Caravana Marii Uniri

0
251

Asociatia Partida Romilor „Pro -Europa”, Sucursala Dolj, în colaborare cu Centrul Național de Cultură a Romilor-Romano Kher și Secretariatul General al Guvernului, organizează, în contextul Centenarului României, proiectul cultural „Caravana Marii Uniri”. Evenimentul se va desfășura în Sala de Spectacole a Filarmonicii Oltenia Craiova, cu începere de la orele 19,00.

Vor concerta cunoscutul acordeonist Emy Dragoi și renumitul virtuoz al țambalului Giani Lincan.

Romeo Tiberiade, președintele APRPE Dolj, este cel care a făcut toate demersurile pentru a aduce acest spectacol de excepție în Bănie. „Acesta este primul dintr-o serie de spectacole pe care le vom organiza până la finele anului. Ne dorim să arătăm că merităm să fim Capitală Culturală, chiar dacă nu am obținut acest titlu. Integrarea romilor se face și prin astfel de evenimente unde publicul poate cunoaște și părțile bune ale etniei rome”, a declarat acesta.

Emy Drăgoi este renumit ca acordeonist de jazz. A studiat la Liceul de Artă din Ploiești, după care a plecat la Academia de Jazz Bill Evans din Paris, unde a studiat pianul. După terminarea studiilor universitare, a colaborat cu mai multe trupe, abordând stiluri diferite de jazz. În Franța este supranumit „Regele jazzului la acordeon.

Giani Lincan este un cunoscut interpret la țambal care la cinci ani a primit prima lecție despre țambal de la bunicul său. În 1975, a avut șansa de a-și continua stubiile de țambal cu renumiții virtuozi Mitica Marinescu Ciuciu și Toni Iordache. Din 1989 până în 1998 a oferit românilor adevărate bijuterii muzicale, la București. A studiat țambalul cu Marin Ulei, la Institutul “George Enescu”. Aici și-a dobândit calificarea ca profesor de muzică. Fiind un artist realizat la o vârstă fragedă, a activat în cadrul mai multor orchestre, atât ca solist, cât și ca membru. Realizările sale muzicale nu se limitează la muzica clasică. Lincan se transformă într-un interpret de muzică populară, de jazz și de muzică țigănească. Face improvizații, compoziții și aranjamente. În calitate de muzician universal, cu un sunet inimitabil și o individualitate muzicală clară, el oferă performanțe de o calitate neobișnuită și memorabilă. A câștigat numeroase premii și a participat la numeroase festivaluri deosebite.