Recomandări ale DSVSA Dolj, pentru perioada Sărbătorilor de Iarnă

0
324

Reprezentanţii Directiei Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Dolj adresează mai multe recomandări consumatorilor pentru perioada Sărbătorilor de Craciun si Anul Nou, astfel încât să nu apară cazuri care să pună în pericol sănătatea cetăţenilor.
Directia Sanitara Veterinara și pentru Siguranța Alimentelor Dolj recomandă cetăţenilor să cumpere produse alimentare numai din unităţi sau spaţii autorizate sanitar veterinar. Astfel, consumatorii au certitudinea că, atât carnea cât şi alte produse de origine animală sau non-animală au fost supuse controlului sanitar-veterinar şi pentru siguranţa alimentelor şi nu constituie un pericol pentru sănătatea publică.
După cumpărare, în cel mai scurt timp posibil, alimentele de origine animală se introduc în frigider unde se păstrează astfel: carnea refrigerată, laptele, produsele din lapte şi ouăle la o temperatura de refrigerare de preferinţă între 0˚C+4˚C şi separat în funcţie de categoria de produs, iar carnea congelată la o temperatură cât mai scazută, respectiv sub -12˚C.
Sacrificarea porcului in gospodărie şi consumarea acestuia în familie, este permisa daca porcul este sanatos si sa efectuat analiza carnii.
Porcul crescut în gospodărie, carnea și produsele din carne provenite de la acesta sunt interzise a fi comercializate!
Solicitaţi medicului veterinar înainte de sacrificarea porcului : -verificarea starii de sănătate , asomarea porcului , sfaturi de recoltare probe trichina, recuperare crotalie. Deținătorul porcului are obligația sa predea medicului veterinar –CROTALIA.
Examinarea cărnii provenite de la porcii sacrificaţi în vederea examinării pentru Trichinella spp. este obligatorie și se efectuează pe probe provenite atât de la porcii identificați și introduși în BND, cât și de la porci neidentificați(detinatorii completeaza o declaratie).
Probele se recoltează din : pilierii diafragmatici, musculatura intercostală ,mușchii maseteri, mușchii abdominali, partea musculară a diafragmei situate în apropierea costelor .
Examen trichineloscopic se efectueaza contra cost .Tarifele sunt afisate;Se emite bon fiscal; la Cabinetele medical-veterinare imputernicite din cadrul fiecarei Unitati Administrative Teritoriale din judetul Dolj ; la Circumscripțiile Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Oficiale din Craiova, Baileşti, Calafat si Filiaşi.
Comercializarea cărnii de porc neexpertizată sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor se sancţionează cu amenzi cuprinse între 20.000 și 40.000 de lei.
Este interzisă introducerea cărnii și a produselor din carne (toate speciile: porc, oaie, vită, pasăre, etc.) dintr-o țară terță în Uniunea Europeană, respectiv în România, prin bagajele personale ale călătorilor.
În cazul în care cetăţenii doresc să achiziţioneze produse alimentare care se comercializează în cadrul unor târguri organizate în această perioadă, sau din pieţe, trebuie să fie atenţi la câteva aspecte:
– existenţa şi funcţionarea vitrinelor frigorifice în care sunt expuse alimentele de origine animală;
– integritatea ambalajelor, care trebuie să asigure protecţie pe timpul transportului, depozitării şi comercializării;
– etichetarea produselor alimentare, cu date referitoare la tipul produsului, originea acestuia, condiţiile de păstrare, data obţinerii după caz, termenul de valabilitate etc.
– comercializarea brânzeturilor trebuie să se facă în ambalaje de unică folosinţă (pungi din plastic sau hârtie cerată de uz alimentar) şi să ofere consumatorului date privind identitatea producătorului, sortimentul de produs, data obţinerii, înscrise pe o etichetă ataşată pe ambalaj‚ cutia de plastic sau putina pentru brânzeturi.
Este recomandat ca ouăle și alte produse alimentare care se consumă în mod tradiţional în această perioadă, cum sunt: cozonacii, prăjiturile, legumele de sezon etc., să fie achiziţionate din spaţii amenajate şi autorizate aflate sub controlul personalului de specialitate.
De asemenea, înainte de achiziţionarea alimentelor de origine animală, din locuri specializate în acest sens, asiguraţi-vă că vânzătorul este echipat corespunzător, poartă halat de protecţie şi bonetă, iar manipularea alimentelor neambalate o realizează cu mâinile acoperite de mănuşi curate sau de unică folosinţă.
Având în vedere intensificarea comerțului on-line în această perioadă, cu alimente de toate tipurile, cum ar fi produse alimentare proaspete, refrigerate, congelate, preparate, uneori împreuna cu produse nealimentare, recomandăm consumatorilor să urmarească cu atenție sporită, atunci când cumpară produse alimentare prin comerțul on-line, cerințele privind comanda, livrarea și transportul, data expedierii alimentelor (în special pentru produsele alimentare ușor alterabile) precum și respectarea condițiilor prescrise de păstrare și consum ale acestora.
Medicii veterinari din cadrul DSVSA Dolj , precum şi cei de la nivelul circumscripţiilor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor oficiale (CSVSAO) de la nivelul piețelor agroalimentare vin în sprijinul consumatorilor prin asigurarea unui program prelungit de lucru în perioadele 29.11.2021 – 24.12.2021 şi 27.12.2021 – 30.12.2021, inclusiv în zilele de sâmbătă şi duminică; program afişat pe site-ul DSVSA Dolj , unde sunt mentionate-numele medicului veterinar responsabil şi numerele de telefon la care consumatorii pot sesiza orice aspect privind nerespectarea normelor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor.
Numărul de telefon al „Call Center”-ului A.N.S.V.S.A. este 0800 826 787
TELVERDE DSVSA Dolj 0351806830 ; 0351806832;
office-dolj@ansvsa.ro , fax. 0351806855 ;0251428590