Cei păgubiţi de secetă vor ajutor de stat

0
392

Din totalul suprafeţei agricole a judeţului Dolj numai 8% este irigată. Tarifele cerute udătorilor sunt printre cele mai mari din ţară. Cu seceta pe capul lor, agricultorii bat la uşile autorităţilor pentru a reduce pabugele.

În ultima intervenţie publică, secretarul de stat în Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Daniel Dumitru Botănoiu, a precizat că, pentru a veni în interesul fermierilor, ministerul, prin intermediul direcţiilor agricole judeţene solicită de la primării date referitoare la situaţia culturilor şi suprafeţelor afectate de secetă. „După centralizarea şi analiza acestora, direcțiile agricole vor transmite raportul către minister. Ulterior, vom găsi cea mai bună soluție pentru a veni în sprijinul fermierilor afectați de secetă, cel mai probabil printr-o schemă de ajutor de stat”, a precizat Daniel Dumitru Botănoiu.

Îndemn la fonduri pentru irigaţii

Promisiuni au fost şi pe segmentul de refacere a sistemului de irigaţii. Prin Sub-măsura 4.3 – Sprijin pentru investiții în infrastructură legate de dezvoltarea, modernizarea și adaptarea sectoarelor agricol și forestier – Componenta irigații, din noul PNDR, se pot accesa numai anul acesta 218 milioane de euro pentru proiecte care vizează refacerea infrastructurii secundare de irigații. Pentru întreaga perioadă de programare, bugetul alocat pentru asemenea investiții se ridică la peste 435,2 milioane de euro”, a menţionat secretarul de stat.

Ultima zi de depunere a cererilor de finaţare este 30.10.2015. Banii pot fi folosiţi pentru investiţii în modernizarea infrastructurii secundare de irigaţii, clădirilor aferente staţiilor de pompare şi racordare la utilităţi, inclusive construirea sau modernizarea bazinelor de colectare şi stocare a apei de irigat. Mari speranţe însă nu prea mai sunt, mai ales că timpul este limitat, de aici şi apelul secretarului de stat. Sprijinul public nerambursabil va fi de 100% din totalul cheltuielilor eligibile. Nu va depăşi 1.000.000 de euro la proiectele pentru sistemele de irigaţii aferente staţiilor de punere sub presiune şi 1.500.000 de euro pentru amenajarea sistemelor de irigaţii aferente staţiilor de pompare şi repompare.

Tarife la extreme

Tarifele practicate în acest an de Agenţia Naţională de Îmbunătăţiri Funciare prin Filiala Teritorială de Îmbunătăţiri Funciare Dunăre-Jiu ajung până la 264.63 lei/mc, fără TVA. Din amenajarea Bistreţ-Nedeia-Jiu, utilizatorii pot cumpăra apa cu 41.66 lei/1.000mc la punctul Orezărie CA2. Pe amenajarea Cornu-Caraula, tariful de livrare la punctual de livrare urcă, la SPA Cornu, la 264.63 lei/1.000 mc. La data de 03.08.2015, în arealul Dunăre-Jiu era contractată cu contracte multianuale şi sezoniere suprafaţa de 7.095 ha pentru irigări. Suprafaţa pe care s-au aplicat udări a fost de 28.720 ha cumulate şi 7.045 ha udate în regim individual. Volumul total de apă livrat a fost de 14.613,20 mii mc, cu o normă de irigaţie realizată de 2.074,30 mc/ha se precizează în comunicatul A.N.I.F.

Doljul are o suprafaţă agricolă de 585.135 ha, dintre care arabil sunt 488.556 ha şi cultivate 434.397 ha, potrivit ultimului recensământ din 2013. Dacă raportam această ultimă suprafaţă la cea irigată în prezent constatăm că doar 8% din totalul suprafeţei agricole doljene este irigată.

VALENTIN CEAUŞESCU