Doi adolescenţi care au lansat atacuri informatice asupra unor instituţii publice din România, prinşi de DIICOT

0
343

Procurorii DIICOT au făcut ieri mai multe percheziţii, într-un dosar ce vizează doi adolescenţi, de 17 şi 18 ani, care au accesat ilegal mai multe sisteme informatice ale unor instituţii publice, între care cel al Ministerului Educaţiei, Universitatea Bucureşti şi al ISU Suceava.

Atacuri-informatice-in-romaniaConform Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT), începând cu anul 2016 şi până în prezent, cei doi tineri au efectuat şi revendicat o serie de atacuri informatice (DDOS) de tip ,,defacement”, unele fiind îndreptate împotriva sistemelor informatice ale unor instituţii publice.

            Surse judiciare au precizat, pentru MEDIAFAX, că cei doi tineri au atacat, între altele, site-urile ISU Suceava, Direcţia de Sănătate Publică Constanţa, Inspectoratul Şcolar Bihor, Universitatea Bucureşti, Universitatea Transilvania şi pagina oficială a Ministerului Educaţiei, edu.ro. „Cu ocazia percheziţiilor efectuate au fost indentificate şi ridicate mai multe sisteme informatice, harduri interne şi externe, smartphone-uri, stick-uri şi carduri de memorie, suporţi optici de tip CD/DVD, utilizate în activitatea infracţională”, precizează DIICOT.

           Surse judiciare au declarat pentru MEDIAFAX că scopul tinerilor ar fi fost de atragere a atenţiei cu privire la măsurile slabe de securitate cibernetică şi îmbunătăţirii securităţii datelor informatice, acestea precizând că nu s-ar fi dorit sustragerea datelor sau producerea unor pagube. Adolescenţii au fost aduşi la sediul DIICOT – Structura Centrală pentru a fi audiaţi, pentru a se stabili întreaga activitate infracţională şi pentru luării măsurilor care se impun faţă de aceştia.

         Percheziţiile DIICOT au fost făcute de DIICOT – Structura Centrală împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate – Serviciul de Combatere a Criminalităţii Informatice, în Vâlcea şi Caraş-Severin. Specialiştii susţin că atacul cibernetic de tip “defecement” reprezintă un atac informatic exercitat asupra unui website prin care este schimbat aspectul vizual al acestuia şi se realizează prin înlocuirea paginilor legitime cu unele aparţinând atacatorului.