Fosta şefă a DIICOT, Alina Mihaela Bica, nu mai poate profesa ca avocat. Ea a fost suspendată din Baroul Dolj, printr-o hotărâre unanimă, ca urmare a faptului că a fost condamnată, la sfârşitul lunii noiembrie a.c., la 4 ani de închisoare cu executare pentru favorizarea infractorului.
Conform comunicatului Baroului Dolj, Consiliul Baroului Dolj, în şedinţa din 8 decembrie 2016, a decis în unanimitate suspendarea dreptului doamnei Bica Alina Mihaela de a exercita profesia de avocat, în temeiul art. 50 din Statutul profesiei de avocat. Decizia este executorie şi poate fi contestată la Consiliul Uniunii Naţionale a Barourilor din România în termen de 15 zile de la comunicarea acesteia. Contestaţia nu suspendă executarea.
Decizia vine după ce, magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au condamnat-o, pe 29 noiembrie a.c., pe Alina Bica, fost procuror-şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT), la patru ani de închisoare cu executare pentru săvârşirea unei infracţiuni de favorizarea făptuitorului, în speţă a lui Adriean Videanu, căruia i-a ridicat sechestrul asigurator instituit pe acţiuni într-un dosar penal. Hotărârea nu este definitivă, însă până la pronunţarea uneia definitive, Bica nu poate profesa ca avocat.
Fosta şefă a DIICOT a fost primită în Baroul Dolj, prin Decizia 137 din 10 februarie 2011 a Consiliului Baroului Dolj, având calitatea de avocat, dar fără a exercita profesia de avocat. Bica a fost procuror-şef al DIICOT din mai 2013 până în noiembrie 2014, când a demisionat din funcţie. Este magistrat din 1996, fiind suspendată, în 16 decembrie 2014, din funcţia de procuror al Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, măsură luată de Consiliul Superior al Magistraturii, ca urmare a trimiterii sale în judecată.