Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a anunţat că suprafaţa contractată pentru irigaţii a ajuns în acest an la 666.629 hectare, în creştere de aproape şase ori faţă de anul trecut. „În acest an, suprafaţa contractată pentru irigaţii a ajuns la 666.629 hectare, de aproape şase ori mai mare decât anul trecut şi au fost realizate udări pe 268.000 de hectare, în general la culturile care sunt încă în vegetaţie, dar şi la culturile duble. La ora actuală sunt în funcţiune 94 de staţii de pompare şi de repompare, 261 de staţii de punere sub presiune, dar şi motopompe independente pe canale în jur de 258”, a precizat ministrul Agriculturii.
Potrivit lui Petre Daea au fost alimentate cu apă, în acest an, aproape 1.700 de kilometri de canale de irigaţii, la nivel naţional, apa fiind pusă gratuit la dispoziţia fermierilor. Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale are ca obiectiv realizarea, până în 2020, a unor sisteme de irigaţii care să acopere o suprafaţă agricolă de doua milioane de hectare. În România, sistemele de irigaţii sunt funcţionale pe circa 800.000 de hectare, adica pe mai puţin de 10% din totalul suprafeţei arabile. Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale a publicat recent versiunea finala a Ghidului solicitantului pentru submăsura 4.3 „Investiţii pentru dezvoltarea, modernizarea sau adaptarea infrastructurii agricole şi silvice”, componenta pentru infrastructura de irigaţii, finanţată prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală 2014-2020 (PNDR 2020). Sprijinul public pentru investiţiile finanţate prin această submasura este 100% nerambursabil şi nu vă depăşi 1.000.000 euro/proiect pentru sistemele de irigaţii aferente staţiilor de punere sub presiune (SPP) sau 1.500.000 euro/proiect pentru amenajarea sistemelor de irigaţii aferente staţiilor de pompare şi repompare (SPA – Staţii de pompare a apei, SRP – Staţii de repompare).
Pe acest trend crescător se află, acum, şi Doljul. Potrivit datelor furnizate de ANIF – Filiala teritorială Dunăre-Jiu, până în prezent suprafaţa contractată pentru irigaţii este de 44.464 ha. Însă, irigate au fost până acum 96,552 ha, din care, la udarea I au fost 13.763 ha. Pompele vor funcţiona până duminică, 13 august a.c., data de la care irigaţiile se vor opri. Potrivit reprezentanţilor ANIF Filiala teritorială Dunăre-Jiu, suprafaţa irigată în acest an, la nivelul Doljului, este de patru ori mai mare, comparativ cu anul trecut.