Oful locuitorilor din Teasc: “Nu avem unde să ne vindem legumele”

0
556

De când se ştiu, localnicii din comuna doljeană Teasc sunt cunoscuţi pentru faptul că din primăvară, şi până toamna târziu, muncesc zi – lumină în solariile amenajate în propriile gospodării. Ei sunt cei care de ani buni aprovizionează mai toate pieţele craiovene cu legume. Când îi întrebi cu ce se aleg la sfârşitul toamnei, atunci când trag linie, localnicii din Teasc te privesc trist şi mărturisesc, aproape resemnaţi, că de mult nu prea se mai merită pună solarii şi să lucreze neîntrerupt pentru ca la final să numere de câteva ori bruma de bani adunată, în speranţa că poate la început au numărat greşit şi suma este de fapt mai mare. S-au învăţat însă aşa, să smulgă pământului sărac roadele, pe care, însă, nu le pot valorifica aşa cum ar dori. Iar de la un timp parcă nici vremea nu mai ţine cu ei, ploile acide le strică toată munca, dar nu renunţă, o iau de la capăt an de an.

Încă de când intri în Teasc şi până ieşi din localitate, de-o parte şi de alta a drumului, zăreşti acelaşi peisaj – numai coşuri pline cu tomate, vinete, castraveţi, fasole sau ardei gras, toate crescute natural, abia rupte de pe vrej. Aşa îşi duc traiul oamenii de acolo, stau la poartă de dimineaţa până seara şi când o maşină care pare că nu-i de-a locului opreşte în dreptul lor nu ştiu cu ce să-l mai îmbie pe cumpărător. Măcar nu pleacă fără să cumpere ceva. “Dis’ de dimineaţă ies în faţa porţii, îmi aşez coşurile pline cu ce am prin grădină şi stau şi aştept. Mai trece câte o maşină din asta străină şi oamenii văd că este totul abia cules din grădină, le şi arăt unde le am puse şi nu pleacă cu mâna goală. Da’ nu cumpără niciunul cine ştie ce, doar când sunt bulioane de făcut şi când pun la borcan pentru iarnă. Nu mai e ca în anii trecuţi când veneau să ia cu sacii, acum sunt peste tot în magazinele alea mari, nici nu ştii de unde să alegi. Da’ tot ce-i făcut acasă,  este mai sănătos. Trăim şi noi cum putem. Eu nu mai am putere să merg la Craiova în piaţă, aşa că stau aici şi aştept”, a mărturisit tanti Ana, o bătrână mărunţică şi gârbovită de muncă.

“Parcă şi natura s-a întors împotriva noastră”

Cea mai mare durere a oamenilor este că nu au o piaţă de desfacere în care să îşi vândă legumele. Zi de zi îşi încarcă producţia în saci şi ia drumul pieţelor din localităţile învecinate, iar alţii aleg să meargă la Craiova unde le vând samsarilor, altă soluţie nu au. Parcă nici natura nu mai ţine cu ei, ploile din ultimul timp le strică mai toată producţia, iar investiţia, din ce în ce mai mare de la an la an, se duce pe apa sâmbetei. “În Teasc, oamenii îşi câştigă existenţa exclusiv din cultivarea legumelor, activitate care, în ultimii ani nu numai că nu-i mai ajută să treacă peste nevoile zilnice, ba mai mult, le crează numai umilinţe. Cea mai acută problemă este mijlocul de desfacere a acestor produse. Oamenii sunt obligaţi să facă investiţii mult mai mari decât în anii precedenţi pentru că până şi natura parcă s-a întors împotriva noastră. În anii precedenţi când dădea o ploaie parcă vedeai cum cresc legumele, acum cad numai ploi acide care pur şi simplu le usucă şi suntem obligaţi să dăm cu pesticide, care să le protejeze. Din păcate, cred că municipiul Craiova este singurul oraş care nu are o piaţă de desfacere angro, şi suntem obligaţi să mergem într-o locaţie mică aşa cum este Piaţa Chiriac. Acolo spaţiul de expunere este extrem de mic, nu ai unde să îţi aşezi marfa, pur şi simplu este o adevărată bătălie între oameni, nu există un loc amenajat să intri cu maşina”, a spus Ion Trifu, consilier local în cadrul primăriei Teasc.

Şcolile au fost reabilitate Deşi numărul elevilor este tot mai mic, autorităţile locale din Teasc au insistat asupra aspectului şi a condiţiilor din unităţile de învăţământ din localitate, astfel că elevii învaţă în condiţii optime. Şcolile din localitate au beneficiat de numeroase lucrări de modernizare şi reabilitare. Astfel, structura acoperişului a fost schimbată, s-au amenajat toalete interioare şi a fost introdusă încălzirea centrală.

“Nu avem unde să construim un târg de săptămână”

De ani de zile, oamenii aşteaptă să se facă şi la ei în localitate un târg de săptămână “aşa cum au alţii”. Acest lucru le-ar uşura munca şi în plus, nu le-ar mai scoate din buzunar atâţia bani pe care trebuie să îi dea pe transport. Conştienţi de problemele oamenilor, reprezentanţii primăriei au încercat în nenumărate rânduri să construiască un târg de săptămână, dar nu au unde “nu mai avem nici o bucată de pământ la dispoziţia Consiliului Local”. “Din cauza sărăciei oamenii s-au întors tot la agricultură, dar nu scot nimic. Din păcate, în localitate nu există un târg de săptămână unde oamenii să îşi vândă produsele. Când am fost primar (n.r. – 2000 – 2008) am încercat în repetate rânduri să înfiinţez un astfel de târg dar nu am reuşit. Şi eu mă ocup tot cu agricultura şi ştiu ce înseamnă să munceşti un an întreg şi să nu te alegi cu nimic. Nu am găsit locaţie pentru că în toată localitatea nu mai există nici o bucată de pământ la dispoziţia Consiliului Local pentru că toate terenurile au fost atribuie în baza legii fondului funciar. Oamenii sunt nevoiţi să meargă în localităţile învecinate să-şi vândă marfa, dar cred că dacă ar avea unde să vândă aici ar fi mai uşor, nu ar fi nevoiţi să se mai deplaseze în altă parte şi nici să dea banii pe drum”, a mai explicat Trifu.

Până când îşi vor vedea visul împlinit, locuitorii din Teasc, muncesc neîntrerupt în solarii şi se uită lung în zare, în aşteptarea vreunui muşteriu… Oricum, un lucru e clar: de agricultură nu se lasă!

 

***

15 august – Ziua comunei Teasc

La 15 august – de Sfântă Măria Mare este aniversată Ziua Comunei Teasc, evenimentul aflându-se în acest an la cea de-a doua ediţie. Autorităţile au ales data de 15 august pentru că are şi o însemnătate religioasă puternică, dar şi pentru că, spun ei, este perioada în care oamenii au atât buzunarele, cât şi hambarele, mai pline decât în restul anului.