CERT-RO a participat la întâlnirea dintre ENISA, entitate din domeniul securităţii cibernetice

0
77

enisaReţeaua ENISA NLO (National Liaison Officers) s-a întrunit în data de 8 iunie 2016 la Atena pentru a stabili un plan de acţiune pentru anul 2016, împreună cu experţii ENISA. Reţeaua ENISA NLO este formată din reprezentanţi ai statelor membre cu atribuţii de coordonare şi promovare a activităţilor ENISA în interiorul ţărilor de provenienţă. Din partea CERT-RO a participat directorul adjunct Mircea Grigoraş. Printre temele de discuţie abordate amintim:progresele în domeniul securităţii informaţiei pe parcursul preşedenţiei olandeze, parteneriatul public-privat (cPPP), protecţia infrastructurilor critice de informaţii în Franţa şi nou adoptata directivă NIS (Network and Information Security).

Totodată, pe 9 iunie 2016, într-o şedinţă extraordinară ce avut loc la Atena,  ENISA şi-a ales noul preşedinte al Consiliului de Administraţie, în persoana dlui Jean-Baptiste Damaison. În cadrul aceloraşi alegeri, Krzysztof Silicki (Polonia) a fost desemnat pentru a prelua funcţia de vice-preşedinte al Consiliului de Administraţie. Din Consiliul de Administraţie fac parte reprezentanţii statelor membre ale Uniunii Europene, iar România este reprezentată prin coducerea CERT-RO.

Noul preşedinte şi vice-preşedinte au oferit o declaraţie de presă comună: “Astăzi a fost recunoscut rolul cheie jucat de ENISA în sprijinirea consolidării capacităţilor de securitate cibernetică, precum şi în procesul de cooperare de pe teritoriul Europei. Franţa şi Polonia doresc să lucreze alături de toate statele membre, Comisia Europeană şi ENISA pentru a sprijini agenţia în eforturile sale de a se confrunta cu noi provocări, începând cu implementarea strategiei NIS.”

Consiliul de Administraţie al ENISA defineşte direcţia generală de operare a agenţiei. Atât preşedintele cât şi vicepreşedintele servesc un mandate pe o perioadă de trei ani, care pot fi ulterior reînnoite. Atât structura ENISA, cât şi componenţa membrilor Consiliului de Administraţie sunt disponibile online. Mandatul dlui Jean-Baptiste Damaison va intra în vigoare pe 18 octombrie 2016.