Compania spaniolă AZVI S.A. este câştigătoarea licitaţiei organizate de Aeroportul Craiova pentru atribuirea contractului de reabilitare a infrastructurii de mişcare. Ieri, la Consiliul Judeţean Dolj a fost semnat contractul, moment mult aşteptat, urmând ca până la finele anului să se finalizeze proiectul. Investiţia este realizată cu finanţare europeană obţinută prin Programul Operaţional Sectorial „Transport” 2007-2013, în valoare totală de peste 24 de milioane de euro. La licitaţie au participat 7 firme, iar câştigătoarea a fost declarată firma AZVI, care a fost pe primul loc atât din punct de vedere financiar, oferind cu 9,4 milioane de euro mai puţin decât valoarea proiectului, cât şi din punct de vedere tehnic.
Subcontractor este firma Polystart din Craiova, care se va ocupa de partea de instalaţii de balizaj şi condiţii tehnice. „Dacă aţi văzut Masterplanul de Transporturi al României aţi constatat că Aeroportul din Craiova a fost inclus alături de Iaşi, Timişoara, Cluj în cele patru aeroporturi internaţionale din România. Din punct de vedere al traficului le mulţumim locuitorilor acestei regiuni care au demonstrat că regiunea are potenţial. Astăzi ( n.r. ieri) am ajuns la ultimul pas, semnarea contractului de reabilitare şi execuţie. După finalizarea acestei etape putem să spunem că ceea ce ne-am propus ca plan pentru zece ani de zile ducem la bun sfârşit”, a subliniat Mircea Dumitru, directorul Aeroportul Internaţional Craiova.
„Suntem într-un moment fericit din viaţa noastră”
Proiectul Aeroportului Craiova vizează reabilitarea pistei de decolare-aterizare, reabilitarea şi extinderea căii de rulare B și a platformei de îmbarcare-debarcare, a cărei suprafață va crește de la 8.150 la 24.000 de metri pătrați, construirea unei noi rețele de canalizare pluvială și a drenajelor aferente noilor suprafețe de mișcare, precum și modernizarea sistemului de balizaj, inclusiv a iluminatului platformei de operare. Şeful administraţiei doljene a spus că a primit o veste cu adevărat îmbucurătoare de la Aeroportul Craiova, care a finalizat procedura de evaluare a ofertelor depuse în cadrul licitaţiei pentru reabilitarea pistei de decolare-aterizare şi că doreşte să-i felicite pe colegi pentru eforturile susţinute pe care le-au depus, în special în ultima lună, lucrând intens şi sub presiunea timpului pentru a aduce în linie dreaptă acest proiect deosebit de important. „Suntem într-un moment fericit din viaţa noastră, dar şi norocos. Nu ni s-a mai întâmplat niciodată ca în urma unor astfel de licitaţii, atât de importante să nu existe contestaţii. Şapte firme au fost prezente şi nu au avut ce să conteste pentru că a câştigat firma care a dat cel mai bun preţ şi care a avut şi din punct de vedere tehnic, cea mai bună ofertă. În aceste condiţii nici ceilalţi competitori nu au avut ce să-i reproşeze firmei câştigătoare. Ne aflăm spre finalul unei prime etape, iar prin această investiţie ne aflăm la momentul punerii pe harta a Doljului şi a Craiovei, Aeroportul din Craiova devenind astfel aeroportul de rezervă al Aeroportului din Otopeni, iar noi să putem să ne reluăm zborurile şi să avem destinaţii noi şi să spunem că anul acesta a fost un an benefic pentru Aeroport. Vom avea multe întâlniri cu constructorii pe parcursul acestei veri pentru că dorinţa noastră dar şi a constructorului este exact aceia de a folosi fiecare zi şi să redeschidem traficul cât mai repede posibil”, a subliniat Ion Prioteasa.
***
Jose Alejandro Serrano Cabrera, reprezentant AZVI pentru Europa de Est: „AZVI este o firmă de construcţii spaniolă, suntem în România de aproape 8 ani şi avem un portofoliu de peste 300 milioane de euro, în acest domeniu al infrastructurii, inclusiv în infrastructura de aeroport, lucrări similare cu cea din Craiova, am mai făcut în Spania şi America de Sud. Suntem mulţumiţi că am câştigat această licitaţie şi facem tot posibilul să finalizăm proiectul în termenul stabilit şi de ce nu poate chiar într-un termen şi mai scurt”.
***
Cristinel Iovan, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Dolj: „În urmă cu 52 de ani, mai exact în 1962 a fost construită pista de la Aeroport, ca în 2015, astăzi (n.r. ieri) să semnăm contractul pentru reabilitarea şi modernizarea ei, pe fonduri europene. Aeroportul Internaţional Craiova va avea astfel viitor, urmând să semneze şi alte contracte cu noi operatori, pe noi rute, o să crească numărul de pasageri şi indirect să ducă la dezvoltarea acestei zone. Fără acest Aeroport, Oltenia a fost vitregită şi nu a reuşit să se dezvolte suficient. Cred că prin reabilitarea acestui Aeroport se va da un semnal pe piaţa aviaţiei şi anume că aici, la Craiova, există un aeroport modern şi că foarte multe companii vor să vină cu aeronavele pentru că se zboară în condiţii de siguranţă. Îmi doresc foarte mult ca acest termen să fie respectat de către partenerii noştri şi nu ne supărăm dacă această pista se va în folosinţă mai devreme”.