Scandaluri repetate la marginea Gherceştiului: Ion Şerban s-a aşezat în calea tractoarelor SCDA Şimnic

1
4659

Ion Şerban, domiciliat în Craiova, cartier Craioviţa Nouă, posedă un han în comuna Gherceşti. Îndrăgeşte muzica populară, mai apare pe la televiziunile locale, cultivă o serie de solişti vocali, dar vrea să cultive şi pământul pe care nu-l posedă, eventual să-l arendeze sau să-l vândă, în situaţia în care ar pune mâna pe el. Şi râvneşte la vreo 50 de hectare, care au povestea lor, amplasate în perimetrele administrate de SCDA Şimnic. Zilele trecute, şi nu pentru prima dată, Ion „Nelu” Şerban s-a aşezat în calea tractoarelor SCDA Şimnic aflate la executarea unor lucrări agricole de sezon, cerând imperativ mecanizatorilor „ieşirea din brazdă”. Cei din conducerea SCDA Şimnic, familiarizaţi de acum cu astfel de întâmplări, s-au adresat încă o dată, cu o sesizare, conducerii IPJ Dolj. La faţa locului s-a deplasat Ion Braica, poliţist la Postul local Gherceşti, fără a înţelege mare lucru. Ceea ce nu l-a scutit să-şi dea cu părerea. 

Ca să ţi se dea dreptate trebuie mai întâi să o ai

La 22 ianuarie 2009, cu numai şapte zile înaintea emiterii hotărârii de Guvern prin care Florin Stancu era instalat nou prefect, Silviu Dumitru şi Eugen Marinescu semnau, între cele peste 27 de TDP-uri, şi pe cel cu numărul 12621 pe numele Dumitrescu F. Radu şi Dumitrescu F. Maria, moştenitorii defunctei Maria Spulbereanu, pentru suprafaţa de 50 ha, conform Anexei 23 a Comisiei locale de fond funciar Gherceşti. După cum se observă (vezi facsimil) pe titlul de proprietate menţionat, în dreptul subprefectului de Dolj apare semnătura lui Eugen Marinescu, directorul Direcţiei de verificarea legalităţii actelor din Prefectura Dolj, funcţie pe care acesta n-a îndeplinit-o vreodată. Decât cu „acceptul” lui Silviu Dumitru, dacă acesta putea face şi aşa ceva. Dar se lucra deja în regim de urgenţă pe ultimii metri de mandat ai unui prefect scufundat în nereguli de tot felul. Unele periculoase. La acea dată, Hotărârea Comisiei judeţene pentru stabilirea dreptului de proprietate asupra terenurilor nr.1300/2008 fusese anulată de Judecătoria Craiova (Sentinţa civilă nr.18458/27.11.2008) şi soluţia va fi menţinută şi de Tribunalul Sibiu (Decizia civilă nr. 205/18 martie 2010), unde s-a strămutat cauza. Cu alte cuvinte, potrivit prevederilor legii, în nici un caz nu se putea elibera „un snop” de titluri de proprietate (TDP-uri) pe picior de plecare, când terenurile revendicate nu erau eliberate de sarcină, cum se spune. În esenţă, atât sentinţa civilă a instanţei de fond, cât şi decizia Tribunalului Sibiu invocau prevederile Legii 213/1998, cu modificările ulterioare, conform cărora trecerea terenurilor din domeniul public al statului în domeniul privat al localităţii se face exclusiv prin hotărâre de Guvern. O teză „bătută în cuie”, cum se spune, prin Decizia nr. 23/23.11.2011 a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, în interpretarea şi aplicarea dispoziţiilor art. 10 al.2 din Legea 1/2000 şi art. 10 al.2 din Legea 213/1998, raportat la art. 55 al.5 din Legea 45/2009. Ion „Nelu” Şerban se legitimează drept procuratorul lui Dumitrescu F. Radu şi Dumitrescu F. Maria. Numai că şi TDP-ul nr. 12621/22 ianuarie 2009, eliberat în circumstanţele descrise, a fost anulat prin Sentinţa civilă nr. 20042/6 decembrie 2010 a Judecătoriei Craiova. Şi era firesc, din moment ce hotărârea Comisiei judeţene pentru stabilirea dreptului de proprietate asupra terenurilor nr. 1300/2008, în temeiul căreia fusese emis titlul de proprietate criticat, era anulată pentru considerentele enunţate. Recursul s-a suspendat, prin Încheierea 3003/2011 a Tribunalului Dolj, s-a cerut apoi, după aproape un an de zile, repunerea pe rol, numai că intimata SCDA Şimnic a formulat cerere de constatare a perimării.

Complicitatea OCPI Dolj

Şi TDP-ul nr. 12621/22 ianuarie 2009, ca şi alte titluri de proprietate eliberate în aceeaşi zi, poartă semnătura directorului Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Dolj şi, evident, ştampila instituţiei. Este vorba de un înscris oficial. Era la acea dată OCPI Dolj o instituţie care executa orbeşte ilegalităţile care i se cereau de către Prefectura Dolj? Fiindcă, bănuim, şi conducerea OCPI Dolj cunoştea, sau avea obligaţia să cunoască, legislaţia în vigoare în materie funciară. Ori, tocmai prin închiderea ochilor, astfel de abuzuri ale Comisiei judeţene pentru stabilirea dreptului de proprietate asupra terenurilor au proliferat. Şi despre ele am scris până la saţietate. Că s-a făcut potecă la instanţele de judecată, nu doar din Craiova, ci şi din ţară, cu cheltuielile de rigoare ale părţilor, asta nu se mai pune.

Lipsa de tact a Poliţiei Gherceşti

Prea puţin interesează care sunt relaţiile şefului Hanului Gherceşti, Ion Şerban, cu poliţistul Ion Braica, de la postul local de poliţie. Nu excludem ca acestea să fie cele fireşti sau chiar apropiate. Necunoscând, deşi ar fi trebuit să cunoască, situaţia juridică a perimetrului de teren al cărui procurator este Ion „Nelu” Şerban, poliţistul Ion Braica avea doar menirea să calmeze spiritele din câmp şi nu să-şi dea neavizat cu părerea, contribuind la prelungirea conflictului. Fiindcă acesta are o lungă gestaţie. Neregulile Comisiei locale Gherceşti pentru stabilirea dreptului de proprietate asupra terenurilor sunt realmente de luat în seamă şi despre ele, slavă Domnului, s-a tot scris în cotidianul nostru. Pe seama avizelor acestei comisii s-au acceptat strămutări aberante de terenuri de la Piscu Vechi, Izvoare şi Seaca de Pădure, anulate în instanţele de judecată. Dar ce să ne mai mirăm, atâta vreme cât prin răspunsul 4054/2010 către Judecătoria Craiova, Comisia locală Gherceşti comunica încheierea unui protocol de predare-primire a terenurilor cu SCDA Şimnic. Un fals clar ca lumina zilei. Perturbarea activităţilor de sezon ale SCDA Şimnic de către Ion Şerban trebuia sancţionată, fiindcă întreg tărăboiul s-a derulat pe un domeniu public al statului, apărat de lege aidoma unui domeniu privat. Procedura administrativă de reconstituire a dreptului de proprietate şi punere în posesie a numiţilor Dumitrescu F. Maria şi Dumitrescu F. Radu s-a derulat în temeiul unei hotărâri de validare anulate de instanţele judecătoreşti. La ora de faţă, numitul Ion Şerban nu are vocaţia de a revendica vreun drept de procurator, atâta vreme cât starea de lucruri este cea descrisă mai sus. Într-o zi, nu excludem, s-ar putea să devină şi procuratorul celor menţionaţi, dar şi altceva. Ceea ce nu e de dorit.

1 COMENTARIU

  1. “Scandalurile” vor fi si mai mari cand bietii oameni din Ghercesti, vor ramane defitiv fara pamanturile stramosilor lor care nu au fost niciodata ale statului, in baza unui titlul valabil, asa cum prevede art 6 din Legea nr.213/1998 (pe care o tot citati dvs d-le Cantar) cum este cazul celor “parasutati~ din Piscu si de aiurea! Fereasca D-zeu sa fie si victime umane atunci cand “rechinii” aflati la panda, vor inghiti, curand, SCDA Simnic (cu pamant cu tot)! Caci nimeni dintre cei in drept nu isi fac datoria! Mai nou, aflam ca in loc sa fie tras la raspundere pentru gravele fapte pe care le-a comis,~ÏL PADRONE~, Marinescu Eugen, cel responsabil de matrapazlacurile cu aceste pamanturi, in loc sa mediteze la loc linistit asupra faptelor sale penale, a fost uns mare stab la ADS! Poate se preocupa tocmai el de emiterea de actualul executiv a Hotararii de Guvern, mult invocate pentru ca STATUL sa le returneze fostele proprietati! Cu recursul in interesul legii (le-au) i-au iesit pasentele! Halal sa le fie, daca Marinescu e acolo nu-i nicio problema!Nu stim ce fac organele statului (DNA, Prefectura, MADR, MAI, ANRP, ADS, etc.) pana cand se prefac ca ca isi fac datoria?

Comments are closed.