Metodologia aplicării programului “Ateliere de vară” pentru elevi şi preşcolari, publicată în Monitorul Oficial

0
429
Ordinul cu metodologia programului „Ateliere de vară” pentru copiii de grădiniță și pentru elevi a fost publicat în Monitorul Oficial , după aproape o lună de zile de când a început vacanța de vară. Proiectul se desfășoară  în școlile care au clase I-IV și în grădinițe. Elevii şi preşcolarii au luat vacanţă pe 11 iunie, în afara celor din anii terminali.

FOTO:arhivă

Potrivit ordinului, programul național „Ateliere de vară” „contribuie la creșterea performanțelor școlare, la învățarea remedială, la accelerarea învățării prin activități educative, recreative și de timp liber, la dezvoltarea personală și integrarea socială, precum și la menținerea preșcolarilor/elevilor într-un spațiu securizat și reprezintă o alternativă la petrecerea timpului liber în medii cu potențial de dezvoltare a unui comportament deviant”.

Art. 8 alin. (1) stabilește că activitățile se vor organiza în spații disponibile în propria școală sau grădiniță sau în spațiile altor unități de învățământ, precum și în palate și cluburi ale copiilor, cluburi sportive școlare sau în alte spații puse la dispoziție de autoritățile locale, organizații neguvernamentale cu competențe în domeniu, biserică.  Se interzice organizarea Programului AV (Ateliere de vară – n. red.) în spații care nu au autorizații de funcționare, în sediile partidelor politice, precum și în spații private aparținând personalului didactic, didactic auxiliar sau nedidactic implicat în derularea programului. Grupele vor fi formate din cel puțin 10 și cel mult 20 de elevi sau copii de grădiniță, conform  ordinului şi pot fi constituite pe nivel de vârstă sau pot fi mixte. În cazul fraților, aceștia pot participa la activități în cadrul aceleiași grupe, chiar dacă au vârste diferite. Stabilirea grupului-țintă se realizează de unitățile de învățământ care doresc să participe la program pe baza analizei de nevoi.

Modalitatea de înscriere a copiilor

Înscrierea elevilor și a copiilor de grădiniță se face prin cerere scrisă a părinților/ tutorilor/ susținătorilor legali ai minorului, adresată oricărei unități de învățământ care organizează acest program, conform graficului stabilit de conducerea unității.

Iată de ce va ține cont programul de activități:

  • „a) respectarea ritmului propriu al copilului;
  • b) încurajarea jocului și a învățării experiențiale;
  • c) reluarea cunoștințelor în contexte variate;
  • d) flexibilitatea în abordarea conținuturilor și a sarcinilor de învățare pentru a crea o stare de bine și bucuria de a învăța.”

Activitățile vor fi organizate și susținute de cadre didactice cu specializarea educatoare/profesor pentru învățământul preșcolar, profesor pentru învățământul primar, institutor și care au experiență de cel puțin 2 ani în activitățile cu copiii preșcolari/elevii din învățământul primar, conform documentului. De asemenea, pot participa la activitățile din cadrul programului personalul didactic auxiliar și voluntarii din unitatea de învățământ sau din instituțiile/organizațiile partenere, cu o experiență de cel puțin 2 ani cu elevii din clasele primare/copiii de grădiniță. „Pentru fiecare grupă de copii sunt alocate două cadre didactice sau, după caz, un cadru didactic și un reprezentant al comunității sau al partenerilor.” Art. 15 din ordinul menționat prevede că activitatea desfășurată de profesori este salarizată în regim de plată cu ora din următoarele surse de finanțare:

„a) din bugetul autorităților administrației publice locale;

b) din programe finanțate din fonduri europene sau naționale;

c) din activități școlare și extrașcolare, donații, sponsorizări, prin suportul financiar al asociațiilor de părinți, al organizațiilor nonguvernamentale, cu respectarea legislației în vigoare.

(2) Prin excepție de la prevederile alin. (1), activitatea din cadrul Programului AV poate fi cuprinsă în norma didactică de 40 de ore pe săptămână, situație în care salarizarea se realizează la funcția de bază de la bugetul de stat, în condițiile legii.

(3) Activitatea în cadrul Programului AV se poate desfășura și în regim de voluntariat.”

Ordinul pentru aprobarea Metodologiei de organizare a Programului național pentru preșcolari și elevi „Ateliere de vară” poate fi consultat mai jos