Liceul „Alexandru Macedonski” a sărbătorit 55 de ani de existenţă / Comuna Melineşti a câştigat pariul cu noua generaţie

0
617

Cea de a VII-a ediţie a Zilelor Comunei Melineşti s-a desfăşurat, marţi, odată cu inaugurarea Căminului Cultural, recent renovat. Oficialităţi locale, judeţene şi parlamentari au luat parte la dubla sărbătoare. Manifestările ţinute cu acest prilej au continuat pe stadionul localităţii, cu gratarele sfârâind, bere rece din belşug, muzică populară şi multă voie bună. În prim-planul manifestărilor au fost, însă, cei peste 1.000 de elevi, care învaţă în şcolile şi liceul „Alexandru Macedonski”, acesta din urmă deschizându-şi larg uşile, continuu, de 55 de ani.

          Aflată în nordul Doljului, comuna Melineşti impune prin mărimea sa. Nu mai puţin de 13 sate intră în componenţă cu peste 4.200 de locuitori. Aflată la graniţa cu judeţul Gorj, doar 5 km mai trebuie parcurşi din centrul comunei, străbătută de la nord la sud de râul Amaradia, comuna Melineşti îşi păstrează acelaşi aer de prospeţime, de agitaţie productivă. Sentimentul celui care trece pe aici este că întâlneşte o localitate vie, plină de oameni gospodari, înconjurată de vechile păduri ale Amaradiei. Într-un astfel de peisaj, la care mulţi dintre noi privim nostalgic s-a desfăşurat, marţi, 08 septembrie, o dublă sărbătoare a comunei. Este vorba de ediţia a VII-a a Zilelor Comunei Melineşti – Fiii Satului şi de inaugurarea Căminului Cultural, proaspăt renovat.

55 de ani de învăţământ continuu

Că Melineştiul este de demult o comună viguroasă o dovedesc zecile de persoane care au absolvit liceul din localitate şi care, după cum a lucrat timpul cu fiecare, au reuşit să ocupe funcţii importante conducând instituţii, coordonând afaceri sau ducând mai departe ştafeta nobilă de dascăl. Liceul „Alexandru Macedonski” din comuna Melineşti a împlinit pe 5 septembrie, 55 de ani de la înfiinţare. Aşadar, se poate vorbi de un învăţământ continuu, de 55 de ani încoace. „Nu am vrut să treacă acest eveniment fără să organizăm o festivitate frumoasă pe care absolvenţii să o pună în albumul amintirilor. Sunt 55 de ani de învăţământ continuu. Este deja o tradiţie şi noi ne mândrim cu dascălii noştri şi cu absolvenţii.”, a declarat Ana Ceană, primarul comunei Melineşti”.

Investiţii de peste 7 miliarde de lei vechi în spaţii de cultură

Începând cu ora 17.00, în prezenţa localnicilor şi a oficialităţilor venite de la Craiova şi Bucureşti, unui sobor de şase preoţi a oficiat slujba de sfiinţire a sediului Căminului Cultural din centrul comunei. „Este un sediu de cultură cu o vechime de peste 50 de ani. Nu arăta deloc bine, mai ales că, lângă acesta avem, acum, noul sediu al Primăriei Melineşti. Reabilitarea am realizat-o cu fonduri europene, prin intermediul GAL Amaradia-Jiu, şi s-au folosit aproximativ 7 miliarde de lei vechi. Este al doilea cămin culturat modernizat, după cel din satul Negoieşti, pe care l-am reabilitat în anul 2009. Nu trebuie să neglijăm faptul că, în Melineşti, avem circa 1.000 de elevi şi trebuie să le oferi toate condiţiile necesare”, a precizat Ana Ceană, în intervenţia sa de după sfiinţirea instituţiei. Nu a ezitat să le amintească politicienilor participanţi la manifestări că, locuitorii Melineştiului sunt din ce în ce mai exigenţi şi îşi doresc mult mai mult pentru comuna lor de suflet.

Politicienii le stau aproape

Primul care a dorit să puncteze avantajele prefacerilor actuale din Melineşti a fost deputatul de Dolj, Petre Petrescu. „Azi o felicit pe doamna primar Ana Ceană pentru o nouă investiţie. Este prima dată când avem realizări prin accesarea de fonduri GAL. Nu vă ascund că privesc cu invidie un astfel de stabiliment, bine modernizat şi cu dotările aduse la zi”, a punctat Petre Petrescu. Deputatul PSD de Dolj, Claudiu Manda, a felicitat şi el conducerea Primăriei Melineşti pentru obiectivele îndeplinite de până acum. „Nu este prima dată când venim în comuna Melineşti. Şi noi vă vom ajuta cu tot ceea ce putem pentru a moderniza localitatea. Le transmit cu această ocazie tuturor celor care îşi serbează onomastica un La Mulţi Ani”, a menţionat Claudiu Manda.

Un sediu cultural de invidiat

Potrivit precizărilor constructorului, reabilitarea căminului cultural a fost consistentă. Aceasta a privit acoperişul, finisările, tavanul, iluminatul, dotarea cu peste 140 de scaune, cortină, perdele, sistem de lumini profesional, sistem de amplificare sunet. De asemenea, sediul are în funcţiune două centrale termice, iar băile au fost reabilitate. Încă de la prima impresie ai senzaţia că eşti într-un spaţiu aparţinând unui mare municipiu. Nu este nimic întâmplător însă, pentru că şi sediul Primărie din imediată vecinătate este la fel de încântător. „Nu ne oprim aici cu investiţiile. Urmează staţia de apă, canalizarea şi alţi 3 km de drum ce vor fi asfaltaţi”, a promis primarul Ana Ceană.

Cu mic, cu mare, la petrecerea câmpeneas

Că omului gospodar îi şade bine şi cu câteva momente de distracţie au înţeles şi locuitorii Melineştiului. Pe stadionul din spatele Liceul „Alexandru Macedonski”, sătenii şi oricine tranzita localitatea au putut să se bucure de muzică populară, unde taraful Streaţă şi-a dovedit, dacă mai era nevoie, măiestria, de bucate alese, de tradiţionala lipie aburindă, de berea rece. Şansă comunei Melineşti la prosperitate pare a fi câştigată dintr-un singur motiv: zecile de tineri care se îndreptau, pâlcuri-pâlcuri, către petrecere. Frumoşi, cu priviri zglobii, bine asortaţi vestimentar, cu picătura rurală de sfială în ochii, au dat sentimentul şi parlamentarilor invitaţi că, pariul cu noua generaţie va presupune, de acum încolo, mult mai multe fapte.