Întrevederea prim-ministrului României cu ministrul canadian al apărării

0
217

Prim-ministrul României, Viorica Dăncilă, a avut ieri, o întrevedere cu ministrul canadian al apărării, Harjit Singh Sajjan, în marja vizitei oficiale desfăşurate în România. La întrevedere a participat și ministrul Apărării Naționale, Mihai Fifor.

Premierul Viorica Dăncilă a apreciat modul în care românii care învață și muncesc în Canada, „oameni onești și implicați, care vin cu cele mai bune gânduri”, s-au integrat în această țară. De asemenea, șeful Executivului a subliniat că este importantă o colaborare bilaterală cât mai strânsă, iar cooperarea din domeniul apărării reprezintă un model în acest sens.

În acest context, premierul, ministrul român al Apărării și ministrul canadian al Apărării au discutat despre stadiul cooperării bilaterale în domeniu, dar și teme de actualitate de pe agenda Alianţei Nord-Atlantice, cu accent pe situația de securitate în regiunea Mării Negre și implementarea măsurilor aliate de asigurare și a prezenței avansate adaptate.

Prim-ministrul Viorica Dăncilă a mulţumit părţii canadiene pentru sprijinul acordat României, prin contribuțiile consistente în implementarea măsurilor aliate de asigurare și a prezenței avansate adaptate pe flancul estic, ce transmit un mesaj puternic de solidaritate aliată.

Prezenţa detașamentului canadian dislocat în România pentru executarea misiunilor de Poliție Aeriană Întărită, precum și cu personal din Forțele Aeriene Române care își desfășoară activitatea în Baza 57 Aeriană arată cooperarea excelentă pe dimensiunea militară, în context regional.

În cadrul întâlnirii, a fost abordată şi tema împărțirii echitabile a sarcinilor în cadrul Alianței, oficialul român reiterând faptul că România se află în al doilea an de alocare a 2% din PIB pentru apărare, iar din perspectiva planificării bugetare pentru anul 2019 și estimările pentru anii următori, Guvernul României menține obiectivul atingerii ţintei de 2% din PIB în ceea ce privește alocările pentru apărare.

La rândul său, ministrul canadian al apărării Harjit Singh Sajjan a mulţumit României pentru profesionalismul militarilor români şi pentru parteneriatul solid construit în domeniul militar, apreciind faptul că ţara noastră a demonstrat seriozitate şi unitate în cadrul Alianţei. De asemenea, oficialul canadian a apreciat relațiile excelente între Forțele Aeriene Canadiene și cele ale Armatei României, consolidate în cele trei misiune de poliție aeriană pe care militarii canadieni le-au desfășurat în țara noastră, dar și în diferite alte misiuni și exerciții comune. ”Ne bucurăm că avem în Canada o comunitate de români bine reprezentată. Avem premise foarte bune pentru o cât mai bună colaborare între România și Canada”, a subliniat ministrul canadian al Apărării.