Poliţia din Germania, în alertă pentru găsirea unui sirian suspectat de pregătirea unui atentat

0
419

explosive-beltSirianul, cunoscut de autorităţi sub numele de Jaber Albakr, este un refugiat sosit anul trecut în Germania, în acelaşi timp cu alţi 890.000, şi este suspectat că voia să atace un aeroport german, scrie publicaţia Focus, în ediţia online. Duminică dimineaţa, bărbatul încă nu fusese găsit, în pofida unei aviz de căutare, însoţit de o fotografie, lansat în toată ţara, şi a mobilizării forţelor de poliţie în mai multe regiuni. Suspectul dat în urmărire ar fi îmbrăcat ”cu un trening cu glugă şi cu imprimeu ţipător”.

În acest context, autorităţile au întărit măsurile de securitate pe cele două aeroporturi din Berlin şi în gările capitalei, aflată de 260 km nord de Chemnitz. Avertizate în legătură cu un pericol iminent de serviciul de informaţii interne care îl supraveghea pe sirian, forţele de ordine au pătruns sâmbătă în locuinţa socială ocupată de acesta la Chemnitz. Conform poliţiei, au fost găsite ”mai multe sute de grame dintr-o substanţă explozivă mult mai periculoasă decât TNT”. Ar fi vorba despre TATP, substanţa explozivă preferată de jihadiştii din Statul Islamic şi utilizată de atentatorii sinucigaşi de la Paris, din noiembrie 2015, şi de la Bruxelles, în luna martie.

Poliţia nu a putut însă preciza dacă suspectul a fugit sau nu cu o parte din exploziv şi, deci, dacă atentatul a fost dejucat sau riscul persistă. Conform unor relatări din presă, sirianul ar fi în contact cu organizaţia jihadistă Stat Islamic.