Peste 250 milioane de euro: Program de promovare a obiceiurilor alimentare sănătoase în rândul copiilor

0
195

Un nou program de promovare a obiceiurilor alimentare sănătoase în rândul copiilor, în valoare de 250 milioane euro, a intrat în vigoare de la începutul acestei luni. Pentru o mai bună sinergie la nivel european, cele două programe deja existente au fost grupate într-un singur cadru juridic. Astfel, începând cu prima zi a anului şcolar 2017-2018, milioane de copii din România şi majoritatea statelor membre UE vor beneficia, în şcoli, de fructe, legume, produse lactate şi programe educaţionale specifice.

fructe 1României i-au fost alocate, în cadrul acestui program, 6,86 milioane euro pentru fructe şi legume şi 10,86 milioane euro pentru lapte. La nivel naţional poate fi decis modul de implementare al acestui program şi, de asemenea, poate fi luată decizia de a completa finanţarea lui cu un ajutor naţional.

            Alegerea produselor alimentare va avea la bază considerente de sănătate şi mediu, caracterul sezonier, varietatea şi disponibilitatea produselor, acordând prioritate produselor originare din UE. Statele membre pot încuraja achiziţiile locale sau regionale, produsele ecologice, lanţurile de aprovizionare scurte, beneficiile pentru mediu şi sistemele agricole de calitate.

24 de state participă la programul de încurajare a consumului de fructe şi legume în şcoli

fructeSe pot distribui şi produse prelucrate, precum supe, compoturi de fructe, sucuri, iaurturi şi brânzeturi, dacă această opţiune este aprobată de autorităţile naţionale sanitare. Nu sunt permise adaosurile de zahăr, sare şi grăsimi, cu excepţia cazului în care autorităţile naţionale din domeniul sănătăţii autorizează cantităţi limitate. Din cele 250 milioane de euro ale finanţării din partea UE aprobate pentru anul şcolar 2017-2018, aproximativ 150 de milioane de euro vor fi alocate pentru fructe şi legume, iar 100 de milioane de euro pentru lapte.

          Noul program pentru şcoli face parte din agenda de simplificare a comisarului Hogan. În prezent, 24 de state membre participă la programul de încurajare a consumului de fructe şi legume în şcoli deja existent, iar 28 la cel de distribuire a laptelui în şcoli. Anul trecut, aproximativ 20 de milioane de copii au beneficiat de cel de-al doilea şi aproximativ 11,7 de milioane de copii de primul.

***

Phil Hogan, comisarul pentru agricultură şi dezvoltare rurală, a declarat:

Mă bucur foarte mult că mâine va fi lansat noul program pentru şcoli, care va oferi un sprijin important pentru milioane de elevi şi mii de agricultori din toate statele membre, sprijin care pentru agricultori s-a dovedit a fi deosebit de important în ultimii ani şi a cărui valoare va spori prin finanţarea acordată. Noul program răspunde, de asemenea, priorităţii mele de simplificare prin integrarea programelor precedente de promovare a consumului de legume şi produse lactate în şcoli. Nu în ultimul rând, mă bucur să fiu implicat alături de comisarii Andriukaitis şi Navracsics într-o iniţiativă menită să promoveze un stil de viaţă sănătos şi în cadrul căreia am convingerea că acest program are un rol important de jucat.