„Casa cu copaci” a fost revendicată de proprietari

0
1376

„Casa cu copaci”, cum este cunoscut imobilul aflat într-o stare avansată de ruină din centrul istoric, este cerută de foștii proprietari. Autoritățile spun că s-au primit cereri de revendicare a proprietății de pe stada „Olteț”, ceea ce determină municipalitatea să stopeze proiectul de refacere a acestei case. Reabilitarea de către municipalitate ar fi trebuit să înceapă chiar din acest an.   

Primarul Craiovei, Mihail Genoiu, a dezvăluit, într-un interviu acordat cotidianului nostru, că imobilul din centrul istoric care se află în cea mai avansată stare de ruină, „casa cu copaci” cum mai este cunoscută clădirea de lângă cafeneaua Tosca, face obiectul unor cereri de revendicare din partea proprietarilor. „Am fost informați de către Direcția Juridică a primăriei că sunt în derulare niște revendicări și trebuie sistate procedurile noastre de reconstrucție a imobilului”, a precizat primarul Craiovei, făcând referire strictă la clădirea dărăpănată, care deține și o curte, de pe strada „Olteț”.

Autoritățile au expertizat deja imobilul

În situația actuală, apărând proprietarii și, mai mult, fiind interesați să-și recupereze imobilul, reprezentanții municipalității spun că nu le rămâne altă variantă decât să abandoneze orice inițiativă de refacere a clădirii. Potrivit lui Genoiu, Primăria Craiova deține chiar și o expertiză tehnică a acestui imobil, care a fost comandată de autorități și executată în vara trecută, specialiștii constatând ceea ce se vede și cu ochiul liber, anume o ruină extrem de avansată care face aproape imposibilă recuperarea vreunei părți din clădire. „Noi avem expertiză și pentru acest imobil, care ne demonstrează că este foarte, foarte degradat”, a menționat edilul municipiului, Mihail Genoiu.

Specialiștii au recomandat reconstrucția de la zero

Potrivit acestuia, specialiștii care au realizat expertiza „casei cu copaci” au înaintat primăriei și două variante de lucru, rămânând să se decidă ce scenariu se va aplica, în funcție și de suma disponibilă la buget. „Ni s-au propus două variante de intervenție asupra acestei clădiri. Una dintre acestea era cu păstrarea fațadei, ea nefiind monument istoric. Dar este o variantă costisitoare. Cealaltă variantă era cu demolarea și realizarea unei construcții noi”, a menționat Genoiu, lăsând de înțeles, prin urmare, că lucrările care ar fi trebuit să se facă începând din primăvara acestui an ar fi mers pe varianta de preț cea mai ieftină. În ceea ce privește modelul noii clădiri, autoritățile ar fi încercat să păstreze stilul arhitectonic al celorlalte imobile din centrul vechi.

Cinci clădiri vor fi reabilitate cu bani de la buget

Planurile legate de reabilitarea celorlalte cinci clădiri, care, de asemenea, se prezintă într-o stare avansată de degradare, rămân valabile. Primarul Mihail Genoiu a precizat că aceste imobile au fost însușite de municipalitatea, iar reabilitarea lor se va face cu bani de la bugetul local. Și în cazul acestora, s-au executat expertizele tehnice și se cunoaște cum trebuie să se intervină asupra fiecăreia dintre ele. „S-au făcut expertizele anul trecut și aceste expertize ne spun ce avem de făcut. Se bugetează anul acesta proiectarea și execuția lor. Singura care va fi stopată, după cum spuneam, este clădirea cu copaci de pe strada Olteț”, a mai spus Genoiu. După refacerea celor cinci clădiri, în centrul vechi nu va mai rămâne nici un imobil asupra căruia să nu se fi intervenit.