Teatrul Naţional Craiova: Noi spectacole şi proiecte artistice în stagiunea 2016-2017, care se va deschide mâine-seară

0
397

TNC conferinta (1)Noi spectacole şi proiecte artistice, sub genericul „Eveniment. Se mişcă teatrul!”, sunt anunţate în stagiunea 2016-2017 a Teatrului Naţional „Marin Sorescu” din Craiova. Deschiderea oficială va avea loc mâine-seară, ora 19.00, cu premiera „O lună la ţară”, în regia lui Cristi Juncu – „un spectacol încărcat de viaţă cu tot ce înseamnă ea: drame, frământări sufleteşti, lupte de dragoste, gelozie, dorinţe şi vise neîmplinite”.

Până la sfârşitul anului, alte trei producţii sunt anunţate la Naţionalul craiovean: „Cealaltă ţară”, dramatizare după romanele Hertei Muller „Omul este un mare fazan pe lume” şi „Călătorie într-un  picior”, în regia lui Alexandru Istudor, „Norii” de Aristofan, în regia lui Hakob Ghazanchian (Armenia), şi „George Dandin sau Soţul păcălit” de Moliere, în regia lui Bocsardi Laszlo – spectacol realizat împreună cu Teatrul Municipal „Ariel” din Râmnicu Vâlcea, unde a şi avut premiera pe 24 septembrie.

Din dorinţa de a-şi apropia mai mult publicul şi a-l face să înţeleagă mai bine actul artistic, reprezentanţii Naţionalului craiovean au iniţiat câteva proiecte în noua stagiune. Aşa sunt Teatrelierele – ateliere de teatru deschise îndeosebi copiilor şi tinerilor şi structurate pe categorii de vârstă, şi Ziua Porţilor Deschise – prilej pentru curioşi să descopere magazia de decoruri ori lucrul în atelierele de pictură, tâmplărie, croitorie etc.

Totodată, vor continua proiectele deja tradiţionale, precum Întâlnirile „SpectActor”. „Următorul invitat va fi un eseist de mare forţă, fost profesor la Universitatea Central Europeană din Budapesta – Sorin Antohi, cu o conferinţă specială despre naţionalism şi naţionalităţi. În luna noiembrie îl vom avea aici pe acad. Mircea Martin”, a anunţat Nicolae Coande, secretar literar al teatrului. Continuă, de asemenea, reuniunile Clubului Dramaturgilor şi SpectActorilor Craioveni” şi se anunţă altele, în cadrul Adunării poeţilor la curtea lui Marin Sorescu”.teatrul national marin sorescu (1)

Trei premiere, până la sfârşitul anului

Spectacolul în premieră „O lună la ţară”, în regia lui Cristi Juncu, va fi prezentat pe  11 şi 12 octombrie, începând cu ora 19.00, şi îi va îi duce la rampă pe actorii Claudiu Bleonţ, Iulia Colan, Claudiu Mihail, Ioana Manciu, Costinela Ungureanu, Cătălin Vieru, Alex Calangiu, Iulia Lazăr, Valentin Mihali, Adrian Andone, Tamara Popescu, Dragoş Măceşanu, Alina Mangra şi Alexandru Dragomir. Biletele au fost puse în vânzare la preţul unic de 30 lei.

«Piesa „O lună la ţară” poate fi considerată vârful creaţiei dramatice a lui I.S. Turgheniev. Tânăr fiind, autorul a mai scris comedii uşoare, vodeviluri: „Lipsa de bani”, „Dejun la mareşalul nobilimii”, „Unde-i subţire, firul, acolo se rupe”, „Întreţinutul”, „Burlacul” etc. Numită iniţial „Studentul”, piesa a fost scrisă în 1850, iar istoricii literari cred că ea anticipează, prin unele trăsături, dramaturgia cehoviană. Turgheniev se îndoia de valoarea absolută a pieselor sale; credea că ele reprezintă ceva doar citite fiind, dar că o dată puse în scenă îşi vădesc limitele. Nu a fost aşa, iar spectacolul „O lună la ţară” în regia lui Cristi Juncu vă va convinge de calitatea ei literară şi artistică», se menţionează într-un comunicat de presă al teatrului.

Cristi Juncu s-a născut în Bucureşti, în 1968. A studiat regia de teatru la Academia Luceafărul, între 1990 şi 1995, iar de atunci, a realizat peste 50 de spectacole. A scris trei piese de teatru şi este autorul unui număr apreciabil de adaptări şi traduceri. Scenografia spectacolului este realizată de Cosmin Ardeleanu (decor) şi Cristina Milea (costume).

Potrivit actorului Adrian Andone, director artistic al Teatrului Naţional din Craiova, pe lângă alte proiecte artistice şi participări la turnee – în ţară, iar în decembrie în Italia, cu „O furtună”, în regia lui Silviu Purcărete –, instituţia pregăteşte, până la sfârşitul anului, alte noi producţii. Pe 23 octombrie publicul este invitat la premiera „George Dandin sau Soţul păcălit” de Moliere (traducerea: Alice Georgescu), în regia lui Bocsardi Laszlo, realizat în coproducţie cu Teatrul Municipal „Ariel” din Râmnicu Vâlcea şi avându-i în distribuţie pe actorii Constantin Cotimanis, Mihai Dinvale, Gabriela Baciu (Teatrul Naţional Craiova), Tatiana Serghi, Cătălin Miculeasa, Emoke Kato (Teatrul Maghiar de Stat din Cluj-Napoca), Emanuel Bighe (debut), Alin Păiuş, Gogu Preda, Alexandru Nuţă, Adrian Loghin.TNC o luna la tara (1)

Luna viitoare vor începe repetiţiile la spectacolul „Norii” de Aristofan, pus în scenă de regizorul armean Hakob Ghazanchian, iar în decembrie, la Sala „Ion D. Sîrbu”, va fi prezentată producţia câştigătoare a concursului de proiecte pentru tineri regizori şi scenografi români, ediţia a VI-a. Este vorba despre „Cealaltă ţară” a regizorului Alexandru Istudor, care semnează totodată şi scenariul dramatic, după romanele Hertei Muller „Omul este un mare fazan pe lume” şi „Călătorie într-un  picior”. Originar din Sibiu, Alexandru Istudor este absolvent al Facultăţii de Litere din cadrul Universităţii „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca, secţia literatură comparată-engleză, şi masternad în regie de teatru la Royal Holloway, University of London, Marea Britanie.

Teatrelierele şi Ziua Porţilor Deschise vor atrage publicul în culisele teatrului

„Vrem să schimbăm imaginea cu care publicul craiovean, şi nu numai, s-a obişnuit în ultima perioadă, să deschidem porţile teatrului şi să oferim produse culturale noi de calitate”, a precizat Marina Andronache, consultant PR şi Marketing în cadrul Naţionalului craiovean, referindu-se la iniţiativele artistice din noua stagiune artistică a instituţiei.

În acest sens, în fiecare lună, începând cu octombrie, va avea loc Ziua Porţilor Deschise, în care publicul de toate vârstele va putea trece dincolo de cortină. „Este o instituţie plină de mistere, de poveşti neştiute. Publicul doar vine şi vede o piesă de teatru, adică un produs finit, dar în spate este o armată de oameni care contribuie la realizarea acelei producţii şi poate că fiecare are ceva de povestit”, a mai spus Marina Andronache. Potrivit managerului Naţionalului craiovean, Alexandru Boureanu, lunar vor avea loc vizite organizate în magazia de decoruri, la atelierele de pictură, tâmplărie, croitorie şi nu numai. „Publicul curios se va întâlni nu numai cu actorii, ci şi cu oamenii din spatele scenei, care au poveştile lor despre ceea ce înseamnă procesualitatea unei producţii teatrale”, a adăugat acesta.

Un alt proiect, „Prietenii teatrului”, se vrea un mecanism de comunicare între instituţie şi comunitate, în special mediul economic. „Ne dorim să oferim oamenilor din public ocazia de a veni ei înşişi cu idei, iar noi să ne adaptăm cerinţelor lor. Aşteptăm aşadar parteneri care îşi doresc să fie alături de proiectele noastre sponsorizându-le şi contribuind cu idei”, au subliniat reprezentanţii TNC în cadrul unei conferinţe de presă.1

Unul dintre cele mai atractive proiecte se anunţă a fi Teatrelierele – ateliere săptămânale pentru pasionaţii de teatru şi artă, indiferent de vârstă, personalitate şi talent, în cadrul cărora aceştia îşi vor putea explora abilităţile corporale, vocale şi imaginative, prin intermediul actoriei, muzicii, mişcării şi artelor vizuale. Atelierele vor stimula participanţilor creativitatea, vor exersa imaginaţia şi spontaneitatea, vor dezvolta spiritul critic, încrederea şi lucrul în echipă.

„Sunt două motive foarte importante pentru care credem că este absolut necesar un astfel de proiect. Unul este dezvoltarea laturii de pedagogie teatrală, în sensul că atelierele sunt un mod prin care îi facem pe participanţi să recepteze într-un fel anume un spectacol de teatru. Proiectul capătă, aşadar, această dimensiune de a educa publicul de la vârste foarte fragede. Celălalt motiv este posibilitatea explorării tainelor teatrului, prin diferitele tipuri de ateliere”, a explicat actorul Laurenţiu Tudor, coordonatorul Teatrelierelor.

Atelierele se vor desfăşura la sediul teatrului şi vor fi structurate pe diferite categorii de vârstă (5-8 ani, 9-14 ani, 15-18 ani, 18+ ani), astfel încât toţi participanţii să aibă un nivel asemănător de înţelegere şi percepţie a lecţiilor. O şedinţă de curs va dura 90-120 minute, în funcţie de categorie, iar grupele se vor forma dintr-un număr de 10 persoane. Înscrieri au loc în perioada 7-15 octombrie, prin completarea unui formular disponibil pe site-ul instituţiei, www.tncms.ro. Contravaloarea unei şedinţe este de 25 lei, iar plata se va face în numerar în cadrul primei şedinţe pentru luna în curs, sub forma unui abonament lunar, în valoare de 100 lei.

În cadrul atelierelor de teatru se vor studia diferite elemente de artă teatrală, structurate în trei module. Modulele sunt concepute astfel încât participanţii să poată experimenta toate etapele construcţiei unui spectacol de teatru şi presupun susţinerea unor master-class-uri, de către profesionişti în domeniul Artelor spectacolului de teatru. Ele au ca scop final implicarea cursanţilor în tot ceea ce presupune producţia unui spectacol. Fiecare modul cuprinde nouă şedinţe şi explorează etape diferite din creaţia unei producţii teatrale.

  • Modulul I: încălzire prin jocuri de teatru, exerciţii de vorbire, mişcare scenică, exerciţii de improvizaţie, exerciţii de storytelling, lecturi (scene din piese de teatru);
  • Modulul II: improvizaţie, actorie, mişcare scenică, design (scenografie, propuneri grafice de promovare, video, sound), regie, stage management;
  • Modulul III: lucrul propriu-zis la o producţie fie pe un text dat, fie pe un text care se va scrie pe parcursul atelierelor, împreună cu participanţii. Modulul III este etapa în care cursanţii pun în aplicare cunoştinţele şi abilităţile dobândite în cadrul primelor două module.

„Toate aceste tehnici din cadrul cursurilor de teatru stimulează şi dezvoltă capacitatea de comunicare verbală şi non-verbală, capacitatea de concentrare, imaginaţia, atenţia distributivă, spiritul de observaţie, memoria vizuală şi verbală, gândirea. De asemenea, Teatrelierele ajută foarte mult persoanele timide şi contribuie  la depăşirea unei probleme des întâlnite: tracul sau teama de a vorbi în faţa publicului”, precizează reprezentanţii Naţionalului craiovean.