Tabăra internaţională de pictură de la Slatina, la final

0
292

Tineri artişti din România, Anglia şi Spania au participat, timp de zece zile, începând cu 1 august a.c., la Slatina, la o Tabără internaţională de creaţie. Îndrumaţi de pictori consacraţi din judeţul Olt, aceştia au surprins în pictura lor aspecte din centrul istoric al oraşului, dar şi imagini ale Slatinei văzute de pe Dealul Grădiştea. Între participanţii români s-au numărat artişti din Slatina, Timişoara, Bucureşti, dar şi din Craiova – Lucian Rogneanu. Închiderea oficială a Taberei are loc astăzi după-amiază, la Centrul Cultural „Eugen Ionescu”.

Tabăra Internaţională de Creaţie pentru Tineret – eveniment aflat la prima ediţie – a fost organizată de Primăria şi Consiliul Local Slatina, în colaborare cu Asociaţia Culturală CENTER INTER ART – Centrul Internaţional de Artă România şi finanţată de administraţia locală din Slatina şi de Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional. Deschiderea oficială a avut loc luni, 1 august, la Centrul Cultural „Eugen Ionescu”, prin acest proiect dorindu-se facilitarea schimbului de idei între tineri artişti plastici din diferite ţări şi realizarea unei expoziţii cu picturi care să redea clădiri monumente istorice din Slatina.

„Această Tabără este mai degrabă o întâlnire între tinerii artişti plastici din România şi din afara ţării, un schimb de idei şi de curente artistice. Anul acesta, în cadrul taberei vor fi realizate lucrări cu casele monumente istorice care se mai păstrează, urmând ca în ediţiile următoare să trecem la partea care nu mai există a Slatinei, să le propunem tinerilor să reconstruiască clădiri care au dispărut, prin intermediul mărturiilor persoanelor mai în vârstă sau prin mărturii video”, declara, la deschidere, Valeriu Ciurea, unul dintre organizatori.

Tinerii artişti plastici şi-au petrecut cea mai mare parte a timpului pe străzile din centrul vechi al Slatinei, încercând să surprindă arhitectura clădirilor şi primind sfaturi de la maeştri din judeţul Olt, ca Marcel Duţu, Traian Zorzoliu, Cătălin Podoleanu, Paul T. Balş. Fiecăruia dintre participanţii la Tabără i-au fost oferite materialele necesare, precum şi cinci pânze pentru a realiza lucrările de pictură cu casele monumente istorice de pe strada „Lipscani”.

După închiderea oficială a Taberei de creaţie – care are loc în această după-amiază – şi predarea lucrărilor realizate de participanţi către organizatori, conform Regulamentului (fiecare artist va dona două picturi Primăriei Slatina şi o lucrare organizatorilor Taberei), vor fi organizate o expoziţie şi o dezbatere privind arhitectura din vechiul centrul al municipiului Slatina.