Au creat un prejudiciu de peste 3 milioane de euro – Descinderi la evazionişti, în cinci judeţe

0
325

Poliţiştii şi procurorii de crimă organizată doljeni au organizat, ieri, o acţiune de amploare pentru destructurarea unui grup infracţional organizat specializat în infracţiuni economice şi spălare de bani. Au fost efectuate 28 de percheziţii domiciliare în cinci judeţe, în jur de 20 de persoane fiind ridicate şi conduse la sediul DIICOT – Biroul Teritorial Mehedinţi pentru audieri şi dispunerea măsurilor necesare. În urma descinderilor au fost ridicate 10 autoturisme de lux şi mai mulţi saci cu documente. Membrii grupării sunt suspectaţi că, în perioada 2010 – 2012, au prejudiciat bugetul statului cu peste 3 milioane de euro.

Zeci de poliţişti de la Brigada de Combatere a Criminalităţii Organizate (BCCO) Craiova, Serviciul de Combatere a Criminalităţii Organizate (SCCO) Mehedinţi, împreună cu colegi de la BCCO Ploieşti, Constanţa şi DCCO Bucureşti, sprijiniţi de jandarmi de la Inspectoratul de Jandarmi Judeţean (IJJ) Mehedinţi şi Gruparea de Jandarmi Mobilă (GJMb) Craiova, „mascaţi” de la IPJ Mehedinţi şi cu suportul tehnic şi informativ al SRI, sub coordonarea procurorilor DIICOT – Serviciul Teritorial Craiova, au „sunat trezirea”, ieri-dimineaţă, la 28 de locuinţe din cinci judeţe, aparţinând membrilor unui grup infracţional organizat despre care existau date că ar fi prejudiciat bugetul statului cu o sumă impresionantă.

Oamenii legii au făcut nouă percheziţii în Strehaia, judeţul Mehedinţi, câte una în Ilfov, Giugiu şi Olt, nouă în Prahova şi şapte în municipiul Bucureşti, în urma cărora au ridicat mai mulţi saci cu documente şi zece autoturisme de lux pe care se intenţionează instituirea sechestrului asigurator. Potrivit anchetatorilor, din cercetările efectuate până în acest moment s-a stabilit că, în perioada 2010-2012, suspecţii s-au constituit într-un grup infracţional organizat care, prin intermediul mai multor firme înfiinţate special pentru a fi folosite în activitatea infracţională, au efectuat achiziţii intracomunitare de produse agroalimentare, mai exact zahăr şi ulei, din Ungaria şi Bulgaria, pentru care au întocmit documente fictive vizând efectuarea unor operaţiuni de import – export, produsele fiind, în final, valorificate pe piaţa din România. Pentru achiziţionarea acestor produse din Ungaria şi Bulgaria nu se percepe TVA, iar odată intraţi în posesia mărfurilor membrii grupării întocmeau facturi fictive din care să rezulte că le-ar fi cumpărat, de fapt, de la diferite societăţi din România, le vindeau mai departe în ţară, cu tot cu TVA, însă în loc să vireze la bugetul statului această taxă, ei şi-au însuşit banii, prejudiciind astfel bugetul general consolidat al statului cu peste 3.000.000 euro. În plus, pentru a se pierde urma sumelor obţinute ilegal, suspecţii le-au folosit la achiziţionarea unor autoturisme de lux (pe care le-au ridicat anchetatorii în urma percheziţiilor) şi a altor bunuri.

Peste 20 de persoane au fost ridicate de oamenii legii, unii dintre suspecţi fiind săltaţi chiar de la malul mării, din Constanţa, unde plecaseră în vacanţă, toţi fiind duşi la sediul DIICOT – Biroul Teritorial Mehedinţi, pentru audieri şi dispunerea măsurilor necesare. În cauză se efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, aderarea sau sprijinirea sub orice formă a unui astfel de grup, folosirea de acte nelegale la autoritatea vamală, folosire de acte falsificate la autoritatea vamală, evaziune fiscală, înşelăciune, nerespectarea dispoziţiilor privind operaţiile de import sau export şi spălare de bani. Oamenii legii continuă cercetările în vederea identificării şi tragerii la răspundere a tuturor persoanelor implicate în activitatea infracţională.