Vergică Şovăilă a început cel de-al şaselea mandat în fruntea comunei Călăraşi. Este unul dintre puţinii primarii longevivi ai Doljului, care bate recordul la simpatia în rândul localnicilor şi la realizări, fără de care nu ar mai fi fost votat de atâtea ori. Însă Vergică Şovăilă este şi olteanul de pe malul Dunării, iute la vorbă şi extrem de ambiţios, care întotdeauna îşi duce lucrurile până la capăt. Cu multă dezinvoltură, primarul din Călăraşi ne-a povestit despre un alt record al vieţii sale: unul în materie de struguri!
De cum intri în comuna Călăraşi, observi lucrul bine făcut şi curăţenia care, dacă nu ai şti că eşti la început de ianuarie, te fac să crezi că aici se aşteaptă primăvara. De pe marginea străzii principale, care străbate localitatea de la un capăt la altul, au fost ridicate demult gunoaiele pe care, de obicei, le lasă toamna. În curţile oamenilor domneşte aceeaşi linişte. Privind la insistenţa cu care străluceşte soarele, unul neobişnuit pentru o zi de iarnă, şi la buna rânduială pe care o sesizezi în jur, chiar te-ai aştepta ca spaţiile verzi, la care Primăria ţine atât de mult, să se grăbească şi să înceapă a înverzi. ”Le-am cam făcut pe toate în toamnă, am făcut curăţenia generală şi acum aşteptăm primăvara. Atunci e o frumuseţe aici pentru că am făcut foarte multe spaţii verzi. Să vedeţi atunci cum o să fie”, spune primarul Vergică Şovăilă, privind centrul comunei de la etajul Primăriei.
Mini-grădina botanică din Primărie
Pasiunea pentru flori şi, în general, pentru plante pe care o are primarul o poţi deduce uşor. Nou-nouţă, construită cu bun-gust astfel încât să nu epateze, dar să fie totuşi spaţioasă şi funcţională, instituţia este primenită cu multe flori de cameră, de talie mare şi bine îngrijite. Admirându-le, primarul Vergică Şovăilă recunoaşte că îşi dedică mult timp şi, în special, dragoste pentru aceste plante. ”Mulţi mi-au spus că primăria arată ca o mini-grădină botanică. Nu ştiu dacă este chiar aşa, dar avem foarte multe plante frumoase care mie îmi plac foarte mult. Pe cele mari pe care le avem în sala de protocol le-am adus de la Constanţa. Am aflat că se lichidează o florărie şi m-am oferit să le cumpăr. Ştiam că o să le întreţinem aici şi că plantele îşi vor reveni foarte bine”, mai spune primarul Vergică Şovăilă.
O întâmplare cu profesorul Petre Baniţă
Din vorbă în vorbă, cu gândul la verdeaţa care va îmbrăca parcul pe care l-a creat în spatele instituţiei, primarul din Călăraşi recunoaşte că dintotdeauna a fost apropiat de ceea ce înseamnă germenele vieţii, verdeaţa şi plantele. Nu întâmplător paşii l-au îndreptat spre Horticultură, o disciplină pe care a urmat-o din convingere şi care aproape că i-a marcat destinul. Dezinvolt şi cu exuberanţa care-l caracterizează, Vergică Şovăilă povesteşte, cu mult haz, cum era să nenorocească producţia de vie a comunei pe timpul când, proaspăt ieşit de pe băncile şcolii, venise inginer în localitate. ”Primăvara, prin luna aprilie, mă pomenesc la biroul de partid. Când mă duc acolo, erau toţi în jurul mesei şi mă aşteptau. Şi începu Petre Baniţă, care era încă de atunci, prin 1974, un specialist respectat: stimaţi tovarăşi, tovarăşul a distrus ferma de vie. Eu m-am uitat la ei şi am întrebat: despre mine e vorba? Le-am spus să nu grăbească pentru că nici nu dăduse frunza la viţa-de-vie. Unul dintre ei a spus că am dreptate”.
Premiat cu un televizor şi un ceas „Pobeda”
Zâmbind, primarul de şase mandate care este acum îşi aminteşte la perfecţie cum tăiase coardele din vie şi cum a ajuns să bată recordul la producţia de struguri, în ciuda profeţiilor pripite ale specialiştilor de pe atunci. ”Tăiasem butaşii ăia groşi şi am lăsat roşioara să rodească numai cu coarde tinere şi subţiri, nu din ălea lacome. Ei când au văzut că am dat butaşii jos au zis că am distrus via. În primul an, via rodise 2.400 de kg de struguri. Toamna m-am dus şi le-am spus să sune la Vinalcool şi să întrebe ce producţie am: 9.000 de kilograme. Au zis că fac glume cu ei şi când au întrebat într-adevăr la ferma nr. 10, erau nouă mii şi ceva de kilograme. Cu timpul am început să urc, am făcut 17.000 de kilograme. În 1977, am luat ordinul de cel mai bun şef de fermă pe ţară şi am primit un televizor, un stilou şi un ceas „Pobeda” şi trei salarii”. Profesorul universitar Petre Baniţă are acum, în Călăraşi, un bulevard şi un liceu care îi poartă numele. Primarul Vergică Şovăilă nu a păstrat resentimente şi s-a grăbit să boteze cu numele reputatului cercetător obiective din comună. ”Cu toate că mi-a reproşat că am distrus viţa-de-vie, eu tot am pus numele bulevardului, care trece prin faţa Primăriei, „Petre Baniţă”. Şi Liceul Tehnologic de la noi din localitate îi poartă numele”, a mărturisit, cu însufleţire, Vergică Şovăilă.
Comuna Călăraşi va fi canalizată integral prin Masterplanul iniţiat de Consiliul Judeţean Dolj. Potrivit primarului, satul Sărata este o excepţie, în care există soluţii ca şi locuitorii de aici să beneficieze de aceleaşi servicii. ”Pentru satul Sărata vom atrage bani pentru reţeaua de canalizare de la Ministerul Dezvoltării sau de la Ministerul Mediului”, a declarat primarul Vergică Şovăilă. În ceea ce priveşte alimentarea cu apă, aproape toată comuna este racordată la reţeaua de alimentare cu apă potabilă.
Căminul Cultural va fi modernizat în acest an. Primăria Călăraşi are disponibilă o sumă de 5 miliarde de lei vechi, de la bugetul local, pe care o vor investi în lucrările de reamenajare. Şantierul va începe chiar din această primăvară şi se va extinde şi la corpul de clădire în care funcţionează acum biblioteca din comună. Primarul Vergică Şovăilă a precizat că intenţionează să amenajeze o sală de lectură, separată de dezpozitul de carte – care deţine o colecţie impresionantă de 14.000 de volume.
O vorbă a primarului Vergică Şovăilă spune că, în Călăraşi, numai facultate nu este. Structura şcolară este, într-adevăr, amplă. Peste 1.400 de elevi învaţă în cele cinci unităţi de învăţământ. Aici există o şcoală post-liceală pentru asistenţi generalişti şi farmacişti, precum şi un liceu teoretic. Primarul şi-a propus ca, în acest an, să extindă această reţea cu două grădiniţe, dintre care una cu program prelungit şi una cu program normal. În jur de 600 de familii din Călăraşi sunt plecate la muncă în străinătate şi copiii acestora au nevoie de aceste grădiniţe.
LAURA MOŢÎRLICHE şi MARGA BULUGEAN
Un articol foarte bun, felicitari, sunt din Calarasi si tot ce ati scris aici este adevarat.Avem o localitate foarte frumoasa cu multe flori de-a lungul drumului si mai ales in fata primariei !!! Felicitari d-le primar !!!
Comments are closed.