Închisoare cu suspendare pentru șoferul fugar care a avariat opt mașini

0
185

Craioveanul de 33 de ani, care i-a pus „pe jar” pe poliţişti, în luna februarie, după ce a fost urmărit în trafic, apoi căutat două zile, a fost condamnat de Judecătoria Craiova la 10 luni de închisoare cu suspendare și 80 de zile de muncă în folosul comunității pentru conducere sub influența alcoolului și conducere fără permis. Oamenii legii îl observaseră pe bărbat, pe 19 februarie, la volanul unui BMW X5, pe Calea Bucureşti, au încercat să-l oprească, l-au urmărit pe mai multe străzi şi chiar au tras două focuri de armă după el, însă acesta reuşit să fugă pe jos, abandonându-şi maşina. Asta după ce avariase opt autoturisme în încercarea de a scăpa. A fost găsit două zile mai târziu, pe 21 februarie, a fost reținut pentru 24 de ore, ulterior fiind plasa sub control judiciar, apoi în arest la domiciliu pentru încălcarea obligațiilor impuse prin controlul judiciar. Odată cu pronunțarea sentinței, la sfârșitul săptămânii trecute, Judecătoria Craiova a revocat și măsura arestului la domiciliu față de craiovean.

Reamintim că, reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Dolj anunțau că, luni, 19 februarie a.c., în jurul orei 12.30, un echipaj din cadrul Biroului Rutier Craiova, în timp ce se afla în serviciul de patrulare pe strada A. I. Cuza, a observat în trafic un BMW X5, care circula dinspre blocul S200 către Universitate. Poliţiştii l-au recunoscut pe conducătorul auto, Sorin Velcu, de 33 de ani, din Craiova, întrucât îi întocmiseră dosar de cercetare penală pe 1 decembrie 2017 pentru conducere sub influenţa alcoolului (rezultatul ulterior al alcoolemiei a fost de 0,95 la mie). De asemenea, în urma verificărilor efectuate în bazele de date a reieşit faptul că permisul lui de conducere, emis de autorităţile din Mexic, figurează reţinut – fără drept de conducere.

Având în vedere toate aceste aspecte, poliţiştii rutieri au efectuat semnal regulamentar de oprire a acestuia. Bărbatul nu a oprit, motiv pentru care s-a pornit în urmărirea sa, pe strada A.I. Cuza, apoi a pătruns pe sens interzis, pe strada Nicolae Bălcescu, unde a avariat opt autoturisme, unele parcate, dar şi altele care circulau regulamentar, întrucât îi îngreunau deplasarea. Unul dintre agenţii de poliţie a coborât şi, după somarea conducătorului auto, a tras două focuri de armă, unul în plan vertical şi altul în pneul din partea dreaptă spate a autoturismului. Asta nu l-a oprit pe şofer, care şi-a continuat deplasarea, maşina sa fiind găsită ulterior, abandonată şi neasigurată pe strada Ulmului din Craiova, în timp ce Velcu a fugit.

Prins după două zile

Două zile l-au căutat oamenii legii, reuşind să pună mâna pe el miercuri seara, pe 21 februarie. „În cauză s-a dispus reunirea dosarului penal întocmit la data de 01.12.2017, în care acesta este cercetat pentru săvârşirea infracţiunii de conducere sub influenţa băuturilor alcoolice, cu dosarul penal în care acesta este cercetat pentru săvârşirea infracţiunii de conducere fără permis. Prin ordonanţa organelor de cercetare penală din cadrul Biroului Rutier, la data de 21.02.2018 s-a dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale faţă de persoana în cauză, acesta dobândind calitatea de suspect, astfel că, procurorul a dispus reţinerea acestuia pe o perioadă de 24 de ore. Craioveanul a fost introdus în Centrul de Reţinere şi Arest Preventiv al IPJ Dolj”, au comunicat reprezentanții IPJ Dolj. O zi mai târziu, pe 22 februarie a.c., acesta a fost eliberat, fiind plasat sub control judiciar pentru 60 de zile. Pe 15 iunie a fost plasat în arest la domiciliu, pentru încălcarea obligațiilor impuse prin măsura controlului judiciar. 

Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Craiova au finalizat cercetările și au dispus trimiterea în judecată a fugarului Sorin Velcu pentru comiterea infracțiunilor de conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe și conducerea pe drumurile publice a unui vehicul de către o persoană care are suspendat dreptul de a conduce vehicule pe drumurile publice: „În sarcina acestuia s-a reținut că, la data de 1.12.2017, ora 02.32 a condus autoturismul marca BMW, tipul X5, cu numărul de înmatriculare (…) pe strada Bibescu din municipiul Craiova având o alcoolemie de peste 0,80 gr la mie alcool pur în sânge, iar la data de 19.02.2018, în jurul orei 12.00, a condus același autoturism pe strada A. I. Cuza și pe alte străzi din municipiul Craiova având suspendată exercitarea dreptului de a conduce autovehicule pe drumurile publice”, au reținut procurorii în rechizitoriul prin care au dispus trimiterea în judecată a inculpatului.

Bărbatul a recunoscut faptele în fața judecătorilor, a cerul să fie judecat în procedura simplificată, cu reducerea limitelor de pedeapsă și a fost condamnat, la sfârșitul săptămânii trecute, la de 6 luni închisoare pentru conducerea pe drumurile publice a unui vehicul fără permis de conducere și 8 luni închisoare pentru conducerea unui vehicul pe drumurile publice sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe. Cele două pedepse au fost contopite într-una de 10 luni: “contopeşte pedepsele stabilite anterior şi aplică inculpatului VELCU SORIN pedeapsa închisorii de 10 (zece) luni, respectiv, pedeaspa de 8 (opt) luni închisoare, la care se adaugă 2 (două) luni închisoare reprezentând o treime din cealaltă pedeapsă, de 6 (şase) luni închisoare. Dispune suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei de 10 (zece) luni închisoare aplicată inculpatului Velcu Sorin prin prezenta hotărâre penală, pe durata termenului de supraveghere de 2 (doi) ani”, se arată în hotărârea Judecătoriei Craiova. În plus, instanța a dispus ca inculpatul să execute 80 de zile de muncă în folosul comunității și să achite 1000 de lei cheltuieli judiciare. Sentința nu este definitivă, putând fi atacată cu apel la Curtea de Apel Craiova.