Teatrul „Colibri”, în an aniversar: instituția împlinește șapte decenii de existență!

0
471

Întreg programul de evenimente din 2019 va sta, la Teatrul pentru Copii și Tineret „Colibri”, sub semnul aniversării a 70 de ani de la înființarea instituției, a anunțat, ieri, în cadrul unei conferințe de presă, managerul Adriana Teodorescu. Agenda anului cuprinde, pe lângă spectacole și ateliere de creație, stagiunea Colibri.ACTul 3, prin continuarea parteneriatului cu Teatrul ACT din București, precum și o nouă ediție, a VI-a, cu tema REvolution, a Festivalului „Puppets Occupy Street”. De asemenea, sunt avute în vedere două premiere: „Puiul de om din Cartea Junglei” după Rudyard Kipling și „Cenușăreasa” după Fraţii Grimm. Pentru cea dintâi se lucrează în ritm alert încă de la sfârșitul anului trecut, spectatorii fiind invitați la prima întâlnire cu Mowgli – copilul crescut de animalele junglei, cu ursul Baloo, pantera Bagheera ori șarpele Kaa sâmbătă, 12 ianuarie. „Ne dorim ca 2019 să fie puțin mai bun decât anul trecut, mai vesel și mai bogat”, a menționat, în cadrul aceleiași conferințe de presă, managerul Adriana Teodorescu, care, pe lângă prezentarea proiectelor începutului de an, a făcut și o trecere în revistă a celor din 2018.

În anul care tocmai s-a încheiat, planul de venituri propus și aprobat a fost, la Teatrul pentru Copii și Tineret „Colibri”, de 230.000 lei, iar cel realizat a ajuns la 236.000 lei, reprezentând 9,47%, iar subvenția acordată de Primăria Craiova a fost de 2.308.000 lei, a precizat, ieri, conducerea instituției. Cheltuielile de personal, pentru cei 29 de angajați, s-au ridicat, procentual, la 60,53%, adică mai mult de jumătate din această sumă.

Cu susținerea financiară municipalității, însemnând un buget de 508.243 lei, Teatrul „Colibri” a organizat a V-a ediție a Festivalului „Puppets Occupy Street”. Opt zile de festival, cu aproape 50.000 de spectatori și aproximativ 400 de evenimente desfășurate în 21 de spații, care au inclus 180 de spectacole, 73 de ateliere, 3 parade, evenimente conexe (expoziții, proiecții video, happening-uri, arte plastice și arte vizuale, videomapping, jocurile copilăriei, Sand Art,  facepainting etc.)! „Earth Edition 2018 a adus la Craiova companii de teatru private și artiști independenți din 18 țări. De aceea, suma cheltuită nu mi se pare foarte mare, comparativ cu bugetele pe care alte festivaluri de profil din țară le au. Este un festival pentru comunitate și toate evenimentele sunt cu acces gratuit pentru public. Vin artiști din toată lumea și joacă gratuit pentru craioveni, ceea ce înseamnă că banii sunt cheltuiți cu folos”, a spus Adriana Teodorescu.

Tot pe parcursul anului trecut au fost organizate trei serii de ateliere de creație, cu peste 400 de participanți. „Este unul din programele teatrului care aduce și venituri consistente: în 2018 am avut aproape 60.000 lei doar din taxele de participare la aceste ateliere”, a adăugat managerul. De asemenea, au fost prezentate, în parteneriat cu Teatrul ACT din București, 5 spectacole în Stagiunea Colibri.ACTul 2 și 2 spectacole din Stagiunea Colibri.ACTul 3. «Am organizat Zilele Porților Deschise, cu diverse ocazii, am avut expoziții pe care le-am găzduit sau le-am organizat, am fost gazdă pentru foarte multe evenimente. Am participat la festivaluri la Galați, Ploiești, Cluj-Napoca, Brașov, Timișoara, Dr. Tr. Severin, Slatina, Caracal, Tg. Jiu și ne-am implicat, ca în fiecare an, în Campania UNITER „Artiștii pentru artiști”, încasările unui spectacol fiind donate pentru a ajuta artiști aflați în dificultate», a completat managerul.

2019 va sta sub semnul aniversării a 70 de ani de existență a acestei instituții, înființată în anul 1949, ca secție de Teatru de Păpuși a Teatrului Național din Craiova și devenită autonomă în 1956. Din 1998, ea se redefinește ca Teatru pentru Copii și Tineret „Colibri”, păstrând specificul teatrului de păpuși și animație, lărgind aria de adresabilitate și de exprimare artistică. «Pe tot parcursul anului 2019 vom avea evenimente și proiecte care vor aduce în conștiința publicului faptul că Teatrul „Colibri” există de 70 de ani și generații de bunici, părinți, copii și nepoți au fost crescute cu poveștile lui», a mai spus Adriana Teodorescu.

Anul începe în forță, cu o premieră, anunțată pentru sâmbătă, 12 ianuarie 2019, ora 18.00: „Puiul de om din Cartea Junglei”, după Rudyard Kipling, urmată de reprezentații ale spectacolelor din repertoriul teatrului în fiecare zi de sâmbătă și duminică. Anunțate, pe parcursul anului, sunt și trei serii de ateliere de creație în Fabrica de povești electroColibri. Prima se va desfășura în perioada 4 februarie – 31 martie, iar înscrieri se vor face între 21-27 ianuarie exclusiv prin formular on-line, link-urile fiind disponibile din data de 21 ianuarie, de la ora 00.01, până în data de 27 ianuarie, ora 12.00, pe site-ul instituţiei, www.teatrulcolibri.ro. Pentru fiecare atelier în parte există un număr limitat de locuri. Continuă, totodată, stagiunea „Colibri. ACTul 3!”, primul spectacol al anului urmând să aibă loc, joi, 31 ianuarie, ora 19.00: „Stage Dogs”, o producție Teatrul ACT – 20 de ani, adaptare (după „A life in the theatre” de David Mamet) și regie Florin Piersic jr., scenografia Tudor Prodan. Nerecomandat persoanelor sub 16 ani, spectacolul îi readuce pe scena Teatrului „Colibri” pe actorii Marcel Iureș și Florin Piersic jr.

Agenda lui 2019 mai include Zilele Porților Deschise – prima ediție a anului chiar pe 15 ianuarie, de Ziua Culturii Naționale, în intervalul orar 10.00-16.00, activități creative pentru copii în vacanța intersemestrială (4-8 februarie), Săptămâna Teatrului (20-27 martie), precum și mai multe expoziții. Reper rămâne perioada 25 august – 1 septembrie, când se va desfășura ediția a VI-a – Revolution a Festivalului „Puppets Occupy Street”, înscrierile pentru artiștii români și din străinătate fiind deschise până în luna martie. „REvolution pentru că asta ne dorim anul acesta! Vrem ca festivalul să evolueze, să facem unele schimbări în program”, a mai precizat Adriana Teodorescu.

 

„Este un spectacol vesel, care vorbește despre iubirea necondițională, despre familie, despre a nu uita să fim copii, a ne bucura de viață și de tot ce este în jurul nostru” – astfel a prezentat actrița Geo Dinescu noul spectacol cu care Teatrul „Colibri” va ieși la rampă peste doar câteva zile: „Puiul de om din Cartea Junglei”. O provocare pentru cei patru actori protagoniști – Geo Dinescu, Marin Fagu, Emanuel Popescu și Robert Iovan –, în primul rând datorită jocului cu marionete și numărului mare de personaje interpretate! Scenariul, regia și scenografia sunt semnate Geo Dinescu și Marin Fagu, muzica și video-proiecția îi aparțin lui Marin Fagu, pictura păpușilor este realizată de Mihai Birtu, iar cea a decorurilor, de Iulia Goanță. Premiera va avea loc sâmbătă, 12 ianuarie, ora 18.00, iar următoarea reprezentație, duminică, ora 11.00.

«Am ales „Cartea Junglei” deoarece este o mare provocare. Nu este montat în țară decât foarte rar, pentru că este un spectacol greu, cu multe personaje animaliere. Majoritatea regizorilor se feresc de acest gen de spectacole, pentru că implică foarte mulți actori. Noi ne-am propus să îl construim în formulă restrânsă, cu numai patru, și să folosim marionete. Sincer, mie mi-a fost frică inițial, pentru că nu am avut ocazia să lucrez prea des cu marionete, așa că mi-am dorit foarte mult să scap de teama că mi se va încurca firul, că personajul nu se va mișca natural, ca păpușile cu a căror mânuire sunt obișnuită. Provocarea mare a fost să inventăm noi sisteme de mânuire pentru ele…», a adăugat actrița Geo Dinescu. „Este un spectacol complex, care are retroproiecție, teatru de umbre, marionete, păpuși”, a mai spus aceasta. Decorul ia forma unei cărți deschise și este realizat în mare parte, ca și păpușile și marionetele ce întruchipează personajele celebrei povești, din hârtie și carton reciclate.

Managerul Teatrului „Colibri”, Adriana Teodorescu, apreciază că „Puiul de om din Cartea Junglei” este și un spectacol-alegorie: «Tipurile de personaje-animale pe care le regăsim aici pot să fie oameni din jurul nostru. Întâlnim un om bonom și vesel cum este ursul Baloo, întâlnim un lider carismatic cum e Bagheera, un copil la început de drum format de mediul înconjurător, ca Mowgli. Vedem haita ori „maimuța” grupului ori „papagali” care tot timpul comentează».

Biletele pentru spectacol pot fi achiziționate de la Agenția teatrului, din Calea București nr. 56, deschisă de luni până sâmbătă între orele 10.00-19.00, iar duminica, în intervalul 10.00-13.00. Pentru fiecare din reprezentațiile din 12 și 13 ianuarie un bilet costă 10 lei.