Mediul – consecinţe, schimbări, soluţii

0
110

Facultatea de Ştiinţe (Universitatea din Craiova) a organizat ieri, workshop-ul cu tema :  „Responsabilitate faţă de mediu, politici de gestionare a deşeurilor, eficientizarea consumului de energie”.

Fenomenele de vreme severă, inundaţiile, seceta şi tendinţa de aridizare, incediile de vegetaţie sunt toate consecinţe ale schimbării climei. Dacă crem să credem că nu suntem afectaţi de ceea ce nu ştim, e bine să luăm în calcul şi câteva posibile schimbări viitoare. De pildă, temperatura medie pe timp de iarnă va scădea în următoarele decenii cu aprox 1.7-2%, iar vara va creşte cu până la 6,5%. Vor fi mai puţine precipitaţii, va fi afectată agricultura, se va accentua disconfortul termic. Toate acestea sunt rezultatele analizelor specialiştilor, astfel încât să ştim şi să acţionăm. Iar workshop-ul expune şi soluţii pe care le putem aplica fiecare dintre noi în aşa fel încât să putem lăsa moştenire o lume respirabilă.

Au participat: Daniel Simulescu, Tudor Pătruţoiu (Agenţia Naturală pentru Arii Protejate), Daniela Dudău (Administraţia Bazinală de Apa Jiu), dr. Monica Mateescu (Agenţia de Protecţia Mediului Dolj), dr. Cristina Burada (Centrul Meteorologic Regional Oltenia).

Întâlnirea face parte din seria de evenimente programate în această toamnă ale reprezentanţilor mediului socio-economic cu studenţii de la Ştiinţe, în cadrul Proiectului Stagii de practică pentru studenţii Facultăţii de Ştiinţe (POCU 90/16.3/16.4/106711). Prin intermediul acestui proiect sunt subvenţionate 250 de stagii de practică pentru studenţii de la Fizică, Chimie, Matematică, Informatică şi Geografie. Proiectul este co-finanţat din Programul Operaţional Capital Uman 2014-2020, este implementat în regiunea Sud-Vest Oltenia şi are ca obiectiv general dezvoltarea de competenţe profesionale cerute pe piaţa muncii şi creşterea gradului de ocupare pentru studenţii Facultăţii de Ştiinţe din cadrul Universităţii din Craiova.