Craiova este invadată de ţânţari!

1
1034

O invazie de ţânţari, care se pare că ar avea legătură cu ploile din ultima perioadă, dar şi cu gunoaiele neridicate din multe locuri, le strică nopţile şi le dă bătăi de cap craiovenilor şi în timpul zilei. Pe lângă disconfortul care se resimte, la orizont mai planează şi riscul infestării cu virusul West Nile, care a făcut a provocat deja un deces, în judeţul Galaţi. Cinci doljeni au fost diagnosticaţi şi ei cu acest virus foarte periculos.

Nopţile de vară sunt un chin, nu atât din pricina căldurii care persistă în aer, cât din cea a ţânţarilor, se plâng craiovenii. Pe o postare pe facebook a serviciului de salubritate, localnicii şi-au revărsat indignarea împotriva acestui supliciu, învinovăţind autorităţile că nu întreprind nimic pentru a scăpa oraşul de această invazie a ţânţarilor. ”Din cauza ţânţarilor, folosesc un nou deodorant: Raid împotriva muştelor şi ţânţarilor”, a scris, ironic, craioveanca Melania Mataca. ”Zic şi eu ca o necunoscătoare, nu ar trebui să se facă o singură dezinsecţie foarte concentrata şi nu şapte fără nici un efect?”, s-a întrebat retoric Gabriela Băltăreţu. ”După fiecare dezinsecţie parcă sunt mai mulţi ţânţari, eu locuiesc în Craioviţa Nouă şi am văzut doar o singură dezinsecţie seara am văzut, este nenorocire la locurile de joacă”, a comentat Ana Maria Micu.

Mai multe cartiere, aceeaşi problemă

Ţânţarii sunt prezenţi peste tot, în toate cartierele, spun oamenii care strigă după ajutorul autorităţilor. „În cartierul Lăpuş, către seară, nu se mai poate sta afară din cauza ţânţarilor”, a semnalat craioveanca Flori Anghel. „Oraşul este plin de ţânţari, ca anul asta nu am văzut niciodată. În Bariera Valcii, nu poţi sta afară. Nu se poate aşa ceva…”, a comentat şi Florentina Rodica. „Cel mai bun indicator: numărul muşcăturilor de pe picioruşele copiilor”, a scris, pe un ton cinic, craioveanul Daniel Cirtog. „Nu mai poţi sta afară din cauza ţânţarilor, iar în casă sunt 30 de grade! Nu ştiu ce vom face?!”, s-a întrebat o altă craioveancă, Lavinia Vlad, care locuieşte în Craioviţa Nouă, zona Orizont. ”Am doi nepoţei de doi ani şi, respectiv două săptămâni şi îi ţin aproape toată ziua în casă pentru că nu se poate sta afară. Am sunat şi la primărie la telefonul cetăţeanului, dar degeaba. Ne-am bucura să scăpăm de aceşti ţânţari”, a comentat Carmen Daniela Pîrvu, din cartierul Rovine. 

Ţânţarii au stricat vara craiovenilor

Oamenii spun că niciodată nu au fost aşa de mulţi ţânţari ca în aceste două luni de vară şi că situaţia ar trebui să îngrijoreze serios autorităţile. ”E îngrozitor, ca în acest an nu am avut aşa mulţi ţânţari până acum. Mai ales în Grădina Botanică şi în Parcul Romanescu”, este de părere Alina Ionescu. ”Pe Drumul Industriilor, nici ziua nu poţi sta în curte din cauza ţânţarilor”, s-a plâns şi Camelia Caşotă. Victime ale ţânţarilor, unii dintre craioveni s-au resemnat cu situaţia şi au început să facă haz de necaz. ” Cred că avionul (n.r. – cel cu care se face dezinsecţia aeriană) stropea cu apă pentru răcorirea ţânţarilor”, s-a amuzat craioveanul Laurenţiu Ispas. ”În Brestei, sunt altoiţi… ”, i-a răspus, în acelaşi ton glumeţ, Luciana Coman.

De ce soluţiile folosite nu pot fi mai concentrate

Aproape toţi craiovenii care şi-au exprimat opiniile la adresa modului cum se efectuează dezinsecţia în oraş au recomandat salubrităţii să … schimbe soluţiile sau să se folosească unele mai concentrate, cu efect mai rapid. ”Să puneţi ceva în apa aia că doar cu apă de ploaie nu merge!”, a recomandat, ironic, craioveanul Nicuşor Istrate. Reprezentanţii Salubrităţii spun, însă, că apa se adaugă în substanţa care se foloseşte pentru dezinsecţia aeriană, respectiv Aqua K-othrine, şi nu invers. În plus, conducerea Salubrităţii susţine că recipientele sunt desigilate chiar în dimineaţa intervenţiei. În privinţa concentraţiei pe care o au soluţiile de lucru, autorităţile răspund că o mărire a dozei le-ar face periculoase pentru oameni. ”Înaintea fiecărei dezinsecţii, substanţele folosite sunt verificate atent de către Direcţia de Sănătate Publică, instituţie care, cu siguranţă, nu ar fi de acord cu modificarea concentraţiei în soluţiile de lucru”, au precizat reprezentanţii salubrităţii. 

Dezinsecţia terestră se află în desfăşurare

Reamintim că se află în derulare, în această săptămână, o noua campanie de dezinsecţie pe domeniul public, a şaptea din acest an. Luni şi marţi, autorităţile au precizat că s-a efectuat dezinsecţia aeriană, un avion tip AN-2 survolând teritoriul Craiovei şi împrăştiind substanţe împotriva ţânţarilor. Imediat după dezinsecţia aeriană, s-a pornit dezinsecţia prin pulverizare terestră a substanţelor împotriva insectelor dăunătoare, intervenţie care se va realiza, în funcţie de condiţiile meteorologice, până în data de 17 august. Persoanelor fizice, instituţiilor publice, agenţii economici şi asociaţiile de proprietari au obligaţia de a face singuri dezinsecţia în spaţiile pe care le deţin cu orice titlu. 

1 COMENTARIU

  1. in curtea regiei de tutun, la extermitatea spre craiovita, de langa platforma de gunoi, imediat in spatele blocurilor de pe partea exterioara a bulevardului dacia, exista o portiune ingradita cu gard de sarma care pare ca nu a fost data niciunui investitor din zona. langa DRAGOS MOB, LSG TUNING si DRIFT KARTING, care si-au partajat curtile, gasiti ruina fostei centrale a regiei,cu gramada de arbori si arbusti si tufisuri dese… in mod sigur nu a fost dezinsectizata de multa vreme si nici nu pare ca e in atentia celor care se ocupa cu asa ceva. poate se sensibilizeaza cineva din gospodarii urbei si trimite lucratorii sa damfuiasca si pe-aici

Comments are closed.