Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Costel Alexe: “Fără împăduriri, fenomenul deşertificării va continua”

0
1035

Astăzi, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Costel Alexe, a fost prezent, în Dolj, în comuna Mârşani, zonă cunoscută ca fiind afectată de fenomenul deșertificării. Acesta a spus că este important ca autoritățile și proprietarii terenurilor să colaboreze pentru a atrage fonduri în vederea remedierii situației, altfel pericolul deşertificării va continua. Conform previziunilor, prezentate de ministru, partea sudică a României va deveni, în următorii 50 de ani, un teren acoperit cu dune de nisip, iar pentru a nu se ajunge aici foarte important devine fenomenul împăduririlor.

„Important este să depistăm aceste terenuri amenințate de fenomenul deșertificării. Avem, la Ministerul Mediului, 10 milioane de lei care rămân necheltuiți, din păcate, pentru că fie proprietarii acestor terenuri deșertificate nu sunt de acord cu împădurirea sau avem autorități publice locale care nu înțeleg importanța acestui proces. România are de suferit din cauza extinderii terenurilor deșertificate. În următorii 50 de ani, Sudul României va fi acoperit cu dune de nisip dacă nu vom reuși să ținem în frâu acest proces de extindere. De aceea, fac apel la toate instituțiile prefectului din sudul României, la toate autoritățile publice locale, la toți proprietarii care au astfel de terenuri să conlucreze, să poată accesa fonduri pentru că nu facem un bine doar autorităților locale, ci rezolvăm o problemă de mediu”, a precizat  Costel Alexe, care a inspecat cele peste 1.200 ha împădurite. În prezent, 100.000 de hectare din județul Dolj sunt afectate de fenomenul deșertificării, a mai spus ministrul.

La Mârşani, povestea a început în 2005

Povestea, la Mârşani, a început în 2005, când, după ani de zile în care s-a tăiat fără discernământ, nisipul a început să vină peste oameni. Atunci, proprietarii de pământuri au conştientizat ce pericole îi pasc şi s-au asociat. “Am început, în 2005, la început mai timid, dar, cu timpul, având alături de noi şi administraţia publică locală, am reuşit, prin programe implementate de Grada Forestieră şi Ministerul Mediului, să împădurim peste 1.200 ha. În 2014 am terminat şi am reuşit să refacem pădurea. În prezent, peste 1.500 de  familii din zonă beneficiază de aceste programe”, a precizat Dan Popescu, directorul Ocolului Silvic “Renaşterea Pădurii”, care are în spate Asociaţia cu acelaşi nume din localitate. La rândul său, primarul comunei,  Constantin Ghencioiu a menţionat: “Cred că  la câteva luni după începerea proiectului, am fost foarte puţini cei care am derulat lucrările, iar acum localnicii se bucură de aceste împăduriri, trecând , deja, la curăţare şi igienizarea fondurilor forestiere, în foarte puţin timp urmând să-şi poată procura şi lemne de foc”.

Probleme cu cadastrarea terenurilor

Din păcate, lucrurile sunt încă departe de a fi finalizate, nu numai aici, unde, se poate spune vorbi de un bun exemplu. Oamenii, chiar dacă sunt reticenţi, mai au o problemă – cea a cadastrării terenurilor, pentru a putea fi incluse în programul de împădurire. “Ştiu că este o problemă dificilă, dar vom lua legătura cu Autoritatea Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară, pentru ca terenurile din zonele cu pericol de deşertificare să fie prioritare. Fac apel, încă o dată, atât la autorităţi, cât şi la proprietarii de terenuri să intre în programul de împădurire. Aceştia din urmă trebuie să înţeleagă că este spre binele tuturor , iar ei vor rămâne, în continuare, proprietari, iar după şapte ani, când se termină perioada de proiect, pot să exploateze pădurea, bineînţeles cu respectarea legii “, a mai precizat Costel Alexe.