul muzeal, să participe, în mod direct, la promovarea de evenimente și activităţi specifice organizate de specialiştii instituției, contribuind cu propriile idei şi soluţii.
Adolescenții pot afla mai multe despre mineralogie, botanică ori ornitologie
Stagiul de voluntariat se adresează doar liceenilor (clasele a IX-a, a X-a, a XI-a și a XII-a), care îşi doresc să se implice în activităţi extraşcolare și care au un orar ce le permite participarea în mod consecvent la întâlniri şi evenimente. Stagiul se va desfăşura pe durata a cinci luni, din martie până la sfârşitul lunii iulie a.c., şi presupune participarea lunară la sesiuni de formare/trening, precum şi implicarea în organizarea activităţilor şi programelor pentru public ale muzeului, conform unui calendar prestabilit în prealabil. Astfel, viitorii voluntari vor dobândi cunoştinţe şi își vor dezvolta competenţe în domenii variate, ca mineralogie, paleontologie (plante şi animale fosile), botanică (plante), entomologie (insecte), malacologie (moluşte), ihtiologie (peşti), ornitologie (păsări), mamifere.
O experiență ce le-ar putea folosi într-o viitoare carieră
„Avantaje ale stagiului de voluntariatla Muzeul Oltenieipot fi și interacţionarea nemijlocită cu specialiştii Secției de Științele Naturii (muzeografi, conservatori, restauratori, custozi de sală), cunoaşterea specificităţilor activităţilor muzeului prin familiarizarea cu modul de funcţionare a unei instituţii mari, dobândirea de abilităţi practice de organizare şi comunicare, dezvoltarea capacităţii de lucru în echipă. Adolescenții își pot face noi prieteni, pot dezvolta abilităţi de comunicare şi vorbire în public și, de asemenea, își vor putea îmbogăţi portofoliul de activităţi extraşcolare”, a menționat managerul instituției, Florin Ridiche.
Intrare liberă la toate evenimentele plus zece bilete gratuite pentru cei dragi!
Totodată, liceeni craioveni vor beneficia de gratuitate pe întreaga perioadă a stagiului de voluntariat la intrarea în Muzeul Olteniei, la expoziţiile temporare şi permanente, precum şi la evenimentele organizate de instituție (vernisaje expoziţii, ghidaje tematice, ateliere, conferinţe etc.). Muzeul îi încurajează pe toţi cei care îşi doresc să se înscrie în acest stagiu dându-le prilejul participării și la acţiuni inedite, precum „Noaptea Muzeelor” ori „Şcoala Altfel” etc.
Și nu numai atât! În această perioadă, tinerii voluntari vor primi zece bilete gratuite pentru a participa împreună cu cei dragi la expoziţiile temporare şi permanente ale instituţiei muzeale.
CV-urile, așteptate până la data de 23 februarie
Managerul Florin Ridiche a mai precizat că în perioada stagiului „I like the museum” un voluntar se va implica, în medie, opt ore pe lună în activităţile instituţiei. Întâlnirile vor avea loc în zilele de vineri ale fiecărei luni calendaristice (de două ori pe lună), între orele 16.30 şi 18.30, şi în a patra sâmbătă din lună, pentru câte un training de dezvoltare de competenţe şi abilităţi personale.
Liceeni care își doresc să beneficieze de acesta stagiu sunt așteptați să își trimită CV-ul până la data de 23 februarie a.c., la adresele lilagima@yahoo.com sau muzeulolteniei@yahoo.com, procesul de recrutare făcându-se pe baza acestuia. Pentru detalii suplimentare, tinerii îi pot contacta pe reprezentanții Muzeului Olteniei la numerele de telefon 0766.326.909 și 0251/411.906.