Dragnea: PSD îl propune pe Liviu Voinea premier, preşedintele vrea guvern de tehnocraţi

1
276

Liviu Voinea

PSD îl propune pentru postul de premier pe viceguvernatorul BNR Liviu Voinea, a anunţat liderul social-democrat, Liviu Dragnea, aseară, în urma consultărilor cu preşedintele Klaus Iohannis. El a afirmat că şeful statului consideră că „cea mai bună propunere” este un guvern de tehnocraţi, cu premier şi miniştri tehnocraţi, Dragnea spunând că, probabil astăzi, după cea de-a doua rundă de negocieri, preşedintele va face şi o nominalizare.

Preşedintele PSD Liviu Dragnea a susţinut că propunerea partidului, Liviu Voinea, respectă criteriile de integritate şi de expertiză. Dragnea a mai precizat că a avut o discuţie cu guvernatorul BNR care l-a asigurat că dacă va fi desemnat premier, Voinea va avea tot sprijinul Băncii Naţionale. Preşedintele Iohannis a spus că i se pare o propunere rezonabilă, potrivit lui Dragnea, dar şeful statului a subliniat că la finalul consultărilor va face propunerea pe care o consideră el. De asemenea, liderul PSD a spus că înainte de a face această propunere s-a consultat şi cu liderii coaliţiei care consideră nominalizarea lui Voinea drept “rezonabilă”.

Liviu Voinea este viceguvernator BNR şi membru al Consiliului de Administraţie al Băncii Naţionale, din 2014. În perioada 2012-2014 a fost membru al Cabinetului Ponta, ocupând funcţia de ministru delegat pentru Buget. Anterior, a fost secretar de stat la Ministerul Finanţelor Publice, activităţi şi responsabilităţi în domeniul politicilor fiscale.

Delegaţia PSD a fost formată din preşedintele Liviu Dragnea, preşedintele executiv Valeriu Zgonea şi vicepreşedinţii Gabriela Firea, Ecaterina Andronescu Și Georgian Pop, fiind aceeaşi componenţă ca la consultările de la finalul săptămânii trecute. Preşedintele PSD, Liviu Dagnea, declarase, anterior, că, la consultările de la Palatul Cotroceni, va propune preşedintelui Klaus Iohannis desemnarea unui premier care să corespundă “tuturor rigorilor”.

Întrebat dacă este un premier membru al PSD, Liviu Dragnea s-a eschivat, afirmând că persoana care va fi propusă de PSD răspunde la toate rigorile necesare continuării măsurilor economice care au avut succes. „Este un prim-ministru care răspunde la toate rigorile necesare pentru ca măsurile economice, programele economice, care au făcut ca România să aibă o creştere economică substanţială, durabilă şi constantă şi care garantează că aceste lucruri vor continua”, a răspuns Liviu Dragnea.

PNL nu exclude un guvern de tehnocraţi, deşi susţine în continuare anticipatele

“PNL crede în continuare în soluţia alegerilor anticipate, însă mandatul cu care se va merge la consultările cu preşedintele României nu va exclude nicio variantă de guvernare viitoare, a unei viitoare guvernări tehnocrate”, a declarat purtătorul de cuvânt al PNL, deputatul Ionuţ Stroe. Potrivit putătorului de cuvânt al PNL, cea mai importantă condiţie pentru susţinerea unui Guvern tehnocrat este depolitizarea totală a administraţiei. „În termeni reali, asta înseamnă îndepărtarea PSD şi a partenerilor săi de la toate nivelurile instituţionale din această ţară”, a explicat deputatul PNL, afirmând că în caz contrar există riscul schimbării unui guvern, dar păstrării unui sistem.

Ionut Stroe a susţinut că dacă vor fi schimbaţi doar miniştrii eşalonul 2,3 şi 4 va rămâne în continuare politizat. Astfel, secretari de stat, şefi de agenţii, prefecţi , directori de instituţii deconcentrate, vor trebui să fie schimbaţi de către noul guvern. „Un guvern tehnocrat trebuie să îşi asume acest lucru şi să înlăture politicul”, a mai spus el. PNL mai susţine că noul Guvern trebuie să aibă o agendă care să corespundă cu solicitările formulate de societatea civilă, respectiv schimbarea comportamentului politic, înlăturarea flagelului corupţiei şi asumarea transparentă a obligaţiilor pe care statul le are în raport cu cetăţenii.

Comments are closed.