La alegerile din 26 octombrie / Studenţii timoceni din Craiova susţin lista apolitică

0
335

Asociaţia Studenţilor Timoceni (AST) din Craiova, în parteneriat cu două asociaţii româneşti din Serbia de Răsărit, Asociaţia pentru Tradiţia şi Cultura Rumânilor „Dunărea” (ATCR), din Kladovo, şi Iniţiativa Românilor din Serbia (IRS), cu sediul la Bor, au organizat, ieri, dezbaterea cu tema „Perspectiva românilor din Timoc”. Evenimentul s-a desfăşurat la Craiova, la sediul AST,  din incinta Facultăţii de Medicină şi Farmacie din Craiova. La această dezbatere au fost prezenţi cei mai populari lideri din Timoc, Boian Barbucic, preşedintele IRS, şi Tihan Matasarevici, preşedintele ATCR şi director al Centrului Cultural Kladovo. Ambii sunt cunoscuţi ca fiind foarte activi în ceea ce priveşte lupta pentru păstrarea culturii şi identităţii româneşti în Valea Timocului.

Pregătirile pentru alegerile din 26 octombrie, din Serbia, sunt pe sfârşite. Până astăzi se mai pot depune liste de candidaţi pentru alegerile membrilor consiliilor naţionale ale minorităţilor naţionale din Republica Serbia. 17 minorităţi naţionale au depus liste de candidaţi, printre acestea şi minoritatea românească. Separat candidează şi vlahi, care în fapt sunt tot români. Pentru Consiliul Naţional al Minorităţii Naţionale a Românilor din Serbia (CNMNRS) s-au depus până în prezent 4 liste de candidaţi, conduse de Daniel Petrovici, Boian Bărbuţă, Stevan Mihailov şi Dorinel Stan, iar pentru Consiliul Naţional al Minorităţii Naţionale a Vlahilor din Serbia (CNMNVS) s-au depus 4 liste de candidaţi, conduse de Radisa Dragojevic, Sinisa Celojevic, Slobodan Peric şi Dragan Demic.       

Liderul AST Craiova: „Noi nu ne implicăm în politică”

Faţă-n faţă cu cei doi reprezentanţi ai comunităţii din Serbia de Răsărit au fost studenţii timoceni care studiază la Craiova şi care au pus o serie de întrebări legate de studiul limbii române, de religie, tradiţii – într-un cuvânt, de viitorul lor în Valea Timocului. Manifestarea a fost moderată de Aleksander Najdanovic, preşedintele AST Craiova, care a precizat că studenţii vor susţine doar lista apolitică, pentru că ei nu fac politică, dar doresc ca pe viitor, ca tineri, ca studenţi, să fie reprezentaţi de oameni serioşi în Consiliul Naţional al Minorităţii Naţionale Române (CNMNR) din Serbia

«Astăzi  (n.r. – ieri) deschidem dezbaterea cu tema „Perspectiva românilor din Timoc”, o dezbatere cred eu interesantă, ţinând cont că pe 26 octombrie, aşa cum bine ştiţi, se va decide viitorul nostru, al minorităţilor naţionale pentru următorii patru ani, mai bine, zis viitorul minorităţii româneşti în Serbia. Aşadar, la finele acestei luni vom participa la alegerile pentru Consiliile  Naţionale ale Minorităţilor din Serbia. Acesta este motivul pentru care am invitat astăzi, aici, doi lideri din Valea Timocului, care vor participa pe singura listă creionată în Valea Timocului, o listă care nu este politică, o listă pe care apar cei doi invitaţi de astăzi,  Boian Barbucic, preşedintele Iniţiativa Românilor din Serbia, şi Tihan Matasarevici, preşedintele Asociaţiei pentru Tradiţia şi Cultura Rumânilor „Dunărea. Noi, Asociaţia Studenţilor Timoceni, ca asociaţie studenţească, vom susţine întotdeauna, aşa cum am spus-o şi în alte ocazii, toate listele apolitice pentru alegeri. Nu susţinem listele politice, studenţii nu trebuie să se implice în politică. Avem, aşadar, o listă apolitică şi ea merită să fie susţinută de toţi românii de acolo. Astăzi (n.r. – ieri) vom afla de la cei doi lideri ce au făcut pentru românii de acolo, pentru tinerii care astăzi studiază în România şi ce vor să facă în continuare. Eu cred că noi, românii din Timoc – şi pot să spun că şi noi tinerii – nu am avut niciodată reprezentare în Consiliul Naţional al Minorităţilor şi trebuie să avem reprezentanţi acolo pentru ca lucrurile să înceapă să meargă bine şi în Serbia, dar şi aici, în România», a subliniat liderul studenţilor timoceni din Craiova.

„Acest Consiliul este finanţat din bugetul de stat”

Tihan Matasarevici, preşedintele Asociaţiei pentru Tradiţia şi Cultura Rumânilor „Dunărea şi directorul Centrului Cultural Kladovo, le-a explicat tinerilor ce înseamnă Consiliul Naţional şi cât este de important ca românii din Timoc să aibă o reprezentare puternică. „Mă bucur că suntem astăzi (n.r. – ieri) împreună. Pe majoritatea vă cunosc, vă cunosc părinţii şi ştiu că vă interesează viitorul. Vreau să încep prelegerea cu ceva foarte important. Vreau să vă explic ce înseamnă de fapt Consiliul Naţional al Minorităţii Naţionale a Românilor din Serbia (CNMNRS). Cred că nici în Serbia nu se ştie exact ce înseamnă acest Consiliul Naţional. Este un fel de liant între Guvernul sârb şi minoritatea românească care trăieşte în Serbia.  Acest Consiliul este finanţat din bugetul de stat. Acest Consiliu este foarte bun pentru minoritatea românească dacă el funcţionează aşa cum trebuie şi în conformitate cu legea. Dar, din păcate, până acum, domnii care au condus acest Consiliu, cu sediul la Novisad, nu cunosc nici cel puţin zonele în care trăiesc românii, atunci cum să ajute activităţile românilor din Timoc, cum să ajute tradiţiile şi cultura românească când ei habar nu au unde sunt români. Noi am reuşit pentru prima oară în istorie să facem o listă comună, cu fraţii noştri din Banat, Bor, Zaicear, Kladovo. Avem o listă comună cu 20 de candidaţi. Suntem într-o situaţie foarte bună şi credem că de data asta vom reuşi să intrăm într-un număr mai mare în acest Consiliu. Şi voi puteţi să ne ajutaţi, că de fapt vă ajutaţi pe voi, pentru că ne vom zbate pentru voi acolo, pentru viitorul vostru. Acum suntem în campanie, părinţii voştri participă în cadrul comisiilor. În zona Kladova se votează la trei secţii, la Negotin, sunt de asemenea alte trei secţii de votare, dar avem secţii şi la Bor, şi la Zaicear, mai peste tot. Ar fi bine să fiţi acolo”, a spus Tihan Matasarevici, ieri, la Craiova.

„Noi am fost mereu alături de Asociaţia Studenţilor Timoceni”

Cel de-al doilea lider din Timoc, Boian Barbucic, preşedintele Iniţiativa Românilor din Serbia, a apreciat faptul că sunt foarte mulţi studenţi veniţi la studii în Craiova, fiind un semnal bun pentru viitorul din Valea Timocului, fiind nevoie de câţi mai mulţi oameni învăţaţi care să se implice în zonă. „Sunt bucuros să văd atâţi de mulţi studenţi, pentru că până acum câţiva ani veneau doar câte cinci-şase. Acest lucru este foarte important, pentru că noi avem nevoie de intelectuali şi abia vă aşteptăm în Timoc să candidaţi în viitor şi voi pentru Consiliul Naţional. Noi am fost mereu alături de Asociaţia Studenţilor Timoceni. Se ştie că voi nu sunteţi aici să faceţi politică, ci să învăţaţi carte. Voi sunteţi aici ca urmare a unor bune relaţii pe care noi le avem cu Departamentul Românilor de Pretutindeni. Noi suntem cei care dăm semnalul din Timoc şi ei vă acordă vouă burse de studiu. Aşa că noi vă ajutăm pe voi dar şi voi trebuie să ne ajutaţi pe noi şi acum e momentul….”, a subliniat Boian Barbucic.