Prin cartier… Un fenomen social reflectat artistic

0
901

Deși, într-un oraș, oricare ar fi el, mare parte din evenimente sunt concentrate în centru, cartierul reprezintă și el un fenomen social, nu doar un spațiu edificat. Un perimetru în care cei mai mulți se regăsesc acasă, căci locuințele sunt parte a acestuia, un loc al inițiativelor mici și mijlocii ale arhitecților și urbaniștilor, al interferenţelor culturale şi etnice. Un tărâm viu, cuprins mai mereu de forfotă, în care clipa se consumă grabnic, cu trăiri mărginite, dar și povești de-o viață… Ipostaze ale cartierului – de-aici ori de prin alte părți – au fost surprinse, de-a lungul timpului, de mai mulți artiști fotografi craioveni, membri ai Fotoclubului „Mircea Faria”, iar recent au fost reunite într-o inspirată expoziție de fotografie, deschisă la Muzeului Olteniei.

Numai un ochi tenace și sensibil precum cel al artistului fotograf ar putea surprinde – și eterniza, deopotrivă – detaliul din existența cartierului, unul pe lângă care tu ai trecut, poate, de zeci ori sute de ori. Un instantaneu pe care nu-l mai desprinzi din gesturile repetitive ori trecerea grăbită pe aceeași stradă, prin același scuar, pe lângă aceeași dugheană…

Detalii, ipostaze, instantanee…

Este detaliul din „Dezordine”, „Nuanțe” ori „Umbre la amiază” de Marius Ologu. Sunt instantaneele „Câini de cartier” ori „Aprozar de cartier” ale lui Mihai Diaconu. Ori „Înscrisuri de cartier” surprinse de același autor în toamna anului 2011, când cunoscutul artist Dan Perjovschi și-a concretizat un proiect de artă modernă pe fațada Clubului Electroputere. Reflectări din anii trecuți – „Mărțișor 2012”, „Blocul IIRUC Service”, „Panait Moșoiu 2013” – alătură Horațiu Buzatu. Pentru Sorin Danciu – ca pentru oricare dintre noi – cartierul ar putea fi spațiul în care s-a consumat prima dragoste. Cinci portrete sunt dovadă a talentului său și, deopotrivă, a frumuseții eternului feminin…

La pas prin Craiova, Sighișoara ori Londra

Cristi Bălă alege să renunțe la și la cartierele noastre uneori discriminate pentru mizeria lor, și la sufrageria urbană aglomerată de atâtea evenimente culturale, artistice și manifestări sociale și își îndreaptă privirea către Londra: „City walker” lăsând în urmă Christie’s, „The Admires” în față la Ralph Lauren ori „Ritz Hotel”. Și Marius Nițipir, prin Turnul cu ceas din Sighișoara, ori Ticu Gruescu, prin Castelul fermecat din Parcul „Nicolae Romanescu”, surprins pe înserat, pun obiectivul pe locuri încărcate nu numai de frumusețe, ci și de istorie.

Pe de altă parte, Dorian Delureanu se dovedește un ingenios: așează pe simeze un portret al regretatului artist Victor Boldîr ținând în mână albumul de fotografie „07.05.1975 – Impresii – Henri Cartier-Bresson în Oltenia”. Alături de toți aceștia își mai prezintă lucrările Victor Cătălin Boldîr, Vlad Țigănilă, Oana Țigănilă, Dan Țigănilă și Claudiu Vulpan.

Un nud de Mircea Faria, expus după 30 de ani

Pe simeze mai poate fi admirată și o celebră fotografie realizată de Mircea Faria în toamna anului 1967: un nud, intitulat „Se lasă noaptea”. Artist fotograf român, născut la Craiova, în 1920, Mircea Faria deține titlul de Excelență a Federației Internaționale de Artă Fotografică (E.FIAP) și este unul dintre primii fotografi români care a promovat nudul în fotografia artistică.

„Suntem norocoși să vedem această lucrare după 30 de ani în care nu a mai fost expusă în Craiova și cred că, de fapt, niciunde. Am găsit-o la un anticariat în București, pur întâmplător… Este o fotografie deosebită, premiată la peste 50 de saloane internaționale. Fiind vorba de un nud, în perioada comunistă lucrarea a fost expusă mai mult în străinătate, având participări la peste 150 de saloane internaționale”, a precizat, la vernisajul de joi, 5 noiembrie, Dorian Delureanu, președinte al Fotoclubului „Mircea Faria”.

***

Expoziția „Cartier” cu generoasa sa temă va putea fi vizitată de public în Sala „Ștefan Ciuceanu” a Muzeului Olteniei din Craiova (strada „Madona Dudu” nr. 14) până pe data de 19 noiembrie, fiind ultimul eveniment artistic organizat în acest an de Fotoclubul „Mircea Faria”.