Fond European pentru securitate şi apărare

0
243

securitate 1Securitatea şi apărarea sunt în centrul preocupărilor exprimate de cetăţenii europeni. Pentru a răspunde acestora, Comisia Europeană a prezentat, recent, un document de reflecţie asupra viitorului politicii de apărare, precum şi propuneri concrete privind un Fond european în acest domeniu. 

Avansăm rapid în domeniul securităţii în Uniunea Europeană, Comisia sprijinind şi suplimentând angajamentul luat de statele membre. Documentul de reflecţie reprezintă contribuţia Comisiei la dezbaterea privind viitorul Uniunii noastre în acest domeniu, motivat de necesitatea exprimată de cetăţeni noştri pentru o apărare mai eficace şi integrată…”, a subliniat Federica Mogherini, Înaltul reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe şi politica de securitate şi vicepreşedinte al Comisiei Europene.

Coordonarea, consolidarea şi amplificarea investiţiilor transnaţionale

securitateDocumentul de reflecţie prezintă trei scenarii având ca scop consolidarea securităţii tuturor europenilor şi îmbunătăţirea capacităţilor europene de apărare până în anul 2025. Fondul european de apărare este o iniţiativă ambiţioasă şi novatoare, vizând a încuraja cooperarea în domeniul cercetării, dezvoltării şi, nu în ultimul rând, achiziţiilor în ce priveşte tehnologiile şi produsele din domeniul apărării. El va mobiliza, pe termen mediu, 5,5 miliarde de euro pe an, prin coordonarea, consolidarea şi amplificarea investiţiilor transnaţionale.Fondul va funcţiona drept catalizator pentru o industrie europeană de apărare puternică, care dezvoltă tehnologii şi echipamente de vârf, perfect interoperabile. Statele membre vor rămâne cele ce decid în domeniu, vor avea mai multe beneficii pentru fondurile investite şi, la final, îşi vor maximiza gradul de influenţă…“, a subliniat Jyrki Katainen, vicepreşedinte al Comisiei Europene, responsabil pentru locuri de muncă, creştere economică, investiţii şi competitivitate.