Prejudiciu de 660.000 de euro, descoperit de DNA la Primăria Craiova

0
799

O solicitare a DNA Craiova către Primăria Craiova scoate la lumină povestea unei retrocedări care a fost făcută, cum se spune, numai și numai din pix. O fostă funcționară a insituției, angajată pe postul de consilier juridic, a pregătit toate actele necesare și a obținut emiterea unei dispoziții de primar pentru retrocedarea unui imobil din centrul orașului. Asta în condițiile în care casa nu putea fi restituită vreodată, fiind vorba de o donație, iar solicitantul nici măcar nu era moștenitorul de drept al proprietarului. Casa a ajuns, în cele din urmă, la patronul firmei de construcții MITLIV, Liviu Cioană, care se află în atenția procurorilor DNA.  

Imobilul cu pricina se află pe strada „Nicolae Titulescu”, nr. 38B, fosta stradă „Severinului” nr.46, și a fost retrocedată de Primăria Craiova în anul 2007. Gabriela Cîmpeanu, o femeie în vârstă de 77 de ani, cu domiciliul în Târgu Jiu, a fost cea care a făcut o notificare către Primărie, solicitând restituirea în natură a casei pe motiv că ea este moștenitoarea fostului proprietar, Ion Urdăreanu, tatăl său adoptiv. De acte s-a ocupat consilierul juridic al Primăriei, Grigorie Carmen Liana și, într-un timp relativ scurt, solicitanta a primit imobilul prin dispoziție de primar. În iarna aceluiași an, proaspăta proprietară a vândut însă casa (cu o suprafață de 330 metri pătrați și un teren de 1.304 metri pătrați) lui Liviu Cioană, patronul firmei de construcții MITLIV. Contractul de vânzare-cumpărare s-a încheiat la notarul public Dana Tomiță, proprietatea fiind vândută la prețul de 660.000 de euro.

Imobilul a fost donat municipiului în 1951

Procurorii DNA – Serviciul Teritorial Craiova arată că retrocedarea a fost făcută ilegal de la cap la coadă. Organele de anchetă spun că respectiva casă nu putea face obiectul unei retrocedări în natură deoarece nu fusese o casă preluată abuziv de către stat, ci o casă pe care proprietarul a donat-o statutului român. Dovada o constituie chiar Actul de donațiune, prin care proprietarul Urdăreanu Constantin spunea că „declar, de bună voie, nesilit de nimeni și fără nici un fel de condițiune sau rezervă, că donez pe veci statului popular această casă în care funcționează Casa Copilului”. Proprietății i s-a stabilit o valoare de patrimoniu de 447.800 de lei, iar actul de donație a fost legalizat la data de 3 decembrie 1951 cu grefa Tribunalului Dolj. În plus, procurorii arată că adevăratul proprietar al casei este Urdăreanu Constantin, și nu fratele acestuia, Urdăreanu Ion, în numele căruia se solicitase restituirea.

Un referat „fără număr și dată”

Ancheta DNA Craiova arată, printre altele, modul în care a procedat totuși funcționarul Primăriei, Grigorie Carmen Liana. Conform procedurii, consilierul juridic trebuia să întocmească un referat pe care să-l înainteze ca propunere Comisiei locale pentru aplicarea Legii nr.10/2010. Organele de anchetă spun că funcționarul nu a inclus în documentație nici „rezultatul verificării actelor juridice prezentate de Gabriela Cîmpeanu spre a atesta calitatea de moștenitor” și nici „rezultatul real al verificării actelor juridice privind modul în care imobilul a fost preluat de la stat”. Mai mult, referatul nu a primit nici număr și nici dată și nu a fost niciodată înaintat comisiei. Funcționarul a întocmit, totuși, Dispoziția de primar pentru restituirea în natură (nr.14851/19.07.2007), căreia i-a atașat un referat al Comisiei, despre care însă procurorii DNA arată că nu există. Pe baza acestei dispoziții de primar, Gabriela Cîmpeanu a devenit, astfel, proprietarul casei de pe fosta stradă Severinului.

Funcționarul public, cercetat pentru abuz în serviciu

Fostul funcționar al Primăriei Craiova este cercetat de DNA Craiova pentru abuz în serviciu. La solicitarea procurorilor, municipalitatea se constituie și ea ca parte civilă în proces pentru recuperarea prejudiciului, casa respectivă făcând parte din domeniul public al Craiovei. Pe ordinea de zi a ședinței extraordinare de joi se află, așadar, un proiect de hotărâre prin care li se propune acest lucru consilierilor municipali. Proiectul are atașate atât cererea din partea DNA Craiova, cât și toată prezentarea cauzei de către organele de anchetă. Ca parte civilă în proces, Primăria Craiova solicită recuperarea prejudiciului estimat la suma de 660.000 de euro, la cât s-a tranzacționat casa de pe strada „Nicolae Titulescu”. Proiectul de hotărâre al CLM Craiova include și o evaluare a imobilului făcută de municipalitate, valoarea stabilită fiind de 411.500 de euro.