Pentru că la finele săptămânii trecute în România s-a sărbătorit Ziua Mediului, iar pe la fiecare instituţie a avut loc câte o dezbatere având ca subiect central protecţia mediului, nu puteam să nu ne aplecăm şi noi asupra unui caz interesant, ce reprezintă o sfidare a ceea ce am dori să avem din punctul de vedere al mediului. Se spune mereu că un mediu curat reprezintă sănătate pentru generaţiile viitoare, cum păstrăm mediul astăzi aşa îl vom preda copiilor noştri mâine. Dar să vedem mai exact ce înţeleg unii semeni de ai noştri în materie de poluare, deşeuri, ecologizare, mai pe scurt protecţia mediului.
La OMV Petrom se pare că ecologizarea se face doar pe hârtie. Concomitent, “băieţii deştepţi” din acest business, că fiecare domeniu are şmecherii ei, se îmbogăţesc peste măsură. Dar totuşi cine va deconta factura?! Impactul economic este infim faţă de impactul ecologic pe care îl are decontaminarea pe hârtie a deşeurilor petroliere periculoase şi depozitarea haotică a acestora, iar asta pentru că materialele petroliere netratate vor persista în sol şi consecinţele se vor resimţi şi peste zeci de ani. Adică, generaţiile viitoare sunt puse în pericol din punct de vedere al sănătăţii.
Contracte de până la jumătate de miliard de lei
La începutul acestui an, OMV PETROM SA a publicat anunţul de participare nr. 157.322 – „Acord cadru pentru lucrări aferente abandonării sondelor, aparţinând OMV PETROM SA”, pentru acordarea de lucrări de ecologizare pe amplasamente situate pe întreg teritoriul României. Legală treaba până aici și extrem de transparentă. Mai să crezi că suntem pe drumul cel bun… Contractele se învârt undeva între 115.000.000 lei şi 500.000.000 lei – bani ce vor fi decontaţi ulterior de statul român. Din aceşti bani trebuiesc efectuate lucrări de reabilitare a terenului, de demolare a sondelor scoase din uz, de excavare a solului contaminat şi de tratare a acestuia, de întreţinere a drumurilor şi aşa mai departe.
Contracte tip „suveică”
După metode “perverse”, viitorii câştigători ai licitaţiilor vor căuta să investească foarte puţin şi să câştige foarte mult. Un prim exerciţiu a fost făcut anul trecut, când OMV PETROM SA a scos la licitaţie lucrări de ecologizare pentru sonde dezafectate, împrăştiate pe întreg teritoriul ţării, iar cele din Oltenia şi Moldova au fost adjudecate de SC CITADIN PREST din Târgu-Mureş, administratorul societăţii fiind omul de afaceri Costin Iancu, pentru suma de 150 milioane lei (fără T.V.A). Aferent acestor lucrări de demolare şi decontaminare sunt întocmite situaţii de lucrări, în care volumul proceselor tehnologice declarate este net inferior celui real, totul în scopul umplerii la maxim a buzunarelor, cu costuri minime.
Firma lui Iancu este specializată în lucrări de construcţie a drumurilor şi autostrăzilor, aşa că avea nevoie de parteneri în domeniul protecţiei mediului și s/au făcut degrabă mai multe asocieri, parteneriate cu firme precum CECONI SRL Bixad, judeţul Satu Mare, ICLAM ECOLOGIC SRL din Scorniceşti, judeţul Olt, VESPA INVESTMENTS & CONSULTING SRL Viişoara, jud. Argeş (care administrează halda de deşeuri industriale Braneţ, judeţul Olt), SC VERD ECO CHRIS SERV SRL Popeşti, judeţul Prahova şi lista continuă. Potrivit site-ului www.promptmedia.ro, acestea au încheiat contracte tip „suveică” cu CITADIN PREST.
La Agenţia de Mediu, treaba merge ca unsă…
Primul contract de asociere pe care l-a făcut CITADIN PREST a fost cu SC CECONI SRL Bixad. Apoi trebuia găsit locul de depozitare a deșeurilor, așa că a intrat în business și Cornel Stanciu de la ICLAM ECOLOGIC SRL din Scorniceşti, care a venit cu spaţiul. Conform aceluiași site, când vine vorba de avize de mediu se apelează la directorul Agenţiei pentru Protecţia Mediului Olt, Doreş Şteomlega, care nu e deloc zgârcit când vine vorba să elibereze certificate de mediu pentru societatea ICLAM ECOLOGIC SRL.
Ca totul să pară legal, dar doar să pară, societatea ICLAM ECOLOGIC își ia şi un consilier de siguranţă, dar şi asta tot doar pe hârtie, de la CITADIN PREST sau CECONI, angajat cu program de 2 ore zilnic. Partea cu tratamentele de înfrumuseţare asupra deşeurilor, Cornel Stanciu i le transferă bunului său prieten Mihai Marin de la SC VERD ECO CHRIS SERV SRL, si nu oricum, ci pe bază de proces verbal, asta ca toată lumea să fie mulțumită.
Circuitul banilor şi al deşeurilor
Așadar, ca să înțelegem cum stau lucrurile. Există un circuit al deşeurilor. Ajung la Scorniceşti, apoi se trimit către SC VESPA INVESTMENTS and CONSULTING, firmă administrată de Adrian Ştefănoiu, fostul şef de cabinet al parlamentarului C-tin Valeca, soţul unei jurnaliste din Argeş. Numai că acestor deşeuri nu li se întâmplă nimic, adică nu sunt dezafectate, dar la final societatea VESPA INVESTMENTS CONSULTING îi eliberează societăţii CITADIN PREST SA un certificat de eliminare finală, cu care CITADIN PREST SA se duce la OMV Petrom şi cea din urmă societate face decontările. Și încă ce decontări?!
Adică, ce să ne codim, să o spun clar cu subiect și predicat, lucrările de ecologizare prin desorbţie termică, bioremediere, pe care ar trebui să le facă, conform contractului SC VERD ECO CHRIS SERV SRL – partenerul celor de la CITADIN PREST SA şi prietenilor acesteia, sunt realizate doar pe hârtie.
Urmează alte tunuri…
Ceea ce v-am relatat mai sus, modul în care se “sifonează” banii, a fost o acţiune spun ei, inteligentă, dar care s-a derulat pe 2014, acum se anunță alte tunuri, doar prestatorii de servicii se pare că sunt aceiași. Şi pentru că ne plac înțelegerile, acestea deja s-au încheiat, s-au împărţit sarcini şi s-a stabilit preţul per tona de deşeuri. Pentru un succes de 100%, în colaborare au fost atraşi, pe lângă cei de la A.P.M. Olt, şi reprezentanţi şi contractori ai OMV PETROM SA – ASSET III MUNTENIA VEST.
Cândva la începutul carierei mele de jurnalist, primul reportaj l-am făcut la marele Combinat Doljchim, acum o ruină, ani la rând am scris despre ceea ce ar fi putut însemna Doljchim pentru economia românească. Din păcate, am rămas cu scrisul. Iar pentru că tot se plâng băieţii ăştia că sunt faultaţi de procurorii DNA, că DNA nu îi lasă să conducă ţara aşa cum știu ei mai bine și cum v-am arătat noi mai sus că o fac, vreau să vă mărturisesc că lucrurile nu rămân doar la nivel de înţelegere. Așa e în România, nașii dau la fini, directorul de la Agenţia de Mediu Olt face demersuri disperate ca ceva-ceva să ajungă şi în buzunarul unor foşti fotbalişti din Craiova, rude de ale domniei sale…