Cea mai ambițioasă mișcare civică la nivel internațional – World Cleanup Day

0
1239

Ieri, în Sala de ședințe a Consiliului Judetean Dolj, a avut loc prezentarea proiectului “World Cleanup Day”, dedicat companiilor și ONG-urilor. Prin acest proiect, organizatorii îşi propun să strângă un număr de 35.000 de voluntari care vor carta și strânge ulterior gunoaiele din zonele rurale si periurbane ale județului Dolj.

World Cleanup Day se va desfășura pe 15 septembrie la ora 10, începând cu Noua Zeelandă. Valul de acțiuni de curățenie va urma soarele prin 24 de fusuri orare și se va încheia 36 de ore mai târziu în Hawaii. Obiectivul World Cleanup Day este de a mobiliza 5% din populația Globului pentru a produce o schimbare reală de comportament.

„România va organiza o Zi de Curățenie Națională pentru a șasea oară, după cele 5 acțiuni de succes desfășurate începând cu anul 2010. Let`s Do It, Romania! este cea mai mare mișcare socială din România – până acum, peste 1 400 000 de voluntari au participat la evenimentele Let`s Do It, Romania! și au curățat 18 000 de tone de deșeuri”, a precizat Ema Drâgnei, reprezentant JCI Craiova.

Mișcarea Let`s Do It, World!, organizatorul evenimentului World Cleanup Day, a luat naștere în 2008, atunci când Estonia a organizat prima Zi de Curățenie Națională și a reușit să mobilizeze 50 000 de voluntari într-o singură zi. România este parte din rețeaua internațională Let`s Do It World! încă de la început, fiind a patra țară care a organizat o acțiune națională de curățenie.

 

Lupta împotriva uneia dintre cele mai presante probleme de mediu – deșeurile

Peste 150 de țări din întreaga lume se unesc în cea mai ambițioasă mișcare civică la nivel internațional – World Cleanup Day.  Pe 15 septembrie 2018, sute de milioane de voluntari din întreaga lume vor spune „Let`s Do It!” în lupta împotriva uneia dintre cele mai presante probleme de mediu – deșeurile. Ziua de 15 Septembrie 2018 va intra în istorie ca fiind ziua în care oameni de pe tot mapamondul s-au unit și au participat la cea mai mare mișcare civică vreodată.  Într-o singură zi – 15 Septembrie – curățăm planeta de deșeuri.  Anul acesta ne propunem să aducem alături de noi 35.000 de voluntari in judetul Dolj. „Echipa Let`s Do It, Romania! recrutează voluntari pentru organizare la nivelul echipelor locale din fiecare județ. Sunt căutați voluntari în domenii precum comunicare, IT, HR, fundraising, logistică, organizator de evenimente sau relația cu autoritățile publice. În acest moment, rețeaua națională numără peste 100 de membri. Toți cei interesați pot aplica pe site-ul letsdoitromania.ro la secțiunea Hai în echipă! ”, a mai spus Ema Drâgnei. 

Aplicaţia poate fi descărcată gratuit din AppStore sau GooglePlay

Directorul Executiv Adi Ecodolj, Adela Plăcintescu, prezent ieri, la eveniment a ţinut să precizeze faptul că administraţia judeţeană este un vechi parter al JCI Craiova şi Consiliul Judeţean Dolj este pregătit şi de data aceasta să ajute cu tot ceea ce poate, inclusiv cu o susţinere financiară. „Vă vom ajuta cu mănuşi, saci, lopeţi, cu tot ceea ce este nevoie. Vă vom pune la dispoziţie inclusiv sălile Consiliului Judeţean, aşa cum am facut-o şi astăzi, pentru întâlnirile voastre şi pentru a putea să discutaţi în detaliu modul de organizare a acţiunilor. O să vă pune la dispoziţie o persoană de contact. Noi am semnat de curând un contract cu o firmă de salubrizare, dar nu am început încă activitatea, în acest contect, iniţiaţiva voastră este extraordinară şi noi vă susţinem şi vă punem la dispoziţie tot ceea ce doriţi”, a subliniat Adela Plăcintescu. Cartarea sau identificarea mormanelor de deșeuri va fi realizată cu ajutorul aplicației de mobil World Cleanup. Aplicația a fost dezvoltată plecând de la modelul anterior creat în România în anul 2015 și poate fi descărcată gratuit din AppStore sau GooglePlay.

 

 

“Let`s Do It, Romania!“ este cel mai mare proiect de implicare socială organizat în România. Din 2010 și până în prezent, “Let`s Do It, Romania!“ a implicat peste 1.400.000 de voluntari în acțiuni de curățenie națională și peste 50 000 de elevi și părinți în proiecte de educație ecologică.

Junior Chamber Internaţional – JCI, este una dintre cele mai importante organizaţii non-guvernamentale (ONG, non-profit) din lume, având peste 100 organizaţii naţionale afiliate, cu peste 200.000 membri, persoane între 18 şi 40 ani, cu filiale în peste 5.000 comunităţi locale de pe tot globul. Fiecare membru JCI împărtăşeşte covingerea potrivit căreia, pentru a aduce o schimbare pozitivă pe termen lung, trebuie să devenim noi înşine mai buni. Căutăm soluţii pentru problemele din comunităţile noastre, croite pe baza caracteristicilor acestora, pentru a construi o lume mai bună şi creând astfel impact global.