Primăria Craiova va organiza mâine, de la ora 14.00, o dezbatere publică referitoare la modul cum se va circula cu mașinile în centrul vechi. Sunt invitați să participe, în mod special, craiovenii care locuiesc în zonă, dar și comercianții care sunt direct interesați să afle cum vor putea să-și aprovizioneze cu marfă terasele și magazinele pe care și le-au deschis în zona istorică.
Centrul vechi al Craiovei, care a fost refăcut cu fonduri europene – 14 milioane de euro – nu mai poate fi tranzitat de mașini decât în niște cazuri speciale. Autoritățile locale au conceput un regulament de funcționare și acces în zona istorică în care au inclus condițiile pe care trebuie să le îndeplinească atât locatarii, comercianții, dar și toți cei care vor vizita centrul vechi. Regulamentul cu pricina se află postat pe site-ul Primăriei, municipalitatea așteptând ca populația să vină cu observații și completări. Înainte de a fi aplicat, autoritățile organizează și o dezbatere publică – aceasta fiind programată pentru mâine – în care vor prezenta acest regulament și vor aștepta sugestiile participanților din sală.
Telecomenzi, pe bază de cerere scrisă
Regulamentul spune că zona veche este, în totalitate, pietonală, dar, pentru cazurile speciale, mașinile vor avea acces prin șase puncte: pe strada „Nicolăescu-Plopșor – dinspre bibliotecă și dinspre Prefectură, pe strada „Olteț” – porțiunea de la „English Park”, pe strada „Theodor Aman” – de la Casa Albă, pe strada „Panait Moșoiu” – vizavi de Teatrul Național și pe strada „Traian Demetrescu” – cea pe care se află Casa de Cultură „Traian Demetrescu”. La capătul fiecărei străzi vor fi montați bolarzi retractabili care vor fi acționați cu ajutorul unei telecomenzi ce va ridicată de la Primăria Craiova. După ce regulamentul va începe să fie aplicat, riveranii și toți cei care folosesc în scop comercial centrul vechi vor trebui să facă o cerere scrisă, pentru fiecare mașină în parte.
Locatarii trebuie să achite o taxă de 40 de lei
Vehiculele care vor intra în centrul vechi nu trebuie să aibă un gabarit mai mare de 3,5 tone, iar viteza maximă cu care se va circula este de 5 kilometri pe oră. Motoretele sau oricare alt mijloc de locomoție cu motor sunt interzise. În schimb, accesul cu bicicletele este permis, deocamdată, dar autoritățile se pregătesc să vină cu o reglementare specială și în această privință. În ceea ce îi privește pe craiovenii care locuiesc în zonă, aceștia vor putea să intre cu mașinile, acționând telecomanda, pentru a și le parca în cele două spații amenajate pentru aceștia – unul se află lângă BCR, iar celălalt, în spatele Oficiului de Cadastru. Ca să poată să parcheze, locatarii trebuie să aibă achitată taxa de 40 de lei pe an și să aibă un loc disponibil.
Regulamentul vine cu amenzi aspre
Cea mai importantă parte a regulamentului este cea care prevede sancțiunile pe care le va aplica Poliția Locală celor care nu vor respecta prevederile. Autoritățile au stabilit ca persoanele care intră cu autoturisme de peste 3,5 tone, ca și cele care nu dețin autorizație de acces să plătească o amendă cuprinsă între 1.000 și 2.500 de lei. Aceleași sume vor fi puși să achite și cei care vor fi surprinși că se plimbă cu motocicleta, precum și cei care distrug sau multiplică telecomenzile. Există și a doua categorie de amenzi, între 2.000 și 2.500 de lei, care se aplică persoanelor care distrug pavajul sau îl murdăresc cu ulei. Pe lângă amendă, regulamentul spune că aceștia trebuie să suporte și înlocuirea elementelor deteriorate. Autorizația de acces se anulează dacă este folosită pentru un alt autovehicul decât cel pentru care s-a făcut solicitarea.