Elena Costea nu a dat viză de legalitate la 166 de decizii ale primarului privind demolarea chioşcurilor

0
1377

Problema chioşcurilor a încins, ieri, spiritele între Primăria Craiova şi Prefectura Dolj. După încă o rundă de proteste, în timpul cărora o persoană a leşinat şi a fost chemată Ambulanţa, prefectul de Dolj a luat decizia de a ataca în instanţă dispoziţiile emise de primar pentru demolarea a 166 de chioşcuri din Craiova. În replică, primarul Lia Olguţa Vasilescu a cerut demiterea prefectului de Dolj, Elena Costea, invocând faptul că nu cunoaşte legea. 

După aproape două săptămâni de proteste şi mai multe contre în plan administrativ între primar şi consilieri, problema chioşcarilor a explodat, ieri, când a avut loc şi cel mai dur meci, cel dintre primar şi prefect. Presaţi de faptul că deciziile de demolare a construcţiilor – executorii – îşi produceau efectele a doua zi (n.r. – adică astăzi), protestatarii, într-un număr şi mai mare decât în alte zile, au venit din nou în faţa Primăriei Craiova, solicitând autorităţilor să revină asupra acestei decizii. Lucrurile au degenerat rapid şi au ajuns până acolo încât, la un moment dat, unei persoane i s-a făcut rău şi a fost chemată Ambulanţa. La scurt timp, o altă femeie care se afla în grupul protestatarilor a leşinat şi a fost scoasă pe braţe din instituţie. Între timp, câţiva reprezentanţi ai acestora au reuşit să intre la negocieri cu autorităţile locale, cerând să li se îngăduie să doneze chioşcurile Primăriei, urmând ca, în faza a doua, să participe la licitaţie, pentru ca materialele de construcţie să nu se deterioreze.

Primarul a cerut demisia prefectului

La ora prânzului, Prefectura Dolj a trimis Primăriei Craiova o înştiinţare în care se preciza că instituţia prefectului a atacat în instanţă deciziile emise de primar în seara zilei de vineri, 5 octombrie, ceea ce înseamnă că acţiunea de demolare care ar fi trebuit să aibă loc astăzi să fie blocată. Primarul Lia Olguţa Vasilescu a ieşit apoi într-o conferinţă de presă în care a cerut Guvernului României să demită din funcţie prefectul, înşiruind mai multe motive, prin care şi faptul că nu cunoaşte legea. „Solicit Guvernului României demiterea prefectului de Dolj, Elena Costea. Cum adică Solomon a putut să demoleze chioşcuri ani de zile şi nu înţeleg de ce eu nu pot? Ceea ce a făcut doamna prefect e nedrept, nu ce a făcut Consiliul Local şi primarul Craiovei. Nu e nici un fel de dubiu şi, de aceea, cer public Guvernului demisia prefectului. Eu nu merg pe zvonurile că doamna prefect avea înainte o firmă şi livra produse la chioşcari, şi acum e probabil în familie firma, eu mă gândesc la faptul că nu cunoaşte absolut legea şi că nu ştie ce semnează”, a spus primarul.

Olguţa Vasilescu: „E un abuz în funcţie”

Lia Olguţa Vasilescu

Potrivit Liei Olguţa Vasilescu, prefectul ar fi făcut un abuz în funcţie întrucât, pe lângă varianta de a acţiona în instanţă cele 166 de decizii ale sale, ar fi putut să le trimită înapoi Primăriei Craiova pentru corecturi. „Este clar o măsură ilegală, nu discutăm, nu mai negociem. Mi se pare un abuz în funcţie. Se vede clar reaua-voinţă în momentul în care te duci şi dai în judecată Primăria Craiova, în loc să transmiţi adresă către Primăria Craiova ca să-şi îndrepte greşelile”. Primarul Craiovei a spus că ştie foarte bine legile şi că va merge până la capăt cu această problemă, ţinta fiind ca, la final, să aducă legalitatea în oraş. „Trebuie să aducem legalitatea în acest oraş, să nu mai ajungem să ne temem că sunt vreo trei-patru femei care se tăvălesc pe jos şi ar trebui să le plângem de milă când ei vin cu ceas de 30.000 de euro la negocieri. Haideţi să fim serioşi. Problema e să repunem legea în oraş şi primul garant trebuie să fie prefectul, însă, din păcate, nu este aşa”.

Prefectura Dolj a redirecţionat deciziile către instanţă

La scurt timp, prefectul de Dolj, Elena Costea, a venit cu explicaţii. Aceasta a spus, printre altele, că toate cele 166 de dispoziţii emise de primar pentru demolarea a tot atâtea chioşcuri sunt ilegale, deoarece acesta este atributul Consiliului Local Municipal Craiova şi nu al primarului.  Bineînţeles, prefectul de Dolj s-a consultat, în prealabil, cu juriştii Direcţiei de Verificare şi Control a Legalităţii Actelor din cadrul Prefecturii Dolj, care au analizat, cu temeinicie, fiecare decizie în parte. „Există o hotărâre a CL în care este vorba de cele 14 construcţii, însă noi vorbim aici de toate dispoziţiile emise de doamna primar. Pe celelalte hotărâri nu ne-am pronunţat. Am cerut în instanţă suspendarea acestor decizii pe care noi considerăm că sunt ilegale. După părerea noastră, aceste dispoziţii sunt ilegale întrucât acesta este atributul CL şi nu al primarului. Rămâne ca instanţa să se pronunţe”, a declarat prefectul Elena Costea.

Elena Costea

Elena Costea declară că a prevenit o ilegalitate

Lăsând să se înţeleagă că nu doreşte să intre într-un conflict cu Primăria Craiova, prefectul de Dolj a mai spus că a uzat de această măsură dat fiind termenul scurt pe care l-a avut la dispoziţie, de numai o zi. Potrivit acesteia, dacă nu ar fi procedat în acest mod,  toate cele 166 de construcţii care trebuia să fie demolate astăzi, în urma deciziilor de primar, şi nu prin hotărâri ale CLM Craiova, ar fi fost demolate ilegal. În plus, prefectul de Dolj a mai spus că, dacă ar fi vrut să dea dovadă de rea-credinţă, ar fi dat un aviz de nelegalitate pentru cele patru hotărâri ale CLM Craiova, dintre care una vizează demolarea a 14 chioşcuri. „Asupra hotărârilor de consiliu nu ne-am pronunţat, deocamdată, dar urmează”. Cât despre solicitarea primarului privind demiterea sa, Elena Costea a spus că nu doreşte să comenteze.

Detensionarea climatului social

Demersul primarului Olguţa Vasilescu privind demolarea chioşcurilor din municipiul Craiova, în pofida unui set de argumente viabile, are destule riscuri mari. În plan social şi politic. Ne vom pronunţa zilele următoare asupra legalităţii discutabile a dispoziţiilor de demolare. Până atunci, să menţionăm că, potrivit art. 1810 din noul Cod Civil, chiar la expirarea contractului trebuie notificat chiriaşului faptul dacă înţelege sau nu să continue locaţiunea, fiind reglementată tacita relocaţiune după împlinirea termenului contractului, dacă locatarul continuă să deţină bunuri. Având în vedere însă faptul că Elena Costea nu a făcut altceva decât să detensioneze climatul social al urbei, reţinerea primarului în formulările proferate era de preferat. Fiindcă şi Elena Costea este recomandarea unui partid, care, împreună cu partidul doamnei primar, formează USL. Şi orice fractură poate avea consecinţe.