În Sala „Ștefan Ciuceanu” a Muzeului Olteniei (strada „Madona Dudu” nr. 14) are loc astăzi, 11 ianuarie 2019, ora 17.00, vernisajul expoziției „Fotografii cu Fotografi”, dedicată Zilei Artei Fotografice în România și organizată de în parteneriat cu Fotoclubul „Mircea Faria” din Craiova. Își prezintă lucrările Victor Cătălin Boldîr, Horațiu Buzatu, Florin Chirea, Sorin Danciu, Dorian Delureanu, Mihai Diaconu, Albert Dobrin, Marius Nițipir, Oana Țiganilă si Claudiu Vulpan. Expoziția va rămâne deschisă publicului vizitator până pe data de 8 februarie 2019 și va putea fi vizitată zilnic, de marți până duminică, inclusiv, între orele 9.00 și 17.00, intrarea fiind liberă.
207 ani de la nașterea lui Carol Popp de Szathmari
11 ianuarie a fost declarată, prin Hotărârea de Guvern nr. 458/5 mai 2010, Ziua Artei Fotografice în România (documentul fiind publicat în Monitorul Oficial nr. 319 din 14.05.2010) și este prilej de organizare, în toată țara, a unor evenimente culturale cu tematică specifică. Data reprezintă ziua de naștere a lui Carol Popp de Szathmary (1812-1887), recunoscut ca primul fotograf al României.
Carol Popp de Szathmari s-a născut la Cluj, la 11 ianuarie 1812, iar în 1843 s-a stabilit la Bucureşti. Călător neobosit, participant la evenimentele care au format Europa modernă, pictor, acuarelist şi desenator extrem de prolific, Carol Popp de Szathmari este cunoscut, în primul rând, drept primul fotograf de război din Europa. S-a bucurat de mare succes la Expoziţia mondială de la Paris din 1855, unde a prezentat un album de fotografii realizate în timpul Războiului Crimeei. Un exemplar din acest album a fost dăruit Împăratului Franţei, Napoleon al III-lea. Carol Popp de Szathmari a murit la 14 martie 1887.
***
Fotoclubul „Mircea Faria” (www.mirceafaria.ro) continuă activitatea fostului Cerc de Artă Fotografică Craiova, a cărui activitate a debutat în anul 1963. Fotoclubul este o organizație neguvernamentală, non-profit, independentă, fără caracter politic. Finanțarea activității fotoclubului este realizată din cotizații ale membrilor și din donații. Membrii actuali ai clubului care au lucrări în expoziția „Fotografii cu Fotografi” activează în domenii diverse de activitate precum arhitectura, antreprenoriat, medicină, teatru, servicii sau dezvoltare regională, având drept hobby comun arta fotografică.