Reciprocitatea în materie de vize, discutată în cadrul tuturor reuniunilor UE și SUA

0
379

Comisia Europeană a prezentat recent un raport privind progresele înregistrate în ultimele 12 luni în vederea asigurării reciprocității în materie de vize cu Statele Unite, singura țară cu care nu există un astfel de regim de reciprocitate.

Reciprocitatea în materie de vize este un principiu fundamental al politicii comune a Uniunii Europene în domeniul vizelor, iar Comisia este în continuare ferm hotărâtă să obțină, cu titlu prioritar, pentru cetățenii din toate statele membre ale UE, posibilitatea de a călători fără viză în Statele Unite. În acest scop, Comisia își va continua dialogul cu Statele Unite, în coordonare cu cele cinci state membre ai căror cetățeni au încă nevoie de viză pentru a călători în Statele Unite, în cadrul unui proces orientat spre rezultate. În ultimii trei ani și jumătate, cazurile de nereciprocitate în acest domeniu s-au redus considerabil. Statele Unite ale Americii rămân acum singura țară din lista UE a țărilor ai căror resortisanți sunt exonerați de obligația de a deține viză care nu permite accesul fără viză pe teritoriul său al cetățenilor tuturor statelor membre ale UE.

S-au obținut deja rezultate similare cu Australia, Brunei și Japonia

În ultimele 12 luni, contactele cu Statele Unite s-au intensificat, atât la nivel politic, cât și la nivel tehnic. Comisia a continuat să lanseze apeluri Statelor Unite în vederea intensificării cooperării sale cu cele cinci state membre în cauză: Bulgaria, Croația, Cipru, Polonia și România, pentru a se accelera progresele în direcția realizării reciprocității depline în materie de vize. Reciprocitatea în materie de vize a fost discutată în cadrul tuturor reuniunilor oficiale dintre UE și SUA, inclusiv cu ocazia celor două reuniuni ministeriale recente UE-SUA în domeniul justiției și afacerilor interne, care au avut loc la Sofia în mai  2018 și la Washington D.C. în noiembrie  2018. Recent s-a realizat reciprocitatea deplină în materie de vize cu Canada, după ce aceasta a eliminat obligativitatea vizei pentru cetățenii români și bulgari, la 1 decembrie 2017. S-au obținut deja rezultate similare cu Australia, Brunei și Japonia.

Comisia va continua să colaboreze îndeaproape atât cu Parlamentul European, cât și cu Consiliul

Comisia va continua să sprijine în mod activ statele membre în cauză, inclusiv prin asistență financiară, și să colaboreze îndeaproape cu acestea pentru a le ajuta să îndeplinească cerințele Programului de scutire de vize al SUA. CE își menține punctul de vedere potrivit căruia cooperarea și dialogul diplomatic comun sunt soluțiile cele mai potrivit în acest caz. Comisia consideră în continuare că adoptarea unui act delegat prin care s-ar suspenda temporar regimul de călătorii fără viză pentru cetățenii americani ar fi contraproductivă în acest moment și nu ar contribui la realizarea unui regim de călătorii fără viză pentru toți cetățenii UE. Acest punct de vedere este posibil să se schimbe în funcție de evoluția situației. „Comisia va continua să colaboreze îndeaproape atât cu Parlamentul European, cât și cu Consiliul în vederea realizării reciprocității depline în materie de vize și va prezenta un raport cu privire la evoluțiile ulterioare în luna septembrie 2019”, se precizează în comunicatul Reprezentanţei Comisiei Europene.