Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Dolj se pregăteşte de iarnă

0
682

Sezonul rece a început, cu tot ceea ce presupune acesta, iar, pentru a preîntâmpina situaţii dificile, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Oltenia” al judeţului Dolj a prezentat un plan de măsuri pentru acest anotimp, privind atribuţiile ce revin autorităţilor administraţiei publice locale.

Pentru gestionarea , în mod corespunzător, a situaţiilor de urgenţă, generate de manifestarea fenomenelor meteo periculoase specifice iernii, Inspectoratul pentru Situaţii „Oltenia” al judeţului Dolj face cunoscute măsurile care trebuie adoptate de Comitetele Locale pentru Situaţii de Urgenţă (CLSU)  şi Serviciile Voluntare de Urgenţă (SVSU). „Atragem atenţia tuturor reprezentanţilor autorităţilor publice locale pentru măsurile care trebuie luate, în sezonul rece 2019 – 2020, pentru a putea face faţă situaţiilor deosebite. Noi suntem pregătiţi să intervenim în orice caz deosebit, dar administraţiile  publice trebuie să fie pregătite. Este un plan de măsuri bine pus la punct, în aşa fel încât să fie rezolvate toate problemele deosebite”, a precizat col.  Constantin Florea, inspector şef al ISU Dolj. Planurile de acţiune sunt sustructurate pe două componente, primul fiind destinat CLSU. Astfel, Isu Dolj atrage atenţia măsurilor care trebuie luate. Accentul se va pune pe pregătirea autospecialelor de stins incendii (remiza PSI încălzită, antigel, anvelope pentru iarnă, carburanţi, lubrifianţi, etc.); punerea la punct a materialelor şi utilajelor de deszăpezire necesare intervenţiei la nivel local (lopeţi, cazmale, târnăcoape, nisip, sare, tractoare, remorci, autogredere, buldo-excavatoare, tractoare cu plug, ş.a.m.d.); pregătirea spaţiilor de evacuare şi cazare temporară a sinistraţilor; întocmirea evidenţei şi monitorizarea, în perioada manifestării fenomenelor meteorologice periculoase, prin reţeaua medicilor de familie, a urgenţelor cunoscute; identificarea persoanelor vulnerabile (bolnavi, persoane cu dizabilităţi, etc.); sprijinirea oamenilor fără adăpost; etc.

Planuri şi pentru SVSU

La rândul lor, SVSU sunt prinse într-un plan strategic de intervenţie, pe două paliere. Primul este cel al prevenţiei, intensificarea controalelor de prevenire a incendiilor, la gospodării şi operatori economici, la care se adaugă instituţiile aflate în subordinea Consiliilor Locale, fiind pe primul loc. De asemenea, trebuie verificate protejarea şi marcarea corespunzătoare a surselor de apă, astfel încât acestea să poată fi utilizate permanent. Cea de-a doua secşiune a SVSU este referitoare la capacitatea de intervenţie: verificarea echipării corespunzătoare a autospecialelor; participarea şefilor SVSU la şedinţele de instruire; asigurarea materialelor utilizate împotriva înzăpezirilor (materiale antiderapante, carburanţi, utilaje de deszăpezire); verificarea schemei de avertizare – alarmare şi a viabilităţii acesteia …