Proiectul naţional “Masă sănătoasă”, pe ordinea de zi a şedinţei de Guvern

0
290
Programului național “Masă sănătoasă”, care ar fi trebuit să înceapă pe 1 ianuarie 2024, se află pe ordinea de zi a ședinței de Guvern de astăzi. Este vorba despre proiectul de Hotărâre de Guvern de instituire a Programului național “Masă sănătoasă”. Când a fost pus în dezbatere publică de Ministerul Educației, în proiect apărea că va începe cu data de 1 ianuarie, însă a fost eliminată această prevedere.  Acesta apare că se va derula pe perioada desfășurării cursurilor școlare din anul 2024, fără să fie menționată o dată de începere, conform edupedu.ro.

Art. 1. – „(1) La nivelul sistemului național de învățământ preuniversitar, se instituie Programul național “Masă sănătoasă” (PNMS) derulat pe perioada desfășurării cursurilor școlare din anul 2024. (2) Scopul Programului național “Masă sănătoasă”, numit PNMS, este sprijinirea participării la educație a tuturor copiilor prin oferirea unei alimentații sănătoase care să susțină învățarea, prin crearea motivației pentru studiu, menținerea echilibrului socio-emoțional și întărirea stării de bine a elevului și adoptarea igienei muncii intelectuale la vârste și în contexte diferite.” Potrivit proiectului de Hotărâre de Guvern, programul constă în acordarea zilnică, cu titlu gratuit, a unui suport alimentar constând într-o masă caldă sau, după caz, într-un pachet alimentar, în cazul în care masa caldă nu poate fi asigurată, în limita unei valori zilnice de 15 lei/beneficiar, inclusiv taxa pe valoarea adăugată. Art. 2 – „(3) Programul național ”Masă sănătoasă” se adresează preșcolarilor și elevilor prezenți la activitățile didactice, pe perioada cursurilor, conform structurii anului școlar. Suportul alimentar nu se acordă pe perioada vacanțelor sau a altor zile declarate prin lege, ca zile nelucrătoare.”

Cum se va face selecţia unităţilor de învăţământ

Înspectoratele şcolare vor face selecţia şcolilor şi grădiniţelor. Pentru anul 2024, lista unităților de învățământ selectate pentru programul „Masă sănătoasă” se aprobă în termen de 30 de zile de la aprobarea hotărârii de guvern care se află pe ordinea de zi a ședinței de joi. Art. 2 – „(4) Selecția unităților de învățământ incluse în Programul național “Masă sănătoasă” se face de către inspectoratele școlare județene/al Municipiului București (ISJ/ISMB) pe baza unor criterii ce vizează diminuarea riscului de excluziune și de abandon școlar care grevează asupra populației școlare din medii dezavantajate geografic, economic sau social. (5) Criteriile de selecție a unităților de învățământ, menționate la alin.(4), se aprobă prin ordin al ministrului educației. (6) Pentru anul 2024 lista unităților de învățământ preuniversitar selectate conform alin.(4) pentru a fi incluse în Programul național “Masă sănătoasă” se aprobă în termen de 30 de zile de la aprobarea prezentei hotărâri de guvern. (7) Lista unităților de învățământ incluse în Programul național “Masă sănătoasă” se aprobă prin ordin comun al ministerului educației și al ministerului agriculturii și dezvoltării rurale, cu încadrare în limita fondurilor aprobate.”

Cele 450 de școli, aprobate prin H.G. nr. 999/2023, sunt incluse, de drept, în Programul național “Masă sănătoasă”, pentru anul 2024.

Art. 2 – „(10) În scopul asigurării continuității intervenției, acordate prin Programul-pilot de acordare a unui suport alimentar pentru preşcolarii şi elevii din 450 de unităţi de învăţământ preuniversitar de stat, cele 450 de unități de învățământ preuniversitar beneficiare, aprobate prin H.G. nr. 999/2023 pentru aprobarea Listei unităţilor/subdiviziunilor administrativ-teritoriale ale municipiilor şi a unităţilor-pilot în care se implementează Programul-pilot de acordare a unui suport alimentar pentru preşcolarii şi elevii din 450 de unităţi de învăţământ preuniversitar de stat, a numărului de beneficiari, a sumei necesare pentru finanţarea Programului în anul 2023 şi a repartizării acesteia pe unităţi/subdiviziuni administrativ-teritoriale, sunt incluse, de drept, în Programul național “Masă sănătoasă”, pentru anul 2024.”

Suportul alimentar
Foto: captură proiect HG
Finanțarea programului „Masă sănătoasă”

Art. 5 – „(1) Finanțarea Programului național “Masă sănătoasă” se asigură de la bugetul de stat, din sume defalcate din unele venituri ale bugetului de stat, pentru finanțarea cheltuielilor descentralizate la nivelul comunelor, orașelor, municipiilor, sectoarelor și municipiului București, în funcție de numărul de beneficiari și de limita valorii zilnice, aprobate potrivit prezentei hotărâri, la propunerea Ministerului Educației.

(2) Sumele prevăzute la alin. (1) pot fi suplimentate din veniturile proprii ale bugetelor locale ale unităților/subdiviziunilor administrativ-teritoriale sau din alte surse de finanțare, legal prevăzute, în următoarele situații:

  • a) stabilirea prin hotărâre a consiliului local a unei valori zilnice mai mari decât cea prevăzută la art. 2 alin.(1);
  • b) creșterea, în perioada aplicării Programului național “Masă sănătoasă”, a numărului de preșcolari/elevi beneficiari din unitățile de învățământ.

(3) Unitățile/subdiviziunile administrativ-teritoriale pot aloca fonduri, din veniturile proprii ale bugetelor locale, pentru asigurarea unor spații pentru prepararea, depozitarea sau servirea mesei și/sau pentru asigurarea transportului către beneficiari al suportului alimentar, dacă cheltuielile aferente depășesc bugetul alocat inițial, după caz.”