„Să petrecem românește”, cu muzică și dansuri populare și un invitat special: Dinu Iancu Sălăjanu

0
1015

Toamnă frumoasă și rodnică pentru Ansamblul Folcloric „Maria Tănase”, care continuă să cutreiere scenele pentru a-i încânta pe iubitorii de folclor. După ce, în august, au cules aplauzele publicului la Festivalul Național de Folclor „Munte, munte, brad frumos”, ediția a XVI-a, de la Baia de Aramă (Mehedinți), iar recent, la prima ediție a Festivalului Național de Folclor „Tradiţii la români” de la Timișoara, artiștii le pregătesc și craiovenilor o surpriză: premiera spectacolului „Să petrecem românește”. Evenimentul va avea loc miercuri, 15 octombrie, de la ora 18.00, pe scena Operei Române Craiova, unde se vor întrece în frumusețe nu numai cântecele populare, ci și suitele orchestrale și cele de dansuri. Invitat special este unul dintre cei mai îndrăgiți soliști: Dinu Iancu Sălăjanu. Încă mai găsiți bilete la vânzare, la Agenția Operei craiovene: costă 30 de lei, cu reducere pentru pensionari, studenți și elevi la 20 de lei.

Un solist îndrăgit, care mai mereu ridică sala în picioare cu cântecele sale

„Să petrecem românește” este cea de-a doua premieră a anului pregătită de artiștii Ansamblului Folcloric „Maria Tănase”, după „Mândru-i plaiul oltenesc”, care a avut loc pe 27 februarie, în sala Teatrului Național „Marin Sorescu”. „Va fi un spectacol extraordinar”, spune Oana Bică, manager al instituției, în care va urca pe scenă majoritatea soliștilor craioveni: Niculina Stoican, Petrică Mîţu Stoian, Constantin Enceanu, Marius Măgureanu, Lavinia Bîrsoghe, Liliana Popa, Manuela Motocu, Aneta Şişu, Cristian Bănăţeanu, Ciri Mayer și Liviu Dică. Li se va alătura un invitat special – Dinu Iancu Sălăjanu.

„L-am ales pentru că este un solist îndrăgit, pe care noi l-am mai adus în Craiova și care a ridicat sala în picioare prin cântecele sale, atât cele patriotice, pe care le știm cu toții și la care vibrăm cu toții, cât și celelalte. Sunt convinsă că alegerea este una dintre cele mai bune”, a adăugat Oana Bică.

„Am ales din repertoriul interpreților melodii vesele, antrenante”

Ca de obicei sub conducerea muzicală a maestrului dirijor Nicu Crețu, Orchestra ansamblului va oferi unele dintre cele mai reprezentative suite și, desigur, îi va acompania pe soliști. «Am ales din repertoriul interpreților melodii vesele, antrenante, care să corespundă titlului spectacolului. Așa sunt „Cântă-mi, lăutar!”, în interpretarea Anetei Șișu, „Dragostea-i frumoasă” sau „Hai la sârbă, măi băieți”, cu Lavinia Bîrsoghe, „Dragostele cin‘ le poartă” – Liviu Dică, „Dansul ca la Izverna”, în interpretarea valoroșilor soliști Niculina Stoican și Petrică Mîțu Stoian, „Hai, mândro, la dans în vale”, cântată de Cristian Bănățeanu. Bineînțeles, vom avea și cântece de suflet cu Liliana Popa, Manuela Motocu, Marius Măgureanu, Ciri Mayer și Constantin Enceanu. Cât despre invitatul nostru special, Dinu Iancu Sălăjanu, acesta va aduce prin repertoriul lui foarte frumos și foarte variat un plus de prospețime și de valoare spectacolului nostru», a subliniat maestrul Nicu Crețu.

Alunelul și Ciuleandra, jocuri din Dobrogea și învârtite din Transilvania

Și pentru că o seară românească de voie bună fără dans n-ar fi completă, pe scenă vor urca și dansatorii ansamblului, pregătiți de coregraful Ionel Garoafă. Jocurilor din zona Olteniei, precum Alunelul ori Ciuleandra, celor din Dobrogea și învârtitelor din Transilvania, special pregătite pentru acest spectacol în premieră, le vor fi adăugate și câteva surprize. «Una este prezența copiilor de la Școala Leșile, din comuna doljeană Șimnicu de Sus, care fac parte din Ansamblul „Mugurașul”. Am pregătit special cu ei un montaj coregrafic oltenesc. Vor veni într-un număr foarte mare și sunt foarte fericit că am o generație de viitor pentru Ansamblul Folcloric „Maria Tănase”. O altă surpriză este colaborarea noastră cu Cercul Militar Craiova, împreună cu a cărui fanfară ne-am propus să readucem în scenă, în forma lui originală, un joc foarte vechi», a precizat maestrul coregraf Ionel Garoafă.

Luna viitoare vor urca pe scena Festivalul Național de Folclor „Ioan Macrea” de la Sibiu

Pentru perioada următoare, conducerea ansamblului anunță nu puține surprize, atât în Craiova, cât și pe alte scene ale țării. Una va fi cea din Sibiu, unde artiștii vor participa, pe 22 și 23 noiembrie, la Festivalul Național de Folclor „Ioan Macrea”, ajuns la cea de-a XVI-a ediție. Speranța este ca aici aceștia să se bucure de cel puțin același succes pe care l-au avut la Timișoara, unde, în urmă cu doar câteva zile, au participat la Festivalul Național de Folclor „Tradiții la români” – ediția I.

„A fost un public minunat, care a aplaudat intens atât dansurile, cât și suitele orchestrei și pe soliștii noștri. Ne-am întors foarte mândri că, deși într-un oraș aflat în competiție cu noi pentru obținerea titlului de Capitală Culturală Europeană, am fost foarte apreciați și foarte aplaudați”, a mărturisit managerul Oana Bică.

Spectacol aniversar Mariana Ionescu Căpitănescu

Lipsește de pe afișul premierei spectacolului „Să petrecem românește” unul dintre numele mult îndrăgite de publicul craiovean, și nu numai: Mariana Ionescu Căpitănescu. Nu întâmplător însă… „Am omis-o nu pentru că nu ne-am fi dorit ca ea să fie prezentă, ci pentru că pregătim un spectacol aniversar pentru ea, la împlinirea a 25 de ani de carieră. Este un gest frumos și de recunoștință, pentru că e una dintre solistele cu care ne mândrim”, a declarat managerul Ansamblului Folcloric „Maria Tănase”, Oana Bică. Evenimentul va avea loc pe data de 18 noiembrie a.c., pe scena Teatrului Național „Marin Sorescu”, unde publicul îi va regăsi printre invitații artistei pe unii dintre cei mai cunoscuți și valoroși soliști de muzică populară.