Campanie pentru respectarea legii dreptului de autor în Dolj

0
316

conferintaReprezentanţii CREDIDAM (Centrul Român pentru Administrarea Drepturilor Artiştilor Interpreţi) au fost prezenţi, ieri, la Craiova, unde au organizat, în cooperare cu IPJ Dolj, o conferinţă de presă în cadrul căreia au anunţat lansarea unei campanii de conştientizare a agenţilor economici cu privire la obligativitatea obţinerii de licenţă şi sancţiunile prevăzute pentru nerespectarea drepturilor de autor.

Preşedintele CREDIDAM (Centrul Român pentru Administrarea Drepturilor Artiştilor Interpreţi), Ştefan Gheorghiu şi vicepreşedintele organizaţiei, bass-istul formaţiei Holograf, Iulian Vrabete, au susţinut, ieri, la Craiova, la sediul Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Dolj, o conferinţă de presă în care au anunţat că, sprijiniţi de poliţişti, care le sunt parteneri în acest demers, au lansat o campanie pentru identificarea agenţilor economici care utilizează înregistrări ale prestaţiilor unor interpreţi fără a deţine licenţă (deşi legea îi obligă la acest demers). Societăţile care utilizează înregistrări audio sau video ale prestaţiilor artiştilor interpreţi, în mediul ambiental (hoteluri, restaurante, baruri, discoteci etc.), indiferent de sursă sau de mijloacele tehnice folosite, trebuie, conform legii, să solicite la CREDIDAM o licenţă care le oferă dreptul acesta. Desfăşurarea unor astfel de activităţi şi difuzarea în mediul ambiental de muzică fără licenţă constituie contravenţie şi se pedepseşte cu amendă cuprinsă între 3.000 şi 30.000 lei, conform art 139/L/8/96, au atras atenţia reprezentanţii CREDIDAM la conferinţa de presă. „În funcţie de activitatea desfăşurată şi de suprafaţă, unităţile economice trebuie să achite o taxă cuprinsă între 10 şi 500 lei/lună. Spre exemplu, pentru un restaurant, bar sau cafenea, cu o suprafaţă cuprinsă între 100 şi 200 mp, societatea ar trebui sa achite taxa de 20 lei/luna pentru audio şi de 10 lei/lună pentru video (tv), echivalentul a 4 cafele pe lună”, a afirmat Ştefan Gheorghiu, preşedintele CREDIDAM. Deşi nu au dorit să ofere cifre, atât poliţiştii, cât şi reprezentanţii asociaţiei spun că sunt puţine societăţi comerciale din Dolj care au licenţă şi îşi achită taxele la zi, motiv pentru care şase inspectori au pornit prin judeţ pentru a-i identifica pe cei care nu respectă legea şi pentru a le explica modalităţile intrării în legalitate. Solicitările se pot face atât prin poştă, cât şi on-line, pe pagina web a CREDIDAM. La rândul lor, poliţiştii spun că pentru a-l sancţiona pe agentul economic, acesta trebuie depistat în timp ce difuzează programe cu încălcarea prevederilor vizând drepturile de autor, însă au fost aplicate destule sancţiuni în acest sens, în timpul acţiunilor desfăşurate în judeţ.

CREDIDAM (Centrul Român pentru Administrarea Drepturilor Artiştilor Interpreţi) este o asociaţie non-profit, înfiinţată în 1996, şi care numără în prezent peste 13.000 de membri (actori, balerini, muzicieni etc.). Scopul asociaţiei este de a colecta si repartiza banii cuveniţi artiştilor interpreţi români şi străini, bani proveniţi din difuzarea înregistrărilor comerciale de către posturile radio şi TV, operatorii de cablu, cinematografe, hoteluri, restaurante, discoteci, organizatori de evenimente etc.