Donație a artistului Victor Cupșa pentru Muzeul Cărții și Exilului Românesc, de la Craiova

0
87

După ce, la începutul acestei săptămâni, scriitorul Bujor Nedelcovici și-a donat întreaga colecție cuprinzând cărți, reviste și corespondență pentru Muzeul Cărții și Exilului Românesc din Craiova, o altă personalitate alege să îmbogățească fondurile acestuia cu valoroase lucrări de artă și materiale.

Este vorba despre cunoscutul artist francez de origine română Victor Cupșa, care a donat tablouri, desene, afișe, cărți și reviste, toate urmând să alcătuiască un fond de sine stătător la nivelul colecțiilor Muzeului Cărții și Exilului Românesc. Bazele acestuia sunt puse de Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman” din Craiova, care a inițiat procesul de constituire a lui în februarie 2016.

Victor Cupșa este unul dintre cei mai titrați români din Exil, cel mai cunoscut pictor francez de origine română, din 1965 având zeci de expoziții personale și de grup în marile galerii ale orașelor cu tradiție artistică din Occident: Paris, Munchen, Amsterdam, Geneva, Aix-en-Provence, Cannes, Frankfurt, Fontenay aux Roses, Ostende, Acireale (Catania). „Valoarea lucrărilor sale este imensă, iar pentru cultura noastră națională este una inestimabilă”, apreciază reprezentanții bibliotecii doljene.