Geoană: Situaţia terenurilor agricole care pot fi vândute cetăţenilor străini trebuie discutată urgent în CSAT

0
353

Senatorul PSD Mircea Geoană consideră că situaţia terenurilor agricole trebuie discutată urgent în Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT), pentru a evita un posibil risc generat de „vânzarea excesivă a terenului agricol către cetăţeni străini, mai ales în contextul unor iniţiative dubioase precum cea a Ungariei”.

„Agricultura are o şansă reală de a deveni unul din cele mai puternice motoare de creştere economică. (…) Siguranţa alimentară reprezintă un element important al securităţii naţionale şi, de aceea, acest subiect ar fi trebuit să se afle pe agenda CSAT cu mult înainte de 1 ianuarie 2014. Deşi târziu, acest subiect ar trebui să fie pus pe agenda CSAT cu cea mai mare urgenţă”, susţine Geoană într-un comunicat de presă remis, ieri, Agerpres.

Social-democratul este de părere că această situaţie trebuie analizată cu atenţie, fiindcă orice stat are dreptul să-şi apere interesele, „chiar şi cu riscul de a da naştere unor reacţii sau ridicări de sprâncene din partea Bruxelles-ului”. „Zvonurile, alimentate de declaraţiile unui angajat al ambasadei Ungariei la Bucureşti, conform cărora Ungaria are un plan strategic de a cumpăra teren agricol în Transilvania, sunt de-a dreptul îngrijorătoare. (…) Nu vreau să fiu înţeles greşit. Nu susţin o blocare a investiţiilor străine în agricultură. Dimpotrivă, dar la mijloc este securitatea alimentară a României, iar vânzarea excesivă a terenului agricol către cetăţeni străini este în viziunea mea un risc pe care trebuie să îl controlăm foarte bine, fiind o problemă de interes naţional”, subliniază senatorul de Dăbuleni.

Deşi admite că „ridicarea restricţiilor la cumpărarea de teren agricol de către persoanele rezidente în UE este o obligaţie asumată de România prin tratatul de aderare la Uniunea Europeană”, acesta atrage atenţia că „mi se pare inacceptabil ca un stat – în cazul nostru Ungaria – să se implice deschis în activitatea de achiziţie a terenurilor agricole din alt stat. Statul român, cu toate instituţiile sale, trebuie să combată o asemenea politică a Ungariei. Obligaţia statului român este să se protejeze prin toate mijloacele legale şi instrumentele financiare pentru a atenua crearea unui dezechilibru pe piaţa funciară”.