După vară, a venit iarna. Deocamdată la munte

0
305

Stratul de zăpadă în Masivul Bucegi atingea, ieri dimineaţă, aproximativ jumătate de metru, iar în alte zone chiar mai mult, potrivit şefului Salvamont Buşteni, Gheorghe Haiduc, după ce, sâmbătă seară, la munte a început să ningă. Salvamontiştii îi sfătuiesc pe turişti să nu urce pe munte, întrucât stratul de zăpadă este foarte instabil, iar pe partea superioară a văilor există risc de producere a unor avalanşe. Potrivit meteorologilor, în pasul Bucin, unde a nins toată noaptea, stratul de zăpadă măsurând trei centimetri, se înregistra, ieri dimineaţă, minus un grad Celsius. Cel mai frig a fost, însă, pe Vârfurile Călimanilor, minus 5 grade Celsius, stratul de zăpadă atingând patru centimetri.

A nins şi în nordul judeţului Harghita, pe dealurile Sărmaşului. De asemenea, Vârful Mădăraş este acoperit cu zăpadă, iar peisajul din staţiunea Harghita Băi arată ca iarna. Locuitorii din această staţiune spun că a început să ningă în cursul nopţii de sâmbătă spre duminică, iar până ieri dimineaţă s-a aşternut un strat de zăpadă de zece centimetri.

Potrivit reprezentanţilor Centrului Meteorologic Regional Transilvania-Sud Sibiu, la Bâlea Lac a început să ningă sâmbătă la prânz, astfel ieri dimineaţă stratul de zăpadă a ajuns la 21 de centimetri grosime. Potrivit şefului Serviciului Salvamont Sibiu, Adrian David, circulaţia rutieră pe Transfăgărăşan se desfăşura, ieri, fără probleme, maşinile putând urca până la Bâlea Lac.

Conform prognozei, la munte, la peste 1.600 de metri altitudine, va mai ninge, temperaturile vor fi extrem de scăzute, iar în zonele joase sunt aşteptate ploi consistente.

În judeţul Bistriţa-Năsăud stratul de zăpadă măsura cinci centimetri, în Munţii Călimani, în zona Vârfului Bistriciorul, situat la peste 1.500 de metri altitudine, unde în noaptea de sâmbătă spre duminică termometrul a arătat minus şapte grade Celsius.

Strat de zăpadă de 30 de centimetri în judeţul Braşov, la Fundata, în timp ce, la Predeal, zăpada măsura 12 cm. De asemenea, în Poiana Braşov a nins slab şi s-a aşternut un strat de zăpadă de circa cinci centimetri.